Život nakon rehabilitacije artroplastike kuka

Oporavak motoričkih funkcija nakon artroplastike kuka je dug proces koji zahtijeva puno strpljenja od pacijenta. Ali, bez obzira na to, ispravnim pristupom procesu rehabilitacije može se zajamčiti potpuna obnova funkcionalnih sposobnosti zgloba..

Trajanje rehabilitacijskog razdoblja izravno ovisi o uzroku endoprotetike, kao i stanju ligamentno-mišićnog aparata na području zahvaćenog kučnog zgloba. Ako se protetika izvodi zbog traumatičnog razaranja, tada će snažnim djelujućim mišićima biti potreban znatno kraći period oporavka od mišića oslabljenih dugotrajnim, ponekad i višegodišnjim razvojem kokarteroze.

Predoperativna priprema

Priprema pacijenta za nadolazeću rehabilitaciju započinje nekoliko dana prije operacije. Svrha takvog treninga je naučiti osobu da se pravilno ponaša u postoperativnom razdoblju. Pacijent uči hodati sa štakama ili posebnim hodalicama, uči izvoditi neke vježbe koje će biti potrebne za vraćanje funkcije protetske noge. Uz to, pacijent se navikne na ideju da je to početak dugog stadija u njegovom životu - stadija postoperativne rehabilitacije..

Prije operacije pacijenta pregledava ne samo ortopedski kirurg, već i stručnjaci srodnih specijalnosti kako bi se detaljnije utvrdilo stanje pacijenta i razvio najbolji plan za operaciju i postoperativnu rehabilitaciju. Anesteziolog odabire najprikladniju vrstu anestezije.

Prva faza rehabilitacije

Operacija u prosjeku traje oko dva sata. Prije njegovog dovršetka postavlja se drenaža u operiranu šupljinu i šiva se rana. Drenaža je potrebna za uklanjanje postoperativnog hematoma, obično se uklanja 3-4 dana nakon operacije. Prvi dan pacijent je na odjelu intenzivne njege, gdje se prate njegovo stanje i obnova hemostaze. Drugi dan, pozitivnom dinamikom, pacijent je premješten u opću odjelu.

Rehabilitacija nakon zamjene kuka trebala bi početi odmah nakon operacije, u prvim satima nakon što pacijent izađe iz anestezije. Prve vježbe sastoje se od fleksije i produženja stopala operirane noge, rotacije skočnog zgloba, napetosti i opuštanja prednjeg dijela bedara i glutealnih mišića. Ove vježbe poboljšavaju protok krvi i toniraju mišiće..

Prvi dan pacijent ne smije ustati iz kreveta. Drugog dana, uz pomoć liječnika - specijalista fizioterapijskih vježbi (vježbe terapija), pacijentu je dopušteno da se digne i stane na noge. Obično se pacijentima odmah omogućuje da stope na operiranu nogu cijelom težinom, ali u nekim slučajevima liječnik može ograničiti opterećenje na novom zglobu. Svi pokreti pacijenta u postoperativnom razdoblju trebaju biti spori i glatki.

Morate ustati iz kreveta sa strane zdrave noge, postepeno ga spuštajući s kreveta i povlačeći operiranu nogu na njega. U ovom slučaju, potrebno je osigurati da se kukovi ne odvajaju puno na strane, a stopalo operirane noge ne okreće se prema van. Možete sjediti samo promatrajući pravilo "pravog kuta": savijanje nogu u zglobu kuka ne smije prelaziti 90 °. Drugim riječima, savijeno koljeno ne bi se trebalo uzdići iznad endoproteze. Ne možete čučnuti, ne možete prekrižiti noge. Najbolje je koristiti dva jastuka između nogu dok spavate. Ne možete se sagnuti za noge dok sjedite na krevetu, pokušavajući doći do pokrivača koji leži pod vašim nogama. Također se ne možete savijati za cipele dok sjedite na stolici. U početku je bolje obući cipele s vanjskom pomoći ili nositi cipele bez potpetica. Pridržavanje ovih pravila usmjereno je na sprječavanje dislokacije protetskog zgloba..

Važno je zapamtiti da je novi spoj još uvijek u "slobodnom plovku", ugrađen je, ali nije fiksiran u ispravnom fiziološkom položaju. Da bi se to popravilo, potrebno je rehabilitirati rezanje mišića i fascija tijekom operacije i ponovno zašivanje. Fuzija odrezanog tkiva traje oko 3-4 tjedna. Tijekom tog razdoblja, ne opterećujte mišiće kuka, posebno dok sjedite ili ležite. Za slabljenje opterećenja mišića potrebno je malo pomaknuti operiranu nogu u stranu.

Pacijent bi se već trebao pripremiti i, prije svega, psihički, na bol koju će morati iskusiti u početku nakon operacije. Ali, prevladavajući tu bol, pacijent mora naučiti samostalno hodati uz pomoć štaka ili hodalica. Također, na prvim koracima pacijent može osjetiti vrtoglavicu, ali, ipak, osoba se ne smije zaustaviti i nastaviti hodati uz podršku medicinskog osoblja..

Prva 4 dana pacijentu je potrebna najstroža i najstroža njega. To je razdoblje u kojem mogu nastati postoperativne komplikacije. Zarazne upale su posebno opasne, slabo reagiraju na liječenje, ponekad čak i zahtijevaju uklanjanje endoproteze. Stoga se tijekom operacije i tijekom razdoblja postoperativne skrbi primjećuju najstrože aseptičke i antiseptičke mjere. Šavovi se obično uklanjaju 10 dana nakon operacije. Nakon uklanjanja uboda, pacijentu je dopušteno da se istušira bez prekrivanja ožiljaka, pod uvjetom da ga ne trlja krpom ili ručnikom.

Druga faza rehabilitacije

Druga faza počinje 5 dana nakon operacije. Prijetnja od komplikacija već se povukla i pacijent počinje osjećati operiranu nogu. Mišićna slabost odmiče, on sve više i samouvjerenije korača na nogu kad hodate s štakama.

Već 5.-6. Dana možete početi svladati hodanje stubama. Prilikom podizanja trebate podići korak sa zdravom nogom, zatim s operiranom nogom i samo pomaknuti štap prema gore. Kad se spustite, sve bi se trebalo dogoditi obrnutim redoslijedom - najprije trebate preurediti štapić jedan korak niže, zatim operiranu nogu i na kraju zdravu..

Opterećenje na novom zglobu i mišićnom aparatu treba postupno povećavati. Povećanjem broja pokreta povećavat će se i mišićna snaga mišića bedara. Važno je zapamtiti da se do potpune obnove ligamentno-mišićnog korzeta oko endoproteze mora zaštititi od dislokacije, poštujući pravilo pod pravim kutom.

Svakog dana trebate izvoditi čitav niz vježbi s terapijom za vježbanje, nekoliko puta dnevno radite male prolaze od 100-150 metara. Tijekom tog razdoblja ne biste trebali previše žuriti s stvarima i preopterećivati ​​operiranu nogu, iako pacijent ima varljiv dojam oporavka. Nedovoljno dobro spojeni mišići i fascije mogu se ozlijediti, što uzrokuje jaku bol, a moguća je čak i dislokacija implantata..

Nažalost, ruska stvarnost je takva da pacijent nakon operacije traje u bolnici samo 10-12 dana. Dugotrajna rehabilitacija pod nadzorom specijalista ortopeda u našoj zemlji je nemoguća zbog organizacijskih razloga. Stoga, nakon uklanjanja uboda i u nedostatku komplikacija, pacijent se otpušta iz bolnice. I od tog trenutka na njemu je sva odgovornost za ispunjenje zahtjeva programa rehabilitacije. A ako osoba tijekom ovog razdoblja pokaže lijenost ili slab karakter, tada se proces njegove rehabilitacije može vući na neodređeno vrijeme.

Treća faza rehabilitacije

U 4-5 tjedana nakon endoprotetike mišići su već toliko ojačani da su u stanju izdržati intenzivnija opterećenja. Vrijeme je da se krenemo od štake do trske. Da biste to učinili, potrebno je obnoviti koordinirani rad svih mišića bedara, a ne samo onih koji izravno okružuju endoprotezu. Do sada je pacijent bio upućen da sve pokrete obavlja glatko i polako, ali sada mora naučiti uravnotežiti i reagirati na iznenadne udarce i pokrete.

U ovoj su fazi vrlo korisne vježbe s elastičnom trakom, koje se moraju pokretati naprijed-natrag s operiranom nogom, kao i vježbe na posebnim simulatorima. Dopušteno je treniranje na stacionarnom biciklu s kratkim ili dugim papučicama, pod uvjetom da se poštuje pravilo pod pravim kutom. Prvo morate naučiti pedalirati unatrag, a tek onda naprijed.

Trening ravnoteže sastoji se od održavanja ravnoteže dok stojite i na zdravoj i na operiranoj nozi. Za početak se možete pridržavati rukohvata ili zida, mijenjajući noge. Zatim možete dodati ljuljanje nogu s elastičnom trakom na njega. Takve vježbe pomoći će pacijentu da ojača čitav niz mišića bedara u kompleksu..

Za trening ravnoteže vrlo je prikladan i korak - mala podignuta platforma za izvođenje step aerobike. Na niskom koraku pacijent može poduzeti korake gore-dolje, prisiljavajući mišiće na rad. Ove vježbe jako dobro treniraju ravnotežu..

Kompleks terapije za vježbanje također uključuje stazu za trčanje. Da biste ojačali sposobnost ravnoteže na njemu, morate se kretati ne prema pokretu, već naprotiv, u smjeru kretanja. U tom se slučaju stopalo treba prebaciti od pete do pete, a noga bi trebala biti potpuno ispravljena u trenutku kada stopalo u potpunosti počiva na površini staze.

I obavezan uvjet za rehabilitaciju zgloba kuka je hodanje. Na samom početku ove faze vrijeme hoda ne bi smjelo biti duže od 10 minuta. Postupno, treba povećati trajanje šetnje, dovodeći njihovo vrijeme na 30-40 minuta, čineći ih 2-3 puta dnevno. Kako se poboljšava osjećaj za ravnotežu, trsku treba postepeno napustiti u korist hodanja bez podrške. Nakon potpunog oporavka, za pacijenta će biti izuzetno korisno zadržati naviku hodanja 30-40 minuta, 3-4 puta tjedno. To će mu omogućiti da ligamentno-mišićni aparat ostane u dobroj formi, doprinoseći cjelokupnom jačanju tijela..

Možete neko vrijeme provesti sljedeći test kako biste procijenili kvalitetu rehabilitacije: na signal da ustanete iz stolice i hodate 3 metra naprijed i natrag. Ako se postignu sljedeći pokazatelji, intenzitet opterećenja može se povećati:

 • pacijenti u dobi od 40-49 godina - 6,2 sekunde;
 • pacijenti u dobi od 50-59 godina - 6,4 sekunde;
 • pacijenti u dobi od 60-69 godina - 7,2 sekunde;
 • pacijenti u dobi od 70-79 godina - 8,5 sekundi.

Za procjenu rehabilitacije možete koristiti i test naprijed savijanja. Suština ove metode je da se na razini pacijentovog ramena kraj mjerne vrpce pričvrsti vodoravno na zid. Pacijent stoji bočno do zida i naginje se naprijed dok miruje. Za prijelaz na sljedeću fazu potrebno je postići sljedeće pokazatelje:

 • muškarci mlađi od 70 godina - 38 cm;
 • muškarci nakon 70 godina - 33 cm;
 • žene mlađe od 50 godina - 40 cm;
 • žene od 50-59 godina - 38 cm;
 • žene 60-69 godina - 37 cm;
 • žene nakon 70 godina - 34 cm.

Četvrta faza rehabilitacije

Ova faza započinje oko 9-10 tjedana nakon operacije. Do tog trenutka, pacijent je već primjetno ojačao svoje mišiće i osjećaj ravnoteže, naučio je hodati bez trske. No, to nije kraj rehabilitacije i nemoguće se zaustaviti na onome što je postignuto u svakom slučaju. Postupak obnove motoričke funkcije operiranog kučnog zgloba mora biti završen. Ako se zaustavimo na ovoj fazi, tada se bol u području endoproteze može nastaviti. No mnogi su pacijenti u ovom razdoblju previše lijeni da nastave s treninzima i spremni su podnijeti manju bol, budući da je mnogo slabija od boli koju su iskusili prije operacije, kao i postoperativne boli.

Nastavite koristiti nepokretni bicikl i stazu za trčanje u smjeru prema naprijed i nazad. Potrebno je trenirati abduktorske mišiće bedra istežući elastičnu traku s koljenima, kao i mišiće adduktora, stisnuvši jastuk između nogu. Da bi ojačali glutealne mišiće, treba ih stisnuti i ne stisnuti. Trebate svladati hodanje unatrag, uključujući stube, da biste trenirali ravnotežu, upotrijebite viši korak. Balansiranje na dvije noge bez podrške u autobusu ili tramvaju također jača osjećaj ravnoteže. Moramo se truditi poboljšati standarde za nagib prema naprijed i prolazak.

Ako je pacijent ozbiljan u vezi s četvrtim razdobljem rehabilitacije, tada može biti siguran da ga endoproteza koja je zamijenila vlastiti zglob kuka nikada neće iznevjeriti u kritičnoj situaciji kada je potrebna brza mišićna reakcija: na primjer, ako sklizne u led, posrne ili upadne u Nesreća. Održavanje mišićnog tonusa potrebno je čak i potpuno zdravim osobama, a za ljude koji su se podvrgli operaciji zamjene kuka, to je dvostruko važno..

Nekoliko riječi o seksu

Intimni odnosi sastavni su dio života moderne osobe u bilo kojoj životnoj dobi, pa je stoga kod pacijenata koji su podvrgnuti artroplastiji kuka potreba za seksom obnovljena tijekom razdoblja rehabilitacije. Ograničenja u ovom području ukidaju se počevši od 6 tjedana nakon operacije. Ali istodobno, na snagu stupaju neka ograničenja na položaje partnera. Ta ograničenja nastaju zbog činjenice da je kod pacijenata koji su podvrgnuti artroplastičnoj operaciji sposobnost razrjeđivanja ili okretanja kukova ograničena, a krhki mišići u zglobu kuka ne bi trebali biti izloženi jakom stresu, što je neizbježno tijekom seksa..

To se posebno odnosi na operirane žene. Pri odabiru poza treba dati prednost onim koje ne bi prouzrokovale dodatnu napetost mišića kuka. Najbolji položaj za ženu je da leži na svojoj neoperativnoj strani. Prihvatljiv je i "misionarski položaj" - ležanje na leđima, pod uvjetom da pacijentovi bokovi nisu previše udaljeni i ne postoji pretjerani pritisak na endoprotezu.

Za operiranog muškarca najprikladniji je položaj jahača kada leži na leđima, a njegov partner je na vrhu. Dozvoljeno je i poziranje kada muškarac leži na neotvorenom boku, a žena leži na leđima s nogama prebačenim nad njega. Stojeća poza zahtijevat će značajnu napetost mišića kuka od muškarca, pa se ne preporučuje.

U svakom slučaju, za oba spola nakon operacije koja se razmatra, ne preporučuju se položaji povezani s ležanjem na operiranom boku ili zahtijevanjem prekomjerne dilatacije ili rotacije kukova ili prevelike napetosti mišića kuka. Od 12. tjedna nakon operacije, seksualni se život počinje postepeno vraćati u normalan tijek..

Ovdje osjećaj poštovanja i takt partnera jedni prema drugima postaje presudan. U zraku strasti, ne treba zaboraviti na pravilo pod pravim kutom: nemojte savijati operirani spoj za više od 90 °. Čak i nakon završetka rehabilitacije, treba izbjegavati položaje povezane s akrobatskim položajima..

Dakle, zglob kuka je zamijenjen. Iza najgoreg, kao što se činilo u tom trenutku, pacijent je bio ispred napornog procesa zvanog rehabilitacija. Život nakon zamjene kuka ovisit će isključivo o vašem čvrstom pristupu rehabilitaciji..

Pravila razdoblja oporavka

Kada se dogodi totalna artroplastika kuka, rehabilitacija će biti uspješnija ako se strogo poštuju određena pravila:

 • Da biste spriječili dislokaciju, nogu ne možete saviti u području zgloba kuka više od 90 stupnjeva. Zabranjeno je križati noge, baciti jedan preko drugog, čučati. To se može učiniti kada bolna senzacija nestane i nastupi potpuni oporavak;
 • Postavljanje jastuka između nogu spasit će vas od sličnih radnji u snu;
 • Ako želite sjesti na stolicu, morate je odabrati tako da koljena ne prelaze razinu pupka, a sam zglob kuka pod pravim kutom u odnosu na površinu stolice;
 • Kada sjedite ili ležite na leđima, noge bi trebale biti malo odvojene sa strane;
 • Ne naginjte se ispod razine pupka, izvodeći bilo koje radnje, sjedeći ili ležeći, ne zaboravite na pravi kut.

Dakle, nakon operacije, bol se mora ukloniti, mogu se koristiti lijekovi ne-opojnog podrijetla. U izuzetnim slučajevima propisuju se pripravci koji sadrže opojne tvari. Za prevenciju kardiopulmonalne insuficijencije uzimaju se lijekovi za srce i preporučuju se inhalacije. Udisanje pomaže kisiku da uđe u tijelo u dovoljnim dozama.

Potencijalne komplikacije i mjere za borbu protiv njih

Potrebno je izbjeći komplikacije, posebno trombozu, koja se često javlja kod starijih ljudi nakon takvog postupka. U venama na nogama formira se veliki broj krvnih ugrušaka - to može biti vrlo kruto rizikom završetka ako ne obratite pažnju i ne poduzmete ništa. Postoji velika opasnost od njihovog odvajanja i ulaska u plućnu arteriju, može doći do blokade.

Kako bi se izbjegla tromboza, kao komplikacija, tijekom rehabilitacijskog razdoblja nakon operacije na zglobu kuka, potrebno je obje noge ponovo namotati elastičnim zavojima. Lijek se ubrizgava intramuskularno koji poboljšava zgrušavanje krvi.

Kao komplikacija može doći do crijevne atonije, propisane su injekcije za ublažavanje pogoršanja. Dalje, trebate uzeti tečaj antibakterijskih lijekova.

Zatim, kako bi vam oporavak od artroplastike kuka išao najbolje za vas, u početku vam je potreban netko tko će se brinuti i podržati vas. To je zbog moguće vrtoglavice i slabosti u prvih nekoliko dana. U prvim koracima koje poduzmete preporučljivo je imati sigurnosnu mrežu.

Faze rehabilitacije

Rehabilitacija nakon artroplastike kuka odvija se u nekoliko faza.

Prvi korak

Prvi postoperativni dan pripada početnoj fazi, upravo od ovog trenutka započinje oporavak nakon zamjene zgloba kuka. Liječnik će posebno razviti, s obzirom na vaš slučaj, niz vježbi nakon artroplastike kuka. Potrebno je obnoviti sve funkcije zgloba i mišića koji su uz njega. Vaš će svakodnevni život nakon artroplastike kuka ovisiti o njemu..

Evo nekoliko mogućih vježbi:

  Vježba pumpe za noge;

Podnožjem operiranog režnja kreću se pokreti, a zatim dolje. Potrebno je vratiti osjetljivost nogu. Ovu jednostavnu vježbu treba izvoditi tijekom cijelog razdoblja rehabilitacije. Ponavljanje mnogo puta tijekom dana ubrzat će povratak osjetljivosti udova.

Rotacijski pokreti gležnja desno i lijevo;

Izvedite 5 rotacija u svakom smjeru zasebno.

Zapamtite, samo morate zakretati zglob, koljeno ne bi trebalo biti uključeno.

Izravnajte nogu i zategnite prednji dio bedara. Držite napetost nekoliko sekundi, a zatim opustite nogu. U početku neće doći do potpunog ispravljanja nogu, mogu se pojaviti sitni osjećaji boli. Nema potrebe očajavati, nastavite izvoditi ovaj pokret, ne više od 10 puta, naprežući mišiće bedara svakog udova.

 • Ustanite, savijte koljeno, podižući petu, pokušajte ga pritisnuti što je moguće jače na stražnjicu, naizmjenično noge. Koljeno ne smije zamahnuti prema drugoj nozi. Savijte zglob kuka samo pod pravim kutom. Vježbu izvodite najmanje 10 puta;
 • Kompresijsko rastezanje stražnjice;

  Obje stražnjice moraju biti napete, pokušavajući ih zadržati u tom stanju nekoliko sekundi, a zatim se opustiti. Vježba za obavljanje ne više od 10 stisak-opuštanja.

  Zauzmite ležeći položaj;

  Ispruživši nogu prema naprijed, pokušajte je odvesti u stranu što je više moguće, a zatim zauzmite početni položaj. Nije odmah moguće završiti ovu vježbu, budite strpljivi, s vremenom ćete uspjeti. Preporučuje se ne više od 10 zavoja.

  Sporo zamah nogu;

  Stanite na noge, držeći se za bilo koju fiksnu potporu jednom rukom, polako podignite nogu nekoliko centimetara od poda. Koljeno bi trebalo biti ravno. Također, ova vježba neće raditi odmah. Napravite barem 10 sporih zamaha.

  Ako nije bilo komplikacija, tada prvi dan označava početak oporavka nakon operacije zamjene kuka. Dozvoljeno će vam sjediti dok odmarate na rukama. Svaki drugi dan samo trebate sjediti u krevetu, spuštajući noge na pod.

  Ispravno sjednite u krevet na sljedeći način: zauzmite sjedeći položaj u krevetu, noge treba spustiti na pod sa strane zdrave noge. Pažljivo spuštajući, bez naglih pokreta, najprije zdravu nogu, povlačeći operirani ud na nju. Važno je zapamtiti da bi raširenost nogu trebala biti mala..

  Savladavši ispravnost stajanja, prelazimo na ispravnost hodanja.

  Druga faza

  Sljedeća faza rehabilitacije nakon zamjene kuka je učenje kretanja. Ovo je i vrsta vježbe nakon artroplastike kuka, ne može se zanemariti.

  Sjedeći na rubu kreveta, provjerite je li pod klizan i da pod nogama nema prostirki i krpica. Stavite noge na pod. Stavite štake sa strane, oslanjajući se na njih, počnite ustajati.

  Za vašu informaciju, štake su najčešće pomoćnik nakon takvih operacija, ali mogu biti i drugi uređaji..

  Potrebno je pravilno kretati na sljedeći način: operirana noga je iznesena u stranu, tijelo je držano ravno, štake su oslonac. Obavezno pazite da stopalo ne okrene prema van. Oslonjen na štake, zdrava noga bi trebala biti vodeća, isprva je nemoguće ustati na operiranoj nozi i dodirnuti pod.

  Nakon nekoliko dana, postupno povećavajući opterećenje na nozi s endoprotezom, potrebno je zakoračiti na nju snagom težine vaše noge. Morate hodati onoliko koliko vam dopuštaju zdravlje i operirani zglob. Tijekom tog razdoblja, kada je tjelesna aktivnost dovoljno velika, nakon artroplastike kuka može se pojaviti edem nogu. S takvim smetnjama treba se obratiti liječniku koji liječi kako bi otkrio istinu oteklina. Moguće je da se edem može oblikovati i iz svih popratnih bolesti..

  Kad se dogodila zamjena kuka, vremenski postoperativni period ovisit će samo o vama. Svaki dan trebate raditi, korak po korak.

  Treća faza

  Naučivši se hodati s štačama, ustati i sjediti, treća faza rehabilitacijskog razdoblja započinje nakon zamjene zgloba kuka.

  Polaznik liječnika će vam propisati terapijske vježbe. Ovaj skup vježbi nakon zamjene kuka osmišljen je individualno za svakog pacijenta. Terapeutska gimnastika namijenjena je apsolutnoj rehabilitaciji nakon operacije zamjene kuka. Svrha takve gimnastike je poboljšati cirkulaciju krvi u operiranom zglobu, spriječiti stagnaciju krvi i ublažiti oticanje. Uz pomoć korektivne gimnastike obnavljaju se snaga mišića i motorička funkcija zgloba.

  Nakon završetka cjelokupnog tečaja rehabilitacije, vidjet ćete učinkovitost njegove učinkovitosti odmah. Svakodnevni život nakon zamjene kuka u potpunosti će se oporaviti. Za to će vam trebati oko dva mjeseca. U budućnosti jednostavno trebate stalno izvoditi terapijske vježbe, to će imati blagotvoran učinak na zglobu kuka.

  U završnoj fazi poželjno je proći rehabilitaciju nakon artroplastike kuka u sanatoriju. Specijalizirani rehabilitacijski sanatoriji pomoći će vam da konsolidirate već postignuti rezultat.

  Zaključno, podsjećamo, nemojte zanemariti savjete liječnika, oni imaju veliko iskustvo u liječenju zglobova kuka.

  1. Malo teorije
  2. Kućna rehabilitacija
  3. Rana faza
  4. Kasna pozornica
  5. Funkcionalni oporavak
  6. Temeljna pravila
  7. Kako zadržati negativne promjene u zglobovima

  Za osobu koja je prošla artroplastiku kuka, rehabilitacija u kući može biti korisna. Glavna stvar je češće slušati savjete liječnika i zauzeti se odgovorno prema provedbi svih recepata. Potrebno je započeti vraćanje zdravlja od prvih sati nakon operacije. Čim se probudite iz anestezije, možete raditi jednostavne vježbe.

  Pacijentu je propisan čitav niz mjera, koji se sastoji od fizioterapijskih vježbi i metoda fizioterapije.

  Dok je u klinici, izvodi ga pod nadzorom specijalista, a potom nakon otpusta kod kuće. Izbor vježbi i rehabilitacijskih postupaka provodi se na temelju dobnih karakteristika pacijenta, njegovog stanja, vrste proteze i vrste pričvršćivanja. Ponekad mogu biti prisutne komorbidnosti.

  Lijeva - potpuna zamjena zgloba, desna - površna. Drugi se mnogima može činiti povoljnijim jer se spašava više koštanog tkiva, ali to je česta zabluda. Ukupna zamjena je 99% učinkovitija.

  Vrlo sigurna i korisna vježba protiv zastoja u krvi je kretanje stopala. Mogu se izvoditi svakog sata 20-30 puta..

  Novo postavljena endoproteza mora se držati dobro na mjestu, a to mogu osigurati mišići koji se nalaze uz kosti. Snaga povezanosti elemenata implantata s kostima kuka ovisi o snazi ​​mišićnog tkiva. Stoga je i nakon uspješne operacije nadomještanja zgloba potrebna kvalitetna rehabilitacija. Bez nje oporavak ne može doći. Prije obavljanja bilo kakvih radnji i pokreta zgloba, posavjetujte se s liječnikom kako ne bi došlo do tužnih posljedica.

  Umjetni zglob kuka ne podnosi nagle pokrete. Ne možete križati noge međusobno i rotirati ih. To je posebno opasno prvih dana i mjeseci nakon intervencije kirurga..

  Kada su noge prekrižene, povećava se rizik od dislokacije proteze kuka. S vremenom, kad ojačate noge, ovaj će se zahtjev nestati..

  Pacijent s tek instaliranom endoprotezom treba posebnu njegu, podršku i pomoć voljenih osoba. Njegove se motoričke funkcije moraju vratiti u kratkom vremenu. Potrebno je izvoditi terapijske vježbe nekoliko puta svaki dan i pridržavati se pravila koja je utvrdio liječnik kako bi se izbjegle komplikacije.

  Pravovremena i što je najvažnije, kvalitetna i cjelovita rehabilitacija ključna je faza nakon artroplastike kuka. U ortopedskoj praksi mnogo je slučajeva kada pacijenti namjerno odbijaju sveobuhvatni oporavak tvrdeći da je izvedena uspješna operacija i da se tijelo može rehabilitirati. Na našu veliku žalost, rehabilitaciju još uvijek doživljavamo kao poželjnu uslugu, a rijetko tko uspije prenijeti pacijentu da oporavak nije dodatak, već sastavni dio protetike, kao i potpuni oporavak..

  Da bismo razumjeli važnost restauracije, potrebno je detaljnije proučiti vrste i uzroke endoprotetike. U osnovi je kirurška intervencija podijeljena u dvije skupine: protetika zbog traume i dugotrajna bolest.

  Oni koji su imali prijelom kuka na neki su način imali sreće, jer nisu napustili prije operacije, pa će stoga oporavak biti brži.

  U prvom slučaju to znači dislokacija vrata kuka, prijelom, primjerice, kao posljedica pada, što će biti praćeno jakom boli i oticanjem. U pravilu se u tom slučaju protetika ne odgađa, a pacijent se nakon nekoliko dana nakon ozljede odvodi u bolnicu na ortopedsko odjeljenje. Ovdje će cilj liječenja biti vraćanje funkcije zgloba, uklanjanje skraćenja udova kao posljedica pomaka kostiju. Ako govorimo o naknadnoj rehabilitaciji, tada će u ovom slučaju biti puno lakše, jer ozlijeđeno mišićno tkivo nije imalo vremena atrofirati.

  Ako ovdje niste vidjeli nikakvu vezu, pokušajte ležati u krvi barem nekoliko tjedana bez promjene položaja. Na kraju ovog razdoblja, prvi koraci bit će vrlo problematični, tonus mišića na pozadini nedostatka fizičke aktivnosti će se smanjiti, osjećat će se kao da su mišići atrofirali.

  Ljudska muskulatura, uključujući koštane strukture, prilično su dinamični elementi mišićno-koštanog sustava, gdje se procesi uništavanja stalno izmjenjuju s oporavkom. Kada nema fizičke aktivnosti, čak ni u jednom zglobu, ti se procesi na neki način transformišu - uništavanje počinje prevladavati nad regeneracijom. Zato su nužni stalni pokreti, rehabilitacija, terapija vježbanjem nakon endoprotetike..

  Princip je vrlo jednostavan - što duže šepate prije operacije, duže ćete šepati.

  U drugom slučaju, koji je jedan od najtežih, patološki proces može trajati godinama, uništavajući zglob i atrofirajući obližnja mišića. U pravilu je ovaj fenomen olakšan različitim degenerativno-distrofičnim procesima - artroza, koksartroza. Osoba može živjeti s takvim bolestima godinama, a da ne shvati koliko je bolest utjecala na zglobove i mišiće. Nije neuobičajeno da tek nakon nekoliko godina, pa čak i više, dođe do kirurške intervencije i zamjene zgloba kuka. Zbog trajanja bolesti i nedostatka liječenja, kao i zbog pacijentovih stalnih pokušaja da ne opterećuje nogu, dovode do izrazitog smanjenja mišićnog tonusa. U ovom slučaju, odbijanje rehabilitacije može dovesti do niza ozbiljnih komplikacija. U osnovi, mišići nisu u stanju držati novi zglob, pa naknadne dislokacije ili razvoj upale, hromost postaju nuspojava neuspjeha u potpunosti oporaviti.

  Važno je da pacijent shvati da endoprotetika ne rješava sve probleme sa zglobom, uspjeh operacije ne ovisi samo o kvalifikaciji kirurga, već i o naknadnoj rehabilitaciji, gdje će se održati, koliko će snažni napori pacijenta da se oporavi.

  Ako odbijete provesti složenu rehabilitaciju, mišići, tetive, prethodno ozlijeđeni tijekom operacije i patološkog procesa, gube ton i prirodno ne stječu nove. Uz to, kada nema fizičke aktivnosti, na mjestima kirurškog ureza može se formirati ožiljak, razviti edem, rizik od potrebe za revizijskom intervencijom raste što je više moguće..

  Mišljenje da će skupa proteza i liječenje u inozemstvu omogućiti da se zglob potpuno obnovi, dok pacijentu ništa ne treba učiniti, lažno je i pogrešno. Čak i najiskusniji liječnik i endoproteza, razvijena korištenjem najnovijih tehnologija, neće dopustiti da u potpunosti obnovi rad zgloba, vrati ga motoričkim aktivnostima bez odgovarajuće, sveobuhvatne rehabilitacije..

  Danas ljudi s koksartrozom, osteonekrozom i prijelomi imaju sve prilike vratiti funkciju i aktivnost zglobova. Potrebno je malo strpljenja i upornosti.

  Stolica s naslonom idealan je pratitelj tijekom rehabilitacije. Možete se držati toga i dobiti dodatni vrhunac.

  Rehabilitacija nakon artroplastike kuka kod kuće odvija se u dvije faze, od kojih svaki ima svoje ciljeve, ciljeve i stupanj opterećenja na donjem udu. Taj je postupak individualan, s vlastitim pravilima i karakteristikama..

  Obavezno imate u svom domu toaletno sjedalo. Uzimajući u obzir zahtjev da se unutar jednog mjeseca održava kut u TBS ne većem od 90 stupnjeva, to će biti vrlo važno.

  Prvi put nakon operacije liječnik prati zdravlje pacijenta. Provode se redovita mjerenja tjelesne temperature, promjena preljeva, promatranje rada dišnih i krvožilnih organa. Rashladni oblozi pomažu ublažiti oticanje. Ako je potrebno, možda će vam trebati transfuzija krvi ili posebni lijekovi za razrjeđivanje krvnih ugrušaka. Da bi se izbjegle komplikacije, propisani su antibiotici. Tijekom tog razdoblja, pacijent mora naučiti izvoditi vježbe u ležećem položaju, samostalno sjediti na krevetu, ustati na noge, kretati se sa štakama.

  Dobar primjer kako pacijent, dok je još uvijek u klinici, može lako hodati po ravnoj površini uz pomoć štaka.

  Ovu vježbu možete izvesti gotovo bez zaustavljanja. Pokušajte 2 sekunde popraviti nogu u gornjoj točki.

  Moramo pokušati održati bolnu nogu u ispravnom položaju, pridržavati se lagane prehrane, pratiti rad srca i krvnih žila. U ranim danima možete spavati samo na leđima. Kako se noge ne bi pomicale, između njih se postavlja valjak. Potrebno je pažljivo okrenuti zdravu stranu, savijajući koljena i držeći valjak uz njih.

  Kad ležite na boku ili se prevrćete na leđima, mora se koristiti valjak između nogu. To je neophodno kako bi oslabljeni mišići koji još nisu u stanju pouzdano popraviti spoj dobili dodatnu pomoć u obliku popravljanja udova..

  Bol i oteklina nakon operacije stalno će vam smetati. Sredstva protiv bolova, drenaža tekućine iz zgloba s drenažnom cijevi, liječenje hladnoćom pomoći će u rješavanju poteškoća za pacijenta koji se još nije oporavio.

  Operacija je prilično traumatična i ne može pomoći ali ozlijediti. Ali to je jedini način da postanete zdrava osoba..

  Bol nakon postavljanja implantata je normalna. Trajanje uporabe anestetika i doziranje lijekova prilagodi liječnik. Dok se nalazite na leđima, povremeno morate malo pomaknuti operirani ud u stranu. Zabranjeno je savijati se da biste uzeli pokrivač ako je na dnu kreveta.

  Dresura se provodi za dva do tri dana, nakon dva tjedna ubodi se uklanjaju. Kada se osoba probudi iz anestezije, osjeća žeđ i glad. Ali jesti i piti dopušteno je tek nakon šest sati. Sutradan možete jesti temeljitije..

  Zglobovi nisu cijelo tijelo, pa dolje s nezdravom prehranom.

  Rehabilitacija nakon artroplastike kuka kod kuće uključuje dijetu. Dijeta može uključivati ​​lagano soljeni brod s malim komadima mesa, zobene pahuljice, pire od krumpira, mliječni proizvodi, čaj bez šećera, žele na bazi voća.

  Nakon operacija povećava se zgrušavanje krvi, to je zaštitna osobina tijela, tako da se rana brže zacjeljuje. S venskom insuficijencijom, pacijentu prijeti opasnost od stvaranja tromba. Radi prevencije, noge su zavezane elastičnim zavojem. Morat ćete napraviti posebne vježbe i uzimati lijekove.

  Protiv trombotičke čarape kao mjera za borbu protiv komplikacija.

  Nepomični bicikl najbolja je vježba na kopnu za ljude koji su imali operaciju zamjene zglobova. Visoko preporučeno!

  Ako je spoj zacementiran, moguće je nogu učitati u ranim fazama. Metoda bez cementa zahtijeva nježnije mjere. 50-postotno opterećenje moguće je tek nakon tri tjedna, a potpuno opterećenje nakon dva mjeseca. Akutna bol je signal za prekid vježbanja.

  Umjetni organ ima dobru pokretljivost, ali ne može se kretati bez veza na mišiće. Za to su potrebni postupci za jačanje korzeta mišića. Vježbanje na simulatoru nije prikladno za jačanje mišića, jer vas ne prisiljava na vlastiti napor. Kvalitetna restauracija moguća je samo ako je redovita

  časovi fizičke terapije.

  Linija implantata koljena jednog od lidera u proizvodnji koja koristi trenje parova (s lijeva na desno): metal-polietilen, keramika-polietilen, keramika-keramika.

  Razdoblje je duže, a traje šest mjeseci, a ponekad i nekoliko godina. Trebate pokušati hodati više, možete se osloniti na trsku. Leđa i glava trebaju biti ravni. Hodajte 30 minuta, dopuštene su različite brzine i udaljenosti. Stepenicom se možete popeti samo jednim letom, nakon 2 mjeseca zadatak se može složiti.

  Kasna rehabilitacija nakon artroplastike kuka kod kuće znači dobar odmor. Udobnije je ležati na leđima ili na boku, stavljajući valjak ili jastuk između koljena. Za normalan san potreban je tvrdi ortopedski madrac. Odijevanje se preporučuje dok sjedite na stolici uz pomoć voljene osobe. Ne možete obuvati cipele i obući čarape sami. Potrebno je nastaviti s izvođenjem gimnastičkih vježbi, uključujući oslanjanje na bolnu nogu. Možete koristiti bicikl za vježbanje, koji pomaže ojačati sve mišiće zgloba odjednom..

  Rehabilitacija je završena tri mjeseca kasnije, ali tijekom tog vremena neće biti moguće vratiti spoj u njegovu funkcionalnost. Noga će i dalje bolovati, morat ćete hodati trskom. Osoba će se već moći vratiti na posao, voziti svoj automobil. Ali sa sportskim aktivnostima morat ćete pričekati barem godinu dana.

  Vježbe za koljena i kuk su 90% iste tijekom programa oporavka.

  Bez obzira koliko je uspješna artroplastika kuka, rehabilitacija kod kuće uvijek je potrebna. Nisu potrebne samo fizioterapijske vježbe, već i masaža, kineziterapija. Ako je moguće, vrijedi kupiti kartu jednom godišnje i odmoriti se u sanatorijumu ili specijaliziranom medicinskom centru.

  Rehabilitacija nakon artroplastike kuka kod kuće bit će učinkovitija ako se pridržavate nekoliko pravila.

  Postupno povećavajte fizičku aktivnost, ne pravite nagle pokrete, ne sjedite u niskim stolicama, ne podižite predmete s poda bez pomoći i improviziranih uređaja; ne jedi puno brašna i masne hrane, spavaj na leđima ili boku s valjkom između koljena, pij više vode, seksualni život možeš započeti 2 mjeseca nakon endoprotetike. Potpuni oporavak doći će za godinu dana.

  Ako nakon operacije nastavite izgledati kao osoba na slici, onda vam to dugo neće pomoći, možete biti sigurni.

  Morat ćete donekle promijeniti svoj životni stil i navike. Noga se mora tretirati pažljivije, jer ozljede na mjestu postavljanja implantata mogu rezultirati ozbiljnim posljedicama. Strani element ima vremena da se iskorijeni i za oko tri mjeseca postane „urođen“ za tijelo. Kasnije možete prijeći na intenzivnu fizičku aktivnost: skijanje, kupanje u bazenu, šetnja, trening u teretani. Sve to pomoći će u izgradnji snage mišića bez stvaranja rizika od oštećenja novog zgloba..

  Kako zadržati negativne promjene u zglobovima

  Prvo, ako primijetite bol u području kuka ili druge probleme sa zglobom, odmah trebate konzultirati liječnika. Ako se dužina jedne noge promijeni u odnosu na drugu, pojavljuje se hromost, mijenja se hod, neophodan je rentgenski pregled. Na slici će dobar stručnjak sigurno vidjeti početnu fazu razvoja osteoporoze ili druge bolesti.

  Desni spoj se više ne može spasiti, mora se izvršiti operacija. Ali lijeva se i dalje može spremiti pomoću skupa mjera.

  Isprva se bolest može konzervativno konzervirati propisivanjem lijekova za poboljšanje mikrocirkulacije krvi, hondroprotektori, fizioterapije, lijekova koji pomažu u sprječavanju uništavanja hrskavičnog tkiva. Ako postoje nepovratne promjene u hrskavici, tada je potrebna operacija.

  Zglobovi donjih ekstremiteta najčešće su podložni zamjeni zbog povećanog habanja. Zglobovi ruku puno su manje podvrgnuti endoprotezi.

  Aktivno mršavljenje pomoći će spasiti zglobove od uništenja. Pravilna prehrana u bilo kojoj dobi ključ je zdravlja. Višak kilograma stvara puno problema zglobovima. Treba se odreći loših navika. Pušenje ne dopušta koštanim tvorbama da primaju dovoljno kisika, a alkohol im uskraćuje sposobnost da normalno jedu. Ne dižite tegove, ne preopterećujte noge. Budite pažljivi prema sebi i zdravlje vas neće napustiti.

  Pročitajte recenzije pacijenata koji su prošli liječenje u inozemstvu. Da bismo dobili informacije o mogućnosti liječenja vašeg slučaja, pošaljite nam zahtjev za liječenjem putem ove veze.

  Prije liječenja bolesti svakako se posavjetujte s liječnikom. To će vam pomoći da uzmete u obzir individualnu toleranciju, potvrde dijagnozu, osiguraju da je liječenje ispravno i isključe negativne interakcije lijekova. Ako koristite recepte bez savjetovanja s liječnikom, to je posve na vlastiti rizik. Sve informacije na web mjestu predstavljene su samo u informativne svrhe i nisu medicinska pomoć. Sva je odgovornost za prijavu na vama.

  Opis rehabilitacije nakon artroplastike kuka

  U ovom ćete članku naučiti što se događa nakon artroplastike kuka: rehabilitacija, koliko traje, periodizacija, detaljan opis svih faza. Koliko dugo bol traje u postoperativnom razdoblju. Prognoza.

  Autorica članka: Stoyanova Victoria, liječnica 2. kategorije, voditeljica laboratorija u liječničko-dijagnostičkom centru (2015–2016).

  Funkcionalna rehabilitacija je vrijeme koje je pacijentu predviđeno za fizički oporavak od zamjene kuka. Sastoji se od niza mjera usmjerenih na poboljšanje:

  • funkcije udova, zgloba;
  • opće fizičko stanje pacijenta;
  • radna sposobnost operiranog pacijenta.

  Rehabilitacija se sastoji od nekoliko razdoblja, a glavne faze traju 3 mjeseca. U svakom razdoblju pacijent izvodi strogo definirani skup vježbi:

  • program započinje u bolnici, odmah nakon operacije;
  • nakon pražnjenja (nakon 2-3 tjedna) nastavlja se kod kuće;
  • preporučuje se završetak postupka u ambulanti ili u bolnici (nakon 3 mjeseca nakon protetike).

  Koliko dugo traje rehabilitacija? U skladu sa svim preporukama i pravilima, za vraćanje zgloba potrebno je malo manje ili malo više od jedne godine..

  Kompleks se sastavlja uzimajući u obzir karakteristike pacijenta (zdravstveno stanje, fizički podaci, dob), opća načela postoperativne rehabilitacije su:

  1. Rani početak.
  2. Integrirani pristup (vježbe, hardverska fizioterapija, masaža).
  3. Slijedite redoslijed koraka.
  4. Kontinuitet izvršenja.
  5. Praćenje učinkovitosti, adekvatnosti opterećenja.

  Mjere rehabilitacije osiguravaju povoljan ishod kirurškog liječenja, a bez njih zamjena zgloba kuka može biti komplicirana:

  • prijelomi u području proteze;
  • dislokacije ili subluksacije kuka (pomak glave proteze u odnosu na zdjeličnu kost);
  • poremećaji cirkulacije i drugi problemi.

  Postoperativni program izrađuju liječnici: fizioterapeut ili rehabilitacijski terapeut.

  Oporavak od zamjene kuka započinje u klinici i nastavlja se kod kuće.

  Faze (faze) rehabilitacije

  1 dan nakon protetike

  Do 4 dana nakon implantacije endoproteze

  4 do 8 tjedana

  Četvrta (4) faza

  9-14 tjedana

  Od 15 tjedana do 6-12 mjeseci

  Nulta faza (1 dan nakon protetike)

  Nulta (0) faza faze oporavka počinje prvog dana nakon operacije zamjene kuka, njegovi ciljevi:

  • obnavljanje opskrbe krvi protetičkim udovima;
  • prevencija tromboze i tromboze dubokih vena;
  • prevencija zagušenja (upale pluća).

  Vježbe se izvode svaki sat, ležeći (prvi dan ne biste trebali ustajati), 10 puta:

  1. Pomaknite nožni prst prema i od torza.
  2. Zakrenite nožni prst tako da on "hoda" oko zamišljene osi ulijevo, a zatim udesno.
  3. Zategnite mišiće prednjeg dijela bedara (ne više od 5 sekundi) bez savijanja nogu u zglobu koljena i kukova.
  4. Bez savijanja zglobova, zategnite mišiće stražnjice (ne više od 5 sekundi).

  Prva faza (do 4 dana nakon implantacije endoproteze)

  Potpuni oporavak nakon artroplastike kuka započinje 2 do 4 dana nakon operacije. Ovo je prva (1) faza oporavka tijekom koje pacijent uči:

  • ustati i sjesti;
  • hodanje sa šetačem ili štakama.

  Nekim složenijim se dodaju pokreti koji se preporučuju izvesti odmah nakon postavljanja proteze:

  • Bez podizanja stopala s površine madraca i bez savijanja noge u protetskom zglobu više od 90 stupnjeva, povucite petu do zdjelice.
  • Ne podižući pogled s površine, pomaknite protetski ud u stranu (15-20 cm).
  • Podignite istu nogu 10-15 cm iznad kreveta, držeći ovaj položaj 3-5 sekundi.
  • Lezite na leđa s prekrivačem pokrivača između bedara. Zategnite mišiće smještene na unutarnjem dijelu bedra 5 sekundi.

  Nakon što je pacijentu dopušteno da ustane i kreće se, kompleks se nadopunjava.

  Stanite na dobroj nozi, održavajte ravnotežu, držeći ruke na stabilnoj potpori (krevet, hodalica). Vježbe radite s protetskom nogom:

  1. Nemojte potpuno saviti zglob koljena kako biste digli stopalo 10-15 cm od poda i povucite ga natrag.
  2. Izvucite ravnu nogu malo u stranu (ne više od 30 stupnjeva).
  3. Kolenski zglob nemojte u potpunosti savijati da podignite stopalo od poda za 10-15 cm i odvedite ga naprijed.
  • ležerno, bez trzaja;
  • tijekom svakog sata (nije dopušten cijeli kompleks, već samo jedan dio, 10 ponavljanja za svaki pokret);
  • u kombinaciji s dubokim, snažnim udisajima za napetost, izdisajima za opuštanje mišića.

  Opasne situacije i pravila

  Do 6 tjedana, uključujući pacijenta, opasno je:

  • lezite na boku s boka operiranog uda bez pokrivača (ili sličnog predmeta) valjanog u valjak između nogu;
  • naglo se okrenuti, okretati, oteti i dovesti nogu;
  • usko zatvoriti, prekrižiti noge;
  • savijte protetski kuk za više od 90 stupnjeva (pravilo "pravog kuta");
  • snažno se nagnite na ispravljene noge (postoji velika vjerojatnost kidanja gluteusnog mišića ili pomaka glave kuka).

  Kako ne izazvati trzanje mišića ili dislokaciju zglobova:

  1. Kada sjedite ili ležite, pomaknite zahvaćenu nogu malo u stranu, tako da se vjerojatnost dislokacije smanjuje. Da biste kontrolirali pravilan položaj, stavite palac na vanjsku površinu bedara (vrhom prema dolje), povucite ravnu liniju između njega i koljena, koljeno treba ispružiti izvan ove linije.
  2. Posebno ozbiljno shvatite pravilo "pravog kuta".

  Druga faza (od 5 do 21 dana)

  Od 5. do 21. dana pacijent:

  • nastavlja izvoditi sve gore preporučene vježbe;
  • nauči se kretati gore-dolje niz stepenice pomoću štaka.
  Pješačke stepenice sa štakama

  Istodobno, pacijentu je propisan tijek fizioterapeutskih postupaka (UV, laserska terapija, magnetoterapija, elektromiostimulacija).

  Nauka o hodanju na štake

  Na početku faze 2 rehabilitacije nakon artroplastike kuka, operiranom pacijentu potrebna je podrška u obliku štaka. Oni se reguliraju po visini, kontrolni indikator je udaljenost između pazuha i gornjih jastučića uređaja (oko 4 cm, tako da štaka neće pritisnuti živce i žile smještene u pazuhu). Podupirne ručke postavljene su u visini zgloba:

  • Sjednite na krevet ili stolicu s obje štake na bokovima.
  • Uhvatite se za ručke i uspravite se, usredotočujući se na dobru nogu.
  • Stavite gornje jastučiće štaka ispod ruku (prvo jedan, a drugi drugi) tako da vam pazuhe počivaju na njima.
  • Stanite na dobroj nozi, premještajući noge štaka 30 cm prema naprijed (trebaju postojati 3 točke oslonca - noga i 2 noge štaka).
  • Zakoračite opečenom nogom u sredinu trokuta koju tvore krakovi i dobra noga.
  • Pomaknite se prema naprijed (duljina stopala ispred protetskog režnja) zdrava noga.
  • Ponovite cijeli ciklus od početka (počevši pomicanjem štaka naprijed 30 cm).

  Program rehabilitacije uključuje spuštanje i uspon stepenicama.

  fazeKoliko ima do tamo

  Naslonjeni na dobru nogu, spustite noge štaka jedan korak ispod one na kojoj stojite

  Prenoseći svoju težinu na zdravu nogu, podignite noge štaka jedan korak više od one na kojoj stojite

  Slijedite ih da spustite bolnu nogu.

  Prvo pomaknite zdravu nogu na gornji korak, uspravite je

  Pomaknite zdravu nogu zadnju na donjem koraku.

  Podignite operirani ud slijedeći

  Koliko dugo možete hodati na štakama nakon operacije zamjene kuka? Točan trenutak ovisi o tome koliko je uspješan proces oporavka (obično su napušteni od 4 do 8 tjedana rehabilitacije).

  Ako je potrebno, pacijent može upotrijebiti štap koji se mora držati sa strane protetskog kuka (ako je potrebno, to će olakšati zglob).

  Bol nakon ugradnje proteze

  Normalno, bol nakon endoprotetike traje 2-3 tjedna. U početku se olakšava propisivanjem lijekova protiv bolova osobi..

  S vremenom se nelagoda stišava (pacijentovo se stanje znatno poboljšava do 5. dana), ali tijekom razdoblja rehabilitacije može se ponovno pojaviti. To je zbog pretjeranog stresa na zglobu. Stoga je toliko važno da pacijent stalno kontaktira liječnika za rehabilitaciju..

  Ako se nelagoda nakon postavljanja proteze ne smanjuje, već se, naprotiv, pojačava, svakako morate kontaktirati svog liječnika ortopeda. To može biti prvi znak početnih komplikacija (suppuration, vaskularni poremećaji, tromboza, dislokacija zglobnih površina).

  Treća faza (od 4 do 8 tjedana)

  Rehabilitacija nakon artroplastike kuka kod kuće od 4 do 8 tjedana sastoji se od skupa prilično aktivnih vježbi (pored gore navedenih):

  1. Poduzmite korake prema stabilnom bloku ili platformi niskog stepena (do 10 cm visine), počevši od koraka na bloku i od bloka od dobre noge.
  2. Zavežite sportsku gumicu oko gležnja protetske noge, a drugi kraj postavite preko stola ili nogu kauča. Okrenite se, povlačeći nogu trakom nekoliko puta u stranu, naprijed, natrag, nadvladavajući njegov otpor. Nogu uspravite ravno.
  3. Izvedite pola čučnjeva, oslanjajući se na rub stola radi stabilnosti (imajte na umu da se kučni zglob ne smije saviti više od 90 stupnjeva).

  Biciklu za vježbanje dodaje se redovito izvedenom kompleksu (počinju vježbati 10 minuta dnevno, povećavajući vrijeme na 30 minuta 3-4 puta tjedno).

  Četvrta faza (od 9 do 14 tjedana)

  Gimnastika, koju je preporučljivo izvoditi kod kuće, od 9 do 14 tjedana (radite 10 ponavljanja, svaki po 30 minuta, 3-4 puta dnevno):

  • Lezite na pod, simulirajte pedaliranje bicikla.
  • Dok održavate odabrani položaj, podignite jednu nogu ravno gore (na 5 sekundi, pod kutom do 45 stupnjeva), a zatim drugu.
  • Postavite snop deka između nogu, okrenite se na zdravu stranu, podignite se (pod kutom do 45 stupnjeva) i držite protetičku nogu ispravljenu koliko možete.
  • Napravite pola čučnjeva, naslonjeni na rub stola, na zid ili na naslon stolice.
  • Trenirajte ravnotežu - stanite na jednoj nozi, bacite se na zid i uhvatite odskaknutu loptu.
  • Pričvrstite elastičnu traku na zdravu nogu (tako što napravite petlju i navučete je preko gležnja), a drugi kraj pričvrstite na nogu sofe ili ormarića. Leđa držite ravno, malo savijte koljena (radi stabilnosti). Stojeći na protetskoj nozi okrenutoj kauču ili stolu na koji ste pričvrstili vrpcu, zamahnite dobrom nogom u stranu (trening ravnoteže).
  Noga se ljulja elastičnom trakom

  U tom razdoblju počinju hodati - hodati ležernim tempom (2-4 sata dnevno), ne zaboravljajući redovito penjati se niz stepenice. Trajanje šetnje postupno se povećava, prema preporukama liječnika.

  Što ne učiniti:

  • dopustiti stagnaciju opskrbe krvlju u zglobu (sjediti, ležati više od sat vremena u jednom položaju);
  • prevladati bol radeći gimnastiku;
  • prekriži noge;
  • naslonjen na noge s ravnim nogama (na primjer, vezanje vezica).

  Obratite posebnu pozornost na pravilo "pravog" kuta (nemojte savijati protetski kuk više od 90 stupnjeva).

  Vježbe koje je preporučljivo izvoditi na simulatorima

  Počevši od 8-9 tjedana (točni uvjeti ovise o dobrobiti pacijenta tijekom rehabilitacije nakon operacije), nastava na raznim simulatorima nužno se dodaje kućnoj gimnastici.

  1. Povećajte snagu mišića i ligamenata oko zgloba.
  2. Normalizirajte rad endoproteze.
  3. Potpuno obnovite motoričku aktivnost u kuku.
  Kako se spuštati stepenicamaKako se popeti stubama

  Bicikl za vježbanje s niskim papučicama

  Rehabilitacija nakon zamjene kučnog zgloba kod kuće je imitacija vožnje biciklom (za početak, vrtite papučice simulatora naprijed i nazad ne više od 10 minuta dnevno)

  Nakon nekog vremena, vrijeme na simulatoru dovedite do 30 minuta 3-4 puta tjedno

  Daljinski upravljač postavite na nisku brzinu (do 2 kilometra na sat)

  Držeći bočne šine, hodajte prema naprijed (prema upravljačkoj ploči), a zatim natrag (leđima prema upravljačkoj ploči)

  Kada hodate leđima do konzole, izvedite neku vrstu mekog "valjka" od početka stopala do pete i pokušajte ispraviti ud kada je stopalo potpuno na traci za trčanje

  Vrsta simulatoraKako to učiniti
  Hodanje po traci za trčanje, trening s instruktorom

  Osim nepomičnog bicikla i trake za trčanje, terapeut može ponuditi i druge simulatore, na primjer, za produženje kuka s prevladavanjem otpora..

  fizioterapija

  Postupci fizioterapije korisni za vraćanje zajedničkog rada:

  • balneoterapija (radonske, kupkove sumporovodika);
  • blato terapija;
  • massotherapy;
  • refleksologija (akupunktura).
  Balneoterapija - uzimanje ljekovite kupke. Na primjer, prilikom kupanja radonske radone koristi se radioaktivna voda ili zrak koji su obogaćeni radonom-222

  Dugoročno razdoblje (od 15 tjedana do 6-12 mjeseci)

  Dugoročno razdoblje je vremensko razdoblje od 3 do 6-12 mjeseci nakon zamjene zgloba protezom, u kojem se pacijent nastavlja baviti terapijskim vježbama, ovladava novim simulatorima, održavajući funkcionalnost protetskog zgloba.

  U ovoj fazi, glavni zadatak pacijenta:

  • vratite mišiće uobičajenu snagu, volumen, ton (napetost);
  • vratiti funkcionalnost, performanse zgloba.

  Osim vježbanja, pacijentu je dopušteno:

  1. Plivati.
  2. Hodanje, skijanje.
  3. Vozi bicikl.

  Hodanje bez korištenja trske započinje nakon 4-6 mjeseci (štap se može povremeno koristiti za ublažavanje zgloba ako se u njemu pojavi bol).

  Nakon ugradnje proteze, isključite:

  • kontakt, aktivni sportovi (udarci, padovi, ozljede, skokovi su kontraindicirani);
  • prekomjerni stres na zglobu (prenošenje teških tereta).

  Rehabilitaciju nadgleda liječnik za rehabilitaciju, treba ga kontaktirati u slučaju bilo kakvih uznemirujućih senzacija i nelagode u kuku. Učinkovitost procesa oporavka procjenjuje ortoped.

  Prognoza

  Stadij nakon artroplastike kuka izuzetno je važan. Bez postupaka koji su propisani tijekom ovog razdoblja, nemoguće je vratiti kvalitetu života i radne sposobnosti osobe..

  Uspjeh ovisi o čitavom nizu faktora:

  • starost pacijenta;
  • kondicija;
  • ako pacijent ima bolesti koje mogu komplicirati ili odgoditi postupak oporavka;
  • samodisciplina i želja za poboljšanjem.

  U većini slučajeva (90–95%) postoperativna rehabilitacija je uspješna - funkcije zglobova mogu se obnoviti u roku od 6 do 12 mjeseci. Nakon toga, osoba može voditi puni život (uz određena ograničenja), igrati sport, raditi.

  Životni vijek proteze je 12-15 godina, ali ako se poštuju sva pravila rada, ona traje duže - do 20-25 godina.


 • Za Više Informacija O Bursitis