Uzroci i liječenje boli u ramenskom zglobu prilikom podizanja, otmice, savijanja, produženja ruke

Ljudsko tijelo je vrlo složen mehanizam u kojem se u svakom dijelu tijela kombiniraju različita tkiva, velikodušno isprepletena s posudama i živcima različitih kalibra u isto vrijeme. U nekim područjima ima više živaca, u drugim ih možda uopće nema.

Jedno živčano vlakno može prenijeti informacije iz obližnjeg, ali bez obzira na to različitog tkiva (na primjer, iz kapsule zgloba i mišića koji ga kreću). Osim toga, postoje živci koji su dovoljno dugački. Uključuju vlakna koja dolaze iz donjih i gornjih organa. Na taj način oni prenose informacije o senzacijama (to rade senzorna živčana vlakna) iz organa koji se nalaze daleko jedan od drugog i nisu povezani jedan s drugim..

Zašto je to lirska digresija? To je izravno povezano s vašim pitanjem - što može uzrokovati bol u ramenskom zglobu. Ovaj simptom najčešće prati bolesti struktura samog zgloba i mišića koji su odgovorni za kretanje u njemu. Ali uzroci boli mogu biti i u patologiji unutarnjih organa. Velika živčana vlakna nose informacije o osjetljivosti ramenog pojasa, a istovremeno i žučni mjehur (tada će boljeti na desnoj strani), srce (bol je lokaliziran na lijevoj strani), dijafragma (može boljeti s obje strane).

Razmotrimo red, ali ne preporučujemo dijagnozu.

Anatomija

U nastavku ćemo se vratiti na pojedine detalje anatomije. Sada ćemo vam ukratko reći.

Zglob ramena je najspremniji. Omogućuje kretanje u bilo kojem smjeru. Dakle, ruka se može povući od tijela u stranu i prema gore, dovesti je do nje, podići, staviti iza glave ili iza leđa, zakretati (to je naziv pokreta oko vlastite osi) kada se savija u laktu.

Velika pokretljivost određena je oblikom zgloba, koji se naziva sferni. Ovdje humerus završava u gotovo cjelovitoj „kuglici“, a dolazi u dodir s gotovo ravnom „platformom“ sa strane skapule (zvanom glenoidna šupljina). Da ovo zglobno područje ne bi bilo sa svih strana okruženo hrskavicom, glava ramena bi „pokretom“ izletjela iz zgloba svakim pokretom. Ali ova zglobna "usna", kao i obilno isprepleteni ligamenti kostiju, drže rame na mjestu.

Zglobna kapsula je tvorba tkiva koja je po strukturi slična ligamentnom aparatu. Ova se struktura omota oko svakog zgloba, omogućujući mu da cirkulira unutar tog ograničenog prostora. Osobitost kapsule ovog zgloba je ta što je široka, stvara prostor za obilje pokreta koji se izvode u zglobu..

Budući da zglob obavlja puno pokreta, mora biti okružen velikim brojem mišića, čija će vlakna ići u različitim smjerovima i pričvrstiti se svojim završecima na različite strane nadlahtnice, na prsa, na lopaticu i ključnu kost. Potonji, iako se ne smatra dijelom ramenog zgloba, izravno je uključen u njegovu aktivnost, što predstavlja dodatnu potporu za humerus koji se okreće u svim smjerovima.

Mišići se pričvršćuju na humerus i odstupaju od njega u različitim smjerovima. Oni čine rotor manžetnu:

 • deltoidni mišić odgovoran je za otmicu ramena;
 • subscapularis - za rotaciju ramena prema unutra;
 • supraspinatus - za podizanje i otmicu na stranu;
 • mali okrugli i infraspinatus - zakretanje ramena prema van.

Postoje i drugi mišići, poput bicepsa, čija tetiva teče unutar zgloba. Koji od njih je upaljen, može se posredno suditi prema kojem pokretu je poremećen ili uzrokuje bol (na primjer, bol koja se pojavi kad podignete ruku ukazuje na upalu supraspinatus mišića).

Sve ove strukture - mišići, ligamenti, zglobna hrskavica i kapsula - prožete su osjetilnim živcima koji nose bol u mozak, ako se upala razvije u bilo kojem od tkiva, ona se proteže ili pukne.

Ovdje motorna vlakna prolaze iz kralježnice - duž njih zapovijed ide mišićima da premjeste ud u jednom ili drugom smjeru. Ako se zataknu između kostiju ili drugih struktura, pojavljuje se i bol.

Napominjemo da zdravstveni radnici nazivaju gornju trećinu ruke, od ramena do lakatnog zgloba. Područje od vrata do ramenog zgloba u medicini se naziva "rameni pojas", a zajedno sa strukturama koje okružuju lopaticu i ključnicu čine rameni pojas.

Zašto ramenski zglob boli?

Uzroci boli u zglobu ramena konvencionalno su podijeljeni u 2 skupine:

 1. Patologije povezane sa samim zglobom i okolnim ligamentima, tetivama ili mišićima. To uključuje upalu kapsule koja rotira rame mišićne manžetne, zglobnu kapsulu, hrskavicu na zglobnim kostima, mišićima, tetivama ili cijelom zglobu, neke neupalne bolesti iste strukture.
 2. Patologije s ekstraartikularnom lokalizacijom. U ovu skupinu spadaju osteohondroza vratne kralježnice, upala osjetljivog živčanog vlakna (neuritis) ili cijelog velikog živca, koji je dio brahijalnog pleksusa (pleksitis), bolesti prsnog koša, bolesti srca ili probavnog trakta, čija upala ili tumor "daje" području rame.

Razmotrimo detaljno svaki od uzroka boli, počevši od prve skupine patologija.

Tendinitis (upala mišićne tetive)

Budući da smo, kao što smo rekli, ramenski zglob okružen mnogim mišićima, koji su ovdje vezani svojim tetivama, stoga tendonitis može imati različitu lokalizaciju. Simptomi bolesti ovisit će o tome..

Zajedničke karakteristike svakog tendinitisa su:

 • javljaju se najčešće kod onih koji izvode stereotipne pokrete ramenom (sportaši, utovarivači);
 • bol može biti oštra, prigušena ili bolna;
 • najčešće je bol u predjelu ramena oštra, javlja se bez ikakvog razloga;
 • boli više noću;
 • smanjuje se pokretljivost ruke (to je, otežava se povlačenje, savijanje, podizanje).

Supraspinatus tendinitis

To je mišić koji sjedi na vrhu lopatice i vodi kratak put prema vanjskoj strani glave ramena. Njezina tetiva najčešće se upali traumom ili ako postoji kronična upala burze koja leži pod akromnim procesom skapule.

Ovdje se bol u ramenu povećava i smanjuje - u razdobljima. Maksimalna bol primjećuje se ako pomaknete ruku na stranu za 60-120 stupnjeva. Također će boljeti ako pritisnete ili mazite rame.

Komplikacija neliječenog tendonitisa je nepotpuna ruptura tetive..

Tendonitis bicepsa

Ovaj mišić, koji se češće naziva biceps (riječ "biceps" u prijevodu s latinskog - "biceps mišića"), vrši fleksiju u zglobovima ramena i lakta, omogućava okretanje ruku s dlanovima prema gore.

Simptomi ovog tendonitisa su:

 • ponavljajuća bol duž prednjeg dijela ramena, često zrače niz ruku;
 • nema boli u mirovanju;
 • bolno savijati ruku uz rame i lakat;
 • bolni pritisak na podlakticu (područje od lakatnog zgloba do ruke);
 • možete pronaći točku u regiji glave humerusa, čija palpacija uzrokuje jaku bol.

Ovaj tendonitis može biti kompliciran potpunim puknućem ili subluksacijom tetive. Posljednji uvjet je klizanje tetive s utora na površini kosti u kojoj bi trebala ležati.

Subspinatus tendinitis

Ovo je bolest sportaša i teških fizičkih radnika. Nema izražene simptome. Samo boli pri okretanju cijelog udova, ako pritom pritisnete na ramenski zglob. Takva bol lokalizirana je ne samo u ramenu, već se širi i stražnjim dijelom ruke do lakta, a ponekad čak i ispod - na prste.

Komplikacija ovog neliječenog stanja je potpuna ruptura tetive.

Upala rotatorne manšete

Ovdje se bol u ramenskom zglobu nalazi kada podižete ruku prema gore (kada morate nešto postići ili kada istežete).

To se događa drugi dan nakon što je osoba intenzivno radila rukama, pogotovo ako nije trebala raditi takve radove prije (na primjer, obojiti strop). Bol je oštra, jaka, nestaje pri spuštanju ruke. Sama ne smeta.

Ako istodobno izvrši rendgenski pregled ramenog zgloba, radiolog će reći da ne vidi nikakvu patologiju. Dijagnozu će postaviti samo traumatolog ili liječnik sportske medicine.

Upala zglobne kapsule (bursitis) i upala zglobne kapsule zajedno sa susjednim tetivama (tendobursitis)

Ovdje je bol u ramenom zglobu akutna, nastaje bez očiglednog razloga, ograničava izvedbu bilo kakvih pokreta ruke, ne dopušta strancu (na primjer, liječniku) da izvodi pasivne pokrete bolesnom rukom.

Kapsulitis (upala zgloba kapsule)

Ovo je stanje rijetko, pa o njemu trebate razmišljati zadnji, isključujući ozbiljnije bolesti, poput artritisa, puknuća ligamenta zgloba ili zračenja boli kod bolesti šupljinskih organa.

Češće žene starije od 40-50 godina pate od kapsulitisa ramenog zgloba, koji su morali dugo ležati, a da ne pomaknu ruku u potpunosti.

Upala se razvija postepeno, ljudi neopaženo. U nekom trenutku primjećuje da je postalo preteško (poput osjećaja „ukočenosti“) izvoditi uobičajeni pokret rukom, zahtijevajući da se podigne ili postavi iza leđa. Tako, na primjer, postaje bolno svirati glazbeni instrument ili raditi s kopčanjem grudnjaka. Ovaj simptom naziva se "smrznuto rame".

Artritis - upala unutarnjih struktura zgloba

Bolest se razvija zbog:

 • kontakt zgloba s zaraženim tkivima;
 • prodorna rana s inficiranim predmetom ili operacija s nesterilnim instrumentima;
 • ulazak bakterija u zglob s protokom krvi;
 • reumatizam uzrokovan bakterijama streptokoka (obično se razvija nakon grlobolje ili glomerulonefritisa);
 • krvarenja u bolestima sustava zgrušavanja krvi, kada krv koja je ušla u zglobnu šupljinu tada suppupira;
 • ozljeda zgloba s naknadnim razvojem upale i suppuration;
 • metaboličke bolesti (na primjer, gihta) kada zglob iritira soli mokraćne kiseline koje su ušle u njega;
 • alergije na tvari koje su ušle u tijelo (često se takva reakcija javlja kao odgovor na unošenje proteinskih pripravaka u venu ili u mišić: serumi, antitoksini, cjepiva);
 • autoimuno oštećenje, kada tijelo smatra da su zglobni proteini strani i počne stvarati antitijela protiv njih (to se događa s reumatoidnim artritisom).

Ako artritis nije uzrokovan ozljedom, to može biti bilateralno..

Simptome artritisa nemoguće je zanemariti. To:

 • jaka bol u ramenskom zglobu;
 • ne prolazi u mirovanju, već se povećava s kretanjem, posebno kada pokušavate staviti ruku iza glave, podići je ili odvesti u stranu;
 • bol se povećava palpacijom (palpacijom od strane liječnika) ili laganim dodirom zgloba;
 • nemoguće je podići ruku iznad konvencionalne crte povučene vodoravno kroz os ramenog zgloba (to jest iznad ramenog pojasa);
 • zglob je deformiran zbog edema;
 • zglob može biti vruć na dodir;
 • tjelesna temperatura raste.

Artroza - neupalno oštećenje tkiva zgloba

Ova patologija povezana je s razvojem promjena u zglobnoj hrskavici koja pokriva glavu nadlahtnice ili skapularne zglobne površine. Razvija se najčešće kao posljedica često prenesenog artritisa, kao i kod starijih osoba - zbog kršenja normalne opskrbe krvi zglobovima.

Simptomi artroze su sljedeći:

 • oštra bol u ramenu, koja se javlja bilo kojim pokretom ruke, ali odlazi u mirovanju;
 • maksimalna bol - kada dižete tegove ovom rukom;
 • bolno kad dodirnete ključnu kost i dno lopatice;
 • slaba pokretljivost u zglobu postupno se razvija: više nije bolno, ali nemoguće je podići ruku, baciti ruku iza leđa;
 • dolazi do škripanja ili buke prilikom pomicanja u ramenu.

Ozljede ramena

Bol koja se pojavljuje u ramenu nakon udarca u ovo područje, pada na stranu, podizanja utega, naglog ili neprirodnog pokreta ruke, sugerira da je osoba sama ozlijedila ramenski zglob, bilo da su u pitanju okolni ligamenti ili tetive.

Ako postoji samo bol u ramenu, nije oštećena njegova motorička funkcija, govorimo o modricu periartikularnog tkiva. Ako nakon ozljede postoji bol u ramenu do lakta, boli vas ruka ili je nemoguće pomaknuti ruku, može doći do puknuća tetive i oštećenja mišića - samo traumatolog može razlikovati ove uvjete.

Deformacija zgloba nakon ozljede s nemogućnošću pokreta ruke obično ukazuje na dislokaciju. Ako su aktivni pokreti nemogući, moguće je samo pasivno (uz pomoć druge ruke ili kada to radi vanjska osoba) pokrenuti ovim udovima, dok se pod kožom može osjetiti škripanje ili neki pokret, ako je područje zgloba samo ili ispod njega natečeno, prije njega boli na dodir, tada je, najvjerojatnije, došlo do loma.

Taloženje kalcijevih soli u tkivima tetiva ili ligamenta

Ovo stanje - kalcifikacija mekih tkiva zgloba - može se razviti kod osobe starije od 30 godina na pozadini pogoršanja metaboličkih procesa. Ranije od ove dobi, kalcifikacija se javlja kod osobe koja pati od bolesti paratireoidnih žlijezda kod kojih je metabolizam kalcija narušen.

Simptomi ove patologije su sljedeći:

 • uporna bol u ramenima;
 • ne nestaje sam;
 • još gore kada podignete ruku ili je odvedete u stranu;
 • njegov se intenzitet s vremenom povećava.

Bolesti kralježnice

Patologije u regiji 4-7 kralježaka vratne kralježnice, bilo da su one:

 1. nekomplicirana osteohondroza;
 2. hernija intervertebralnih diskova;
 3. pomicanje jednog kralješka u odnosu na drugo (spondilolisteza);
 4. upala tijela kralježaka (spondilitis);
 5. subluksacije ili prijelomi, dislokacije kralježaka

očitovat će se kao bol u ramenskom zglobu.

Nakon ozljede pojavljuju se dislokacije i dislokacije prijeloma. Spondilitis se najčešće pojavljuje na pozadini prethodne tuberkuloze, čija manifestacija je bio suhi kašalj, nelagoda, znojenje, blaga groznica.

Najčešća bolest kralježnice koja uzrokuje bol u ramenima je osteokondroza. To je stanje kada se hrskavica koja se nalazi između kralježaka (intervertebralnog diska) duž periferije postaje tanji, a njegov središnji dio sličan jelima pomaknut je prema kralježničnom kanalu. Kada takva jezgra ili preostali "izloženi" kralježnici stisnu korijen četvrtog, petog ili šestog cervikalnog kralježničnog živca, i bolovi u ramenu.

Za bolesti kralježnice karakteristično je sljedeće:

 • bolovi se javljaju u ramenu i ruci: šire se od ramenog zgloba do lakta, a ponekad i na ruku;
 • pogoršava se okretanjem i naginjanjem glave;
 • zajedno s bolom, osjetljivost ruku je poremećena: smrzava se ili, obrnuto, doživljava vrućicu;
 • goosebumps često prelaze preko bolne ruke, ima ošamućenost ili peckanje.

Osteohondroza je često komplicirana periartritisom lopatice ramena, kada se upale tetive mišića koja pomiču rame, kao i kapsula i ligamentni aparat ovog zgloba. Periartritis se također može pojaviti s ozljedama ramena ili reaktivnom upalom kao posljedicom kroničnog zaraznog procesa u tijelu (tonzilitis, upala bubrega ili bronha)

Evo bola u ramenu:

 • pojavljuje se naglo, bez vidljivog razloga;
 • raste postepeno;
 • javlja se noću;
 • pogoršavaju se podizanjem ruke, kao i pokušajem da je dovedete iza leđa, položite iza glave ili odnesete u stranu;
 • popodne, u mirovanju, bol prestaje;
 • lokalizirana bol u ramenima i vratu;
 • nakon nekoliko mjeseci, čak i bez liječenja, sindrom boli odlazi, ali zglob gubi pokretljivost: postaje nemoguće podići ruku iznad vodoravne crte ili je dovesti iza leđa.

Neuritis brahijalnog živca

Ovdje se ramenski zglob boli, jer je u savršenom stanju s okolnim tkivima. Patologiju karakterizira pojava "lumbaga" u ramenu, nakon čega ostaje akutna bol. Povećava se s kretanjem ruku.

Pleksitis ramena

S ovom patologijom zahvaćeni su jedan, dva ili tri velika živčana trupa koji prolaze neposredno ispod klavikule. Oni nose naredbe za vrat, ruku i odatle prikupljaju informacije o senzacijama..

Patologija se razvija nakon:

 • ozljede: prijelom klavikule, uganuće ili dislokacija ramenog zgloba;
 • porođajna trauma - kod novorođenčeta;
 • produljeni boravak u prisilnom položaju: složenim i produljenim operacijama na organima grudnog koša ili trbuha, s osobinama profesionalne aktivnosti, zahtijevaju dugačak položaj s otetoj ili uzdignutom rukom;
 • vibracija;
 • nošenje štaka;
 • opća zarazna bolest (bolesti uzrokovane virusima herpes grupe posebno su sposobne za to: mononukleoza, herpes zoster, herpes simplex, kozica);
 • hipotermija područja ramena;
 • kao posljedica kršenja metaboličkih procesa u tijelu: sa šećernom bolešću, gihtom).

Bolest zahtijeva hitnu njegu, a karakteriziraju je sljedeći simptomi:

 • jaka bol koja zrači u rame, ali lokalizirana u području iznad ili ispod ključne kosti;
 • povećava se pritiskom na područje ispod zgloba;
 • postaje jači pri pomicanju ruke;
 • okarakterizirani kao pucanje, lomljenje, dosadno ili bolno;
 • Može se osjećati kao bol u ramenima i vratu
 • ruka gubi osjetljivost iznutra (tamo gdje je mali prst);
 • ruka postaje blijeda, može čak dobiti plavkastu boju;
 • četka može nateći;
 • „Goosebumps“ koji „trče“ duž unutarnje strane ruke, ali više u donjem dijelu;
 • ruka ne osjeća vruće / hladno, bol.

Ostali razlozi

Simptom, češće opisan kao bol u mišićima ramena, rjeđe kao bol u ramenom ili ramenskom zglobu, može se pojaviti ne samo s bursitisom, upalom tetiva, periartritisom lopatice ramena, artrozom, osteohondrozom. Postoje i druge bolesti i stanja:

 1. konstrikcijski sindrom (impingement sindrom);
 2. cervikuhijalna pleksopatija;
 3. miofascijalni sindrom;
 4. mijelopatija.

Nema subjektivnih simptoma karakterističnih za ove bolesti. Dijagnozu postavlja liječnik - uglavnom neurolog, ali može biti potrebno savjetovanje s reumatologom ili traumatologom.

Odbijena bol

Bol se može dati ramenu u slučaju bolesti unutarnjih organa:

 1. Angina pektoris je stanje kada srce pati zbog nedostatne opskrbe kisikom. Ovdje će bol biti lokalizirana iza sternuma i istodobno - u lijevom ramenskom zglobu. Javlja se na pozadini tjelesne aktivnosti bilo koje prirode, bilo da hodate protiv vjetra, dižete utege ili se penjete stepenicama, ne mora biti pokret lijevom rukom. Bol odlazi u mirovanju. Može biti popraćen osjećajem prekida u radu srca. Saznajte više o simptomima, dijagnozi i liječenju angine pektoris.
 2. Infarkt miokarda očituje se na sličan način kao i angina pektoris. Ali ovdje je glavni simptom - čak i ako je područje smrti srčanog mišića malo - kršenje općeg stanja. Ovo je kršenje ritma srca, gnojni znoj, drhtanje, strah, može biti gubitak svijesti. Bol je vrlo jaka i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Više o infarktu miokarda.
 3. Bol u ramenima i lopaticama karakteristična je za upalu gušterače. U ovom slučaju, bol je jaka, zrači u gornju polovicu trbuha, popraćena mučninom, labavom stolicom, groznicom.
 4. Ako sindrom boli utječe na desno rame i lopaticu, to može značiti razvoj holecistitisa - akutnog ili pogoršanja kroničnog. U ovom se slučaju obično primjećuju mučnina, gorak okus u ustima, porast temperature..
 5. Upala pluća gornjeg režnja može biti popraćena bolom u ramenima iz zahvaćenog pluća. U ovom slučaju postoji slabost, nedostatak zraka, kašalj - suh ili mokar. Temperatura često raste.
 6. Polymyalgia rheumatica. Ako se bol u ramenu pojavila nakon što je osoba imala upaljeno grlo ili grimiznu groznicu, pogotovo ako je prije toga došlo do povećanja i bolova u zglobu koljena, najvjerojatnije, razvio je komplikaciju - reumu. A bol u ramenu jedna je od manifestacija ove bolesti..
 7. Tumori tkiva prsne šupljine. Na primjer, karcinom vrha pluća, koji će uzrokovati bol u ramenu i između lopatica.

Bol u ramenu po lokalizaciji

Razmotrite karakteristike boli koja se može razviti u bilo kojem ramenskom zglobu:

Kad boliŠto je
Kada podignete ruku naprijed ili odvedete u stranuSupraspinatus tendinitis
Kada se ruka okreće oko svoje osi prema palcu, ako je lakat pritisnut uz tijeloSubspinatus tendinitis
Kada se ruka okreće u ramenu oko svoje osi prema malom prstu, kada je lakat pritisnut prema tijeluUpale mišića smještene u subscapularis
 • Prednja strana boli kada je podlaktica okrenuta prema malom prstu
 • Boli otvaranje vrata ključem
 • Bol u ramenima se pogoršava prilikom dizanja utega
 • Pri savijanju ruke u laktu rame boli
 • Bol "probija" od lakta do ramena
Upala tetive bicepsa
Zglob boli pri bilo kojem pokretu. Bol se povećava okretanjem glave ili pokretima vrataKapsula upale zgloba
Boli samo prilikom dizanja utega, čak i malihDeltoidna tetiva upala
Boli kad pomaknete ruke natragSupraspinatus tendonitis ili uganuće
Rame boli ako je ruka okomito podignutaArtritis ili artroza malog zgloba između procesa lopatice i klavikule, kada se upale mišići koji ga okružuju
Ramena boli kada pokušavate češljati, oblikovati kosu, staviti ruke iza glave ili ih okretati oko osi prema palcuIstegnuta tetiva infraspinatusa ili mali okrugli mišić
Bolni bolovi, pojavljuju se samo kad stavljate ruke iza leđa, kada pokušavate da izvučete predmet iz džepa. Boli nas ležanje na boku malog prstaZahvaćena subscapularis tetiva (istegnuta ili upala)
Bol u ramenima i vratu
 • artritis
 • osteochondrosis
 • mialgija
 • pleksitis ramena
 • artroza
 • artritis
Bol u ramenu i ruci
 • Intervertebralna hernija
 • tendinitis
 • burzitis
 • humeralni periartritis
Bol od lakta do ramena
 • Ramena-scapularni periartritis
 • osteochondrosis
 • burzitis
 • upala hrskavičnog tkiva lakatnog zgloba (epikondilitis ili "teniski lakat", "golferov lakat")
 • reumatoidni artritis
 • dislokacije lakta
 • artritis ili artroza ramenog zgloba
 • gihta artritis ramenog zgloba
Bol u ramenima i leđimaTo ukazuje na mišićni spazam zbog dugog boravka u neugodnom položaju, iste vrste rada mišića, hipotermije, kompresijskog sindroma.
Bol u ramenima i ključnoj kosti
 • Prijelom klavikule
 • povrede i upale korijena spinalnih živaca
 • neuralgija brahijalnog pleksusa
 • interkostalna neuralgija
 • humeralni periartritis

Ako vas boli desno rame

Bol u desnom ramenu je tipična za:

 1. burzitis;
 2. tendinitis bicepsa;
 3. ozljede zglobova;
 4. miozitis jednog od mišića ramena;
 5. kalcifikacija periartikularnih tkiva;
 6. humerus periartritis;
 7. desni bočni pneumonija;
 8. pogoršanje žučne bolesti.

Sljedeći znakovi ukazuju na oštećenje zgloba desnog ramena, a ne mišićnog tkiva:

 • stalna bol;
 • boli u mirovanju, povećava se kretanjem;
 • difuzna bol;
 • bez iznimke su svi pokreti ograničeni;
 • proširenje zgloba je vidljivo.

Lijevo rame boli

Ovo je opasnija lokalizacija simptoma: bol u lijevom ramenu može biti popraćen infarktom miokarda. Čak može biti da srčani udar pored ovog simptoma nema drugih znakova, samo iznenadni strah i oštro "bacanje znoja".

Bol u ramenu s lijeve strane također može ukazivati ​​na drugu patologiju srca - anginu pektoris. Tada ovaj simptom prati fizička aktivnost, hodanje protiv vjetra (posebno hladno) penjanje stepenicama. Obično bol nestaje u mirovanju i ublažava se uzimanjem nitroglicerina.

Bol u lijevom ramenu se javlja kada:

 • periartritis ramena;
 • kalcifikacija tetive;
 • impingement sindrom;
 • povreda korijena spinalnog živca
 • ozljeda ramena;
 • tumori ramena.

Dijagnostika ovisno o intenzitetu boli

Razmislite koja bolest može uzrokovati ovu ili onu subjektivnu karakteristiku boli u ramenima.

Jaka bol

Ovako je opisan bol za:

 1. Istezanje tetiva na ramenu. Tada se osoba sjeća da je dan prije izdržala utege ili mogla spavati u neugodnom položaju..
 2. Dislocirano rame. U ovom se slučaju također možete sjetiti epizode kada je netko povukao ruku ili morao zgrabiti pokretni predmet..
 3. Prijelom humerusa bit će popraćen i jakom bolom u ramenima. Ali i ovdje se na početku bolesti primjećuje ozljeda.
 4. Artritis. U tom slučaju, zglob postaje crven, deformira se, vrlo je bolno dodirnuti ga.
 5. Burzitis. Bol se pojavljuje iznenada, ne dopušta osobi da pomiče ruku, niti liječnik koji provodi pregled.
 6. Tendinitis. Patologija se očituje boli pri izvođenju različitih pokreta, što ovisi o tome koja je tetiva upala. Simptomi glavnog tendinitisa opisani su gore.
 7. Intervertebralna hernija. U ovom slučaju, bol nije samo u ramenu, već i u vratu i licu. Ruka se smrzava, goosebumps juri preko nje, ne osjeća se hladno, toplo.
 8. Bolesti pluća, jetre ili slezine. Oni su gore opisani.

Oštra bol

Ako se bol u mišićima ramena može opisati kao oštra, to može ukazivati ​​na razvoj takve neurološke bolesti kao idiopatska pleksopatija ramena. Uzrok ove patologije nije poznat. Vjeruje se da je naslijeđena, ali češće je njen izgled provociran cijepljenjem. Ovu bolest karakterizira činjenica da se s jedne strane upale kratke grane koje se protežu od brahijalnog pleksusa. Obično se razvija u dobi od 20-40 godina.

Ovdje se bol pojavljuje u jednom ramenu, odjednom, ima oštar karakter. Ne samo da rame boli, već i rameni pojas. To traje nekoliko dana, a zatim prolazi. Pojavljuje se mišićna slabost: postaje teško podići ruku, položiti je iza leđa, okrenuti ključ u vratima i češljati kosu.

Također, oštra bol u ramenu bit će popraćena i drugim bolestima:

 • artritis ramenog zgloba;
 • capsulitis;
 • upala pluća;
 • kolelitijaza;
 • intervertebralna hernija.

Oštra bol

Ovaj sindrom prati:

 1. ozljeda zgloba;
 2. tendinitis, tendobursitis;
 3. artritis ili artroza;
 4. rupturirana tetiva ramena;
 5. intervertebralna hernija, lokalizirana u cervikalnoj ili torakalnoj regiji;
 6. angina pektoris;
 7. patologija jetre;
 8. infarkt miokarda.

Nagađajuća bol

Ovako je opisana bol u slučaju periartritisa lopatice ramena. Javlja se bez vidljivog razloga noću. Lokaliziran je ne samo u ramenu, već i u vratu, a pojačava se kada se stavi iza leđa, podižući ruku. Popodne bol umire. Ako se ne liječi, zglob postaje ukočen.

Stalna bol

Ako vas rame stalno boli, to bi moglo biti:

 1. tendinitis;
 2. uganuće ili puknuće ligamenata, prijelom - ako je toj boli prethodila ozljeda;
 3. artroza: bol prati bilo koji pokret, popraćen drobljenjem;
 4. humeroskapularni periartritis. Bol se javlja noću, postupno se povećava, povećava se s boli;
 5. bolesti unutarnjih organa: hepatitis, holecistitis, pneumonija, infarkt miokarda.

Tupa bol

 • tendinitis. U ovom se slučaju bol povećava s kretanjem;
 • humeroskapularni periartritis. Bol je također povezana s kretanjem;
 • bolesti trbušnih organa;
 • kršenje intervertebralne hernije donje cervikalne ili gornje torakalne regije;
 • infarkt miokarda.

Izgaranje boli

Sindrom takvih karakteristika je svojstven bolestima kralježnice. Ovdje se bol povećava aktivnim pokretima ruke, ali ako je ud upetljen, bol odlazi.

Pored boli, osjetljivost ruku je poremećena i "goosebumps" povremeno prelaze preko nje. Snaga mišića gornjeg režnja smanjuje se. Može se prehladiti.

Pucanje boli

Takva je bol karakteristična za upalu korijena kralježnice, koji se mogu javiti osteohondrozom, spondilozom i ozljedama kralježnice..

Bol s drhtavicom u ruci

Ovaj simptom prati:

 • humeralni periartritis;
 • intervertebralna hernija;
 • tumori prsnog koša;
 • burzitis;
 • dislokacija ramena.

Što učiniti ako imate bol u ramenima

Da bi liječenje boli u zglobu ramena bilo ispravno, potrebno je utvrditi njegov uzrok. Prije svega, započinju savjetovanjem terapeuta, čiji je pregled usmjeren na isključenje opasnih po život patologija, poput infarkta miokarda, akutnog kolecistitisa, upale pluća, akutnog pankreatitisa, angine pektoris. Ako liječnik potvrdi sumnju na unutarnje bolesti, ili se upućuje odgovarajućem stručnjaku (kirurg, gastroenterolog, kardiolog) ili izdaje uputnicu za hospitalizaciju u multidisciplinarnoj bolnici.

Ako je isključena opasnost po život patologije, osobi se preporučuje konzultirati ortopedskog traumatologa. Ovaj će specijalist provjeriti kretanje duž svake osi udova, osjetiti zglob. Može propisati sljedeće vrste istraživanja:

 • X-zraka zgloba: pokazat će patologiju kostiju: lom, dislokacija, dislokacija prijeloma;
 • X-zraka vratne i torakalne kralježnice;
 • Ultrazvuk zgloba, koji će otkriti upalu mišića, puknuće ili ispiranje ligamenta i tetiva, prisutnost upalne tekućine u zglobu;
 • CT skeniranje zgloba ili kralježnice - ako rendgenski snimak ne daje sveobuhvatne informacije.

Ako ortoped isključi patologiju mišićno-koštanog sustava, upućuje se neurologu. Ovaj specijalist provjerava osjetljivost, refleksije i ako razmišlja o patologiji neurološke prirode, da bi se razjasnio dijagnoza usredotočio se na podatke takvih studija:

 • CT donje cervikalne i gornje torakalne kralježnice;
 • elektromiografija;
 • Dopplerov ultrazvuk velikih žila glave, vrata, gornjih udova.

Liječenje boli u ramenu ovisi o dijagnozi. Prije dolaska ili posjeta liječniku možete uzimati samo lijekove protiv bolova:

 1. u obliku masti ili gela: "Diklofenak" ("Voltaren"), "Ibufen", "DIP";
 2. samo na području ramenog zgloba i okolnih tkiva;
 3. samo ako je veza boli s kretanjem.

Neposredno prije posjeta stručnjaku ne možete zaustaviti vlastitu bol: na taj način liječnik neće moći utvrditi uzrok niti ga uputiti u dijagnostičku metodu koja je prije potrebna..

Ako postoji veza između boli i određenog pokreta ruke, potrebno je i imobilizirati (imobilizirati) pogođeni ud, savijajući ga u laktu i dovesti ga u tijelo. U tom slučaju, prije nego što dođete do ortopeda ili neurologa, možete uzeti lijekove protiv bolova u obliku tableta: "Analgin", "Ibuprofen", "Diklofenak".

Ako se nakon zgode ili treninga pojavi bol u zglobovima, ovdje se primjenjuju i gornja pravila imobilizacije i uzimanja lijekova protiv bolova. Prva pomoć nadopunjuje se pričvršćivanjem na bolni zglob:

 • prvog dana - led: 15-20 minuta svaka 3 sata;
 • od drugog dana - suha vrućina (zagrijavanje plavom lampom ili grijaćim jastukom) - 3 puta dnevno, svaki po 20 minuta.

Neovisno o tome - prije savjetovanja s terapeutom - uzmite bilo koji narodni lijek, ne možete provoditi masažu ramena ili terapiju vježbanjem. Sve to imenuje specijalist.

Bol u ramenima

Bol u ramenom zglobu tipična je za različite dobne skupine ljudi. Često se ovaj simptom očituje u starosti, ali može biti i u maloj djeci koja vode neaktivni način života. Ovisno o etiološkim čimbenicima, bol može imati različitu prirodu i snagu utjecaja..

Zglob ramena boli, prije svega, jer su se dogodili kršenja u njegovoj strukturi. Da biste uklonili nelagodu i neugodan osjećaj kod pacijenta, liječnik mora utvrditi uzroke oštećenja zglobova i djelovati na izvor simptoma..

Etiologija

Bol u ramenskom zglobu desne ili lijeve ruke ima različite uzroke formiranja. Često se neugodan simptom manifestira pod utjecajem takvih etioloških čimbenika:

 • sjedilački način života;
 • oslabljeno držanje;
 • povećano opterećenje na zglobu ramena;
 • ozljede zglobova;
 • dob - više od 50 godina;
 • zarazne bolesti.

Uzroci boli u zglobu ramena također leže u nekim patologijama:

Ostale patologije unutarnjih organa, koje su karakterizirane istim simptomom, također mogu izazvati upalne radnje u ramenskom zglobu. Tu spadaju oštećenje jetre, infarkt miokarda, upala pluća, angina pektoris, reuma, neuropatija, alergije, cervikalni išijas.

Ako pacijent ima bolove u ramenskim zglobovima i primjeti se crvenilo kože, tada je, možda, u ramenu započeo upalni proces. Takvi čimbenici mogu izazvati ovu akciju u ruci:

 • krvarenje zbog traume ili hemofilije;
 • reaktivni artritis;
 • post-streptokokna oštećenja;
 • metabolički poremećaji;
 • autoimune bolesti.

simptomi

Oštećenje ramenog zgloba može tvoriti različite uzroke, stoga, kada dijagnosticiraju bolest, liječnici definitivno moraju utvrditi kliničku sliku. S modricom, pacijent razvija sindrom akutne boli i mali hematom. Iz tog razloga može doći do privremenog ograničenja u kretanju ruke s jakom boli..

Bol i škripanje u ramenskom zglobu nastaju kada dođe do dislokacije ili prijeloma uslijed pada na ruku ili jakog udarca u nju. Česti pojačani bolovi ograničavaju svako kretanje cijelom rukom. Pri palpaciji ozlijeđene ruke dislokacijom otkriva se deformacija zgloba zgloba, a tijekom prijeloma čuje se hrskav zvuk..

Manji prijelomi i dislokacije mogu se pojaviti i kod starijih bolesnika zbog gubitka koštane mase i slabljenja ligamenata..

Ovisno o patologiji, bol u zglobovima može se očitovati različitim simptomima. Liječnici su utvrdili kliničke manifestacije zbog svih vrsta razloga za neugodan simptom:

 • s tendinitisom - oštra i povlačna bol rastuće naravi, koja napreduje noću. Upalni proces u tetivi javlja se s prekomjernim opterećenjem na ramenu i ometa slobodno kretanje ruku;
 • s bursitisom - simptom traje nekoliko dana, pa čak i tjedana. Oštećeno područje neprestano cvili, nabubri, ramenski zglob boli pri podizanju ruke ili pomicanju ruke u stranu;
 • s kapsulitisom - bolna bol se očituje, koja se proteže na ruku i vrat;
 • s artritisom - povećana tjelesna temperatura na upaljenom dijelu zgloba, formira se oteklina, pacijent je bolan i teško pomiče ruku, sindrom boli je periodične prirode;
 • s artrozom - postoji mrvica i bol u ramenskom zglobu pri kretanju. U naprednoj fazi oštećenja ruku sindrom postaje trajan. Pri palpaciji upaljenog područja, bol zrači u lopaticu i ključnu kost. Počinje deformacija zgloba;
 • s cervikalnom osteohondrozom - sindrom boli postaje intenzivniji pri pomicanju glave ili vrata;
 • humeralni periartritis - bol peckanog i povlačnog karaktera u predjelu vrata i ruku prilikom podizanja ruke ili stavljanja iza leđa, a bol postaje još intenzivnija noću. Budući da je ova vrsta bolesti komplikacija cervikalne osteohondroze, pogođeni su udovi. Mogu se omamiti i atrofirati mišiće;
 • s osteoporozom - funkcionalnost ramenog zgloba slabi, ruka je neaktivna i slaba. Sindrom boli povećava se s fizičkim naporom;
 • s neuritisom brahijalnog živca - bol u desnom ili lijevom ramenskom zglobu, a manifestira se intenzivnije; pojavljuje se nelagoda.

Također je važno za kliničku sliku odrediti lokalizaciju boli. Vrsta bolesti koja se razvija također ovisi o mjestu žarišta upale. Pacijentova bol može se dijagnosticirati na sljedećim mjestima:

 • kad podignete ruku naprijed ili pomaknete u stranu;
 • pri okretanju ruke oko osi;
 • prednji dio ruke;
 • kada podižete ruku okomito;
 • pri podizanju teškog tereta;
 • laganim pokretima - pokušavate češljati, oblikovati kosu itd.;
 • kod okretanja glave ili pomicanja vrata;
 • bol u ramenima i vratu istovremeno;
 • napadi boli od lakta do ramena;
 • bol je lokalizirana u ramenu i zrači u leđa;
 • smještene u ramenu i ključnoj kosti.

Dijagnostika

Tijekom otkrivanja takvog sindroma, u kojem pokazatelji postaju intenzivniji, pacijent mora definitivno potražiti savjet stručnjaka. S takvim problemom možete se obratiti traumatologu. Pri uspostavljanju dijagnoze vrlo je važno da liječnik utvrdi zašto se razvio sindrom boli. Ovisno o lokaciji i stupnju manifestacije boli, liječnik može otkriti ovu ili onu patologiju.

Bol u ramenom zglobu lijeve ruke može se pojaviti ne samo kada je istegnuta tetiva, upala periartikularnog bursa ili naslaga soli, već ukazuje i na ozbiljne tegobe, zbog kojih pacijentu treba hitna medicinska pomoć.

Bol u ramenom zglobu desne ruke izaziva iste patologije, kao i ozljede, prirođene anatomske anomalije, bolesti jetre, radikulopatiju, upalu pluća, miozitis. Sve veća bol u zglobu desne ruke očituje se od periartroze i periartritisa. Sljedeće manifestacije boli i znakova ukazat će na oštećenje zgloba ramena, a ne na mišićno tkivo:

 • stalna bol;
 • povećava se s kretanjem i u mirovanju;
 • difuzni sindrom;
 • kretanje je ograničeno;
 • proširenje zgloba u volumenu.

Ovisno o kliničkoj slici pacijenta, liječnik bi trebao usmjeriti pacijenta na točniju dijagnozu stanja zglobova. Da bi se postavila točna dijagnoza, pacijenta mora pregledati uski stručnjak. Uz bol u ramenskom zglobu, možete se posavjetovati s neurologom, ortopedskim traumatologom, kardiologom, reumatologom, onkologom, alergologom. Nakon pregleda pacijenta treba obaviti sljedeće pretrage:

 • radiografija;
 • Ultrazvuk;
 • artroskopije;
 • tomografija;
 • reumatski testovi;
 • EKG;
 • biopsija - u slučaju sumnje na onkološku patologiju.

liječenje

Da bi se jaka bol u ramenom zglobu smanjila, pacijent mora proći sveobuhvatan pregled. Nakon dijagnosticiranja upalnog područja i utvrđivanja točne bolesti, pacijentu je propisana terapija. Da bi se uklonili svi čimbenici u razvoju bolesti, pacijentu je propisano liječenje 4 komponente:

 • etiotropna - terapija uzroka upale;
 • patogenetski - da zaustavi razvoj bolesti;
 • simptomatska - za smanjenje manifestacije simptoma;
 • restorativni - za brzo vraćanje zajedničkih performansi i poboljšanje općeg stanja pacijenta.

U uklanjanju boli u ramenima uzroci i liječenje su međusobno povezani. Stoga, kako bi se smanjila šansa za razvoj komplikacija i brzi oporavak, pacijentu je propisana cjelovita terapija četiriju gore navedenih komponenti..

Ako je bol izazvana ozljedom ruke, tada pacijent hitno mora primijeniti hladni oblog na upaljeno područje. Tada će se krvarenje malo zaustaviti i oteklina će se smanjiti, a nelagoda će se smiriti. Liječnici tradicionalnim tretmanima liječe bol u zglobu desne ili lijeve ruke:

 • nanošenje hladnog kompresa;
 • fiksacija ruku;
 • uklanjanje sindroma boli s lijekovima;
 • vanjski lijekovi - masti.

Ako se u desnom ili lijevom zglobu ramena počne boljeti od prenaprezanja, tada će pacijent imati dovoljan vanjski utjecaj posebnim sredstvima. Masti i geli imaju analgetske i protuupalne učinke. Mast je sastavljena od brzo upijajućih sastojaka koji ne ostavljaju masni film, ne zatvaraju pore i utječu na duboka tkiva.

Koristeći vanjska sredstva kada zglob boli, vrijedno je zapamtiti da ih je nepoželjno nanositi na oštećena područja kože i sluznice. Također, liječnici savjetuju da se krema ne nanosi pod tijesnim zavojima ili kombinira s raznim predmetima zagrijavanja. Ako se pojave svrbež, peckanje ili druga alergijska reakcija, mast treba odmah isprati.

Da bi uzimali lijekove oralno, liječnici pacijentima propisuju tablete. Moraju se uzimati prema strogom receptu. Liječnik propisuje lijekove pacijentu, uzimajući u obzir stanje u trenutku oštećenja zglobova, prisutnost drugih patologija i mogućih alergija. Sljedeći lijekovi imaju protuupalni učinak:

 • diklofenak;
 • ibuprofen;
 • indometacin;
 • Meloksikamje;
 • Ksefokam;
 • nimesulid.

Kod artritisa, artroze ili bursitisa, bol u ramenom zglobu pri podizanju ruke može se ukloniti nesteroidnim protuupalnim lijekovima i hondroprotektorima. Ako se bolest razvila do komplicirane faze i korišteni lijekovi ne daju željeni učinak, tada liječnik pacijentu propisuje minimalnu uporabu hormona i lijekova s ​​opojnim analgeticima. Ovi lijekovi se uzimaju kako bi se smanjio rizik od razvoja malignih novotvorina..

Ako se ramenski zglob počne deformirati, tada će tradicionalno liječenje biti neučinkovito. U ovom slučaju liječnici pribjegavaju radikalnim metodama terapije - operativnom pomoći. Pacijentu se podvrgava artroplastika zgloba.

Kada se otkrije periartritis, pacijentu se propisuju analgetici i protuupalni lijekovi koji uklanjaju bol u lijevom ramenskom zglobu. U slučaju da bolest prolazi s jakim upalnim karakterom, pacijent mora koristiti glukokortikosteroidne masti i injekcije.

Pored terapije lijekovima, za uklanjanje sindroma mogu se koristiti i druge metode. Liječnici savjetuju pacijente:

 • sigurnosni način rada - imobilizirajte zglob tako da nema neželjenih pokreta i napredovanja sindroma boli;
 • lagana tjelesna aktivnost - joga ili gimnastika. Istodobno se mišići opuštaju i bol u ramenskom zglobu pri podizanju ruke postupno opada;
 • fizioterapeutske mjere - elektroforeza, magnetoterapija, postupci šok talasa, laserska terapija, fonoforeza, UHF. Međutim, prije nego što započnete takvo liječenje samostalno, morate se posavjetovati s liječnikom i saznati je li moguće primijeniti gore navedene postupke i fizičku aktivnost s takvom bolešću;
 • alternativna sredstva.

Također možete ukloniti bol u ramenom zglobu alternativnim liječenjem. Upravo ova metoda spada u alternativne metode terapije. Takva sredstva možete koristiti nakon savjetovanja s liječnikom. Tradicionalna medicina nudi uklanjanje sindroma boli takvim metodama:

 • trljajte upaljeno područje noću alkoholnom tinkturom;
 • kompres od octa;
 • nanesite mast na mast;
 • nanesite list kupusa noću;
 • piti čaj od kore bijele vrbe.

komplikacije

Ako ne započnete postupak liječenja na vrijeme, tada ramenski zglob može dugo boljeti, dok će bol biti pri podizanju ruke, bilo kojim pokretima i fizičkoj aktivnosti. Ako je pacijent u početku imao uobičajenu bol od ozljede, tada se uskoro mogu razviti ozbiljne bolesti:

Ako se sindrom boli ne ukloni pravodobno, tada mogu započeti teški patološki procesi u ljudskom tijelu, što dovodi do kršenja mišićno-koštanog sustava. S nepravilnim ili kasnim liječenjem, pacijent može izgubiti motoričke funkcije i postati onesposobljen.

prevencija

Tako da se osoba ne pita zašto ramenski zglob boli i kako liječiti ovu patologiju, vrijedno je posvetiti vrijeme preventivnim mjerama. Liječnici savjetuju da vode aktivan način života, odmore se tijekom sporta i brzo uklone ozljede ramenog zgloba.

Bol u ramenima, zašto bol u ramenima, uzrok bolova u ramenima

Autor: Evdokimenko · Objavljeno 29. studenog 2019. · Ažurirano 20. ožujka 2020

Najčešće su bolovi u ramenima zamagljeni, bolan ili bolan. Ali ponekad su bolovi u ramenima toliko jaki da su usporedivi sa zuboboljom - oduzimaju osobu sna i odmora. A bolesnici to gotovo uvijek doživljavaju kao katastrofu.

Međutim, u velikoj većini slučajeva upravljanje bolom u ramenu ili ramenu, ma koliko bilo teška, nije preteško. Trebate samo postaviti točnu dijagnozu i propisati ispravan tretman zgloba ramena.

Tako. Zašto me boli rame?

Liječnici koji slabo poznaju bolesti ramenog zgloba obično imaju samo 2 odgovora na ovo pitanje. Za bilo kakve pritužbe pacijenta na bol u ramenima, ovi će liječnici reći da boli zbog vrata, ili će dijagnosticirati artrozu ramenskih zglobova..

U stvari, artroza ramenskih zglobova je prilično rijetka - artroza čini samo oko 5-7% ukupnog broja svih slučajeva bolova u ramenima.

Može li vam rame boljeti od vrata? Da možda. Ali to također nije najčešći uzrok bolova u ramenima..

Najčešći uzrok boli u ramenima je rašireno stanje koje se naziva periartritis lopatice ramena. Na nju otpada preko 50% svih slučajeva bolova u ramenu.

Drugo mjesto je stvarno "bol zbog vrata", odnosno oštećenje vratne kralježnice s lumbagom u ruci ili ramenu. Oko 30% slučajeva boli u ramenu.

Artroza ramenog zgloba, kako smo saznali, otprilike je 5-7% slučajeva bolova u ramenu.

Daljnjih 5-7% otpada na artritis koji se javlja s upalom ramenog zgloba. Na primjer, rame često boli ili postaje upaljeno reumatoidnim artritisom, ankilozantnim spondilitisom, reumatizmom, psorijatičnim artritisom, polimijalgijom reumatikom.

A nekoliko posto ljudi pati od bolova u ramenima uzrokovanih drugim razlozima: zbog vaskularnih poremećaja, ukočenih mišića vrata, bolesti jetre.

Oštra bol u ramenima

Pažnja! Odjednom, akutna bol u lijevom ramenu, koja je počela doslovno u sekundi na pozadini potpunog zdravlja, može biti prvi simptom srčanog udara! Pogledajte kardiologa!

Nagli napad akutne boli u desnom ramenu, koji se također pojavljuje na pozadini potpunog zdravlja, može biti prvi simptom napada žučne bolesti!

Bol u ramenu koja traje duže od nekoliko dana: uzroci

U nastavku ću ukratko govoriti o razlikovnim značajkama onih bolesti ramena koje zauzimaju nekoliko gornjih crta naše „ocjene“ i prilično su česte..

1. ramena-skapularni periartritis

Ova bolest obično počinje nakon neuspjelog pokreta ruke, nakon spavanja u neugodnom položaju ili nakon preopterećenja ruke neobičnim fizičkim radom..

Uz humeroskapularni periartritis, jedno rame može boljeti - desno ili lijevo. Ali često se dogodi da se oba ramena upale odjednom..

Glavni simptom periartritisa je značajno ograničenje određenih pokreta u ruci..

Na primjer, ruka se ne okreće dobro oko svoje osi u smjeru kazaljke na satu ili je obrnuto, teško je izaći iza leđa i loše se podiže u stranu. Pri pokušaju takvih pokreta mogu se pojaviti vrlo oštri bolovi u ramenu..

Ponekad je pokretljivost ruke tijekom periartritisa toliko smanjena da bolesna osoba uopće ne može staviti ruku iza leđa, ne može podići ruku, češljati kosu ili uvući ruku u rukav košulje ili jakne.

Bol u ramenu s periartritisom lopatice ramena može biti mutna, bolna. Ali često je bol vrlo jaka. Mogu se pojaviti čak i noću, a kod najtežih oblika periartritisa bol u ramenima noću postaje potpuno nepodnošljiva..

2. Bol u ramenima uzrokovana ozljedom ili hernijom vratne kralježnice

Najčešće, bol s vrata puca samo u jednu ruku - u desnu ili lijevu. U obje ruke rijetko puca bol iz vrata. Druga ruka ili uopće ne boli, ili boli slabije u drugim područjima..

U ovom slučaju bolna ruka često se "puca" ne samo u rame, već i duž cijele duljine - do vrhova prstiju.

Bol u ramenu od vratnog lumbaga može biti prilično jaka. Štoviše, kod nekih ljudi ozlijeđena ruka boli tijekom dana, pri kretanju. A za druge boli noću, usred sna.

Ključno obilježje lumbaga: za razliku od humeralno-skapularnog periartritisa ili artroze ramena, u ovom slučaju je normalna pokretljivost ruku gotovo uvijek očuvana. Samo ponekad sposobnost da podignete bolnu ruku iznad glave i potpuno je ispružite prema gore lagano opada.

3. Artroza ramenskih zglobova

Uglavnom ljudi stariji od 45 godina pate od artroze. Češće su bolesni muškarci koji su naporni fizički radili dugi niz godina: građevinari, bravari, kovači. A također - profesionalni sportaši: dizači dizača utega, tenisači, putnici itd..

Bol u artrozi ramenskih zglobova obično je vrlo slaba, prilično podnošljiva. A ti bolovi nastaju samo pri kretanju.

Pri kretanju u artritisnom zglobu čuje se škripanje. Mobilnost ramenog zgloba kod artroze je smanjena, ali ne puno.

Pojava oboljelih ramenskih zglobova s ​​artrozom praktički se ne mijenja. Opće stanje pacijenata i tjelesna temperatura ostaju normalni.

4. Upala ramenog zgloba kod artritisa

Od svih artritisa upala ramenog zgloba najčešće se razvija s ankilozantnim spondilitisom i reumatoidnim artritisom, rjeđe - sa zglobnim reumatizmom i psorijatičnim artritisom, vrlo rijetko - s gihtom.

Izrazita karakteristika upale ramenog zgloba kod artritisa: obično se neki drugi zglobovi upale prvo. Na primjer, koljena ili stopala, ili prsti ili nožni prsti. I tek tada se ramena razbole.

Artritis rijetko počinje ramenskim zglobovima - iako se to ponekad i dogodi.

Bolni osjećaji u ramenima s artritisom najizraženiji su u mirovanju, kasno u noć ili ujutro, ali umiruju popodne i navečer. Pri kretanju ili nakon laganog zagrijavanja takvi osjećaji boli najčešće se osjetno smanjuju..

Pokretljivost ramenog zgloba kod artritisa ujutro se gotovo uvijek smanjuje, ali do podneva, posebno nakon laganog zagrijavanja, raspon pokreta u ramenima može se u potpunosti vratiti (osim u slučajevima kroničnog artritisa).

Opće stanje pacijenata s artritisom često je nezadovoljavajuće - pacijent može imati groznicu, slabost, zimicu, bolove u tijelu.

5. Ostali, manje uobičajeni uzroci bolova u ramenima

Video gimnastike za liječenje bolova u ramenu možete pogledati ovdje >>


Za Više Informacija O Bursitis