Kako se pripremiti za MRI kralježnice

Suvremena medicina ne miruje i neprestano se usavršava. Danas postoji izvrsna prilika za temeljit pregled kralježnice pomoću MRI. Ova jedinstvena tehnologija omogućava detaljno ispitivanje strukture kralježaka, diskova, udaljenosti između kralježaka, kao i leđne moždine.

indikacije

MRI kralježnice koristi se u takvim slučajevima:

jaka bolna senzacija u kralježnici, koja su akutna ili kronična; dijagnoza osteohondroze, spondiloze i sličnih bolesti kralježnice i njezinih pojedinih područja;

dijagnosticiranje intervertebralne kile i određivanje njenih parametara, ili bolje rečeno, vrste, veličine i lokacije; redovita glavobolja, gubitak svijesti, nesvjestica, zujanje u ušima - što ukazuje na tegobe koje utječu na vratnu kralježnicu; ozljeda kralježnice; dijagnosticiranje bolesti kralježnice prirođene prirode; nepravilnosti kralježnični stup, nepravilno držanje; novotvorine u tkivima kralježnice; upalni procesi koji se javljaju u kičmenom stubu; prisutnost zaraznih bolesti; bolesti koje utječu na kičmenu moždinu i živčana vlakna; frakture kompresijskog tipa; određivanje režima liječenja.

Priprema za MRI

Kako se pripremiti za MRI kralježnice? Zapravo, priprema za MRI kralježnice nije teška. Sve je prilično standardno. Pripremajući se za pregled, pacijent treba nositi čistu haljinu. Ponekad možete ostati u odjeći, ali samo ako je prostrana i nema dijelova izrađenih od metala.

Postoji ograničenje u pogledu unosa hrane. Ta se ograničenja razlikuju od slučaja do slučaja. Ako liječnik nije preporučio ništa u pogledu unosa hrane, tada je najispravnije slijediti uobičajenu prehranu. Prilikom pripreme za studiju, trebali biste jasno znati postoji li alergija na jod i je li kontraindiciran u odnosu na X-zrake. Stvar je u tome što se ponekad posebna kontrastna sredstva - gadolinij - ubrizgavaju u kralježnicu prije MRI. Kao što pokazuje praksa, u ovoj tvari nema joda, a vjerojatnost nuspojava vrlo je mala..

Naši čitatelji preporučuju

Za prevenciju i liječenje ZAJEDNIČNIH BOLESTI, naš redoviti čitatelj koristi sve popularniju metodu NON-HURGIJSKOG liječenja koju preporučuju vodeći njemački i izraelski ortopedi. Nakon što smo ga pomno pregledali, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji..

Prije provođenja MRI-a potrebna je konzultacija stručnjaka

Specijalist koji provodi magnetsku rezonancu mora znati o svim ljudskim bolestima i o kirurškim intervencijama, ako ih ima. Kod nekih vrsta bolesti primjena kontrastnog sredstva je kontraindicirana.

Ako imate problema s bubrezima, tada prvo morate donirati krv na analizu kako biste shvatili koliko dobro bubrezi rade, rade li svoju funkciju. Trudnoća se mora prijaviti. Ova vrsta tomografije prakticira se od 1980-ih godina i za to vrijeme nije bilo pritužbi ili nuspojava povezanih s MRI-om tijekom trudnoće. Isto vrijedi i za djecu. Unatoč tome, fetus i dalje pada u područje snažnog magnetskog polja i stoga trudnicama nije preporučljivo napraviti MRI pretragu. Ova se preporuka ne uzima u obzir ako razina koristi od studije nadvlada potencijalni rizik. Kontraindicirano davanje kontrastnog sredstva tijekom trudnoće.

Ako je osoba klaustrofobična ili vrlo anksiozna, liječnici propisuju sedativ koji je blag. Lijek se uzima prije postupka. Djeci male dobi i dojenačke dobi najčešće se daje anestezija, jer se dijete neprestano kreće, što ne omogućava potpuno skeniranje MRI-om. Odluka o korištenju sedativa za dijete ovisi o vrsti pregleda i, naravno, dobi. Obično se dijete može uvjeriti bez posebnih lijekova. Tijekom MRI pregleda kralježnice, dijete ima stručnjaka kvalificiranog za sedative i anesteziju. Oni će vam detaljno objasniti kako pripremiti dijete..

Sav nakit i pribor moraju biti uklonjeni. Ti dijelovi mogu negativno utjecati na magnetsko polje instalacije. Pacijenti s nakitom nisu primljeni na pregled. Nakit i dodaci uključuju:

Sav nakit mora se ukloniti prije MRI

nakit; slušni aparati; metalne kopče; proteze; naočale; piercingi i tako dalje.

MRI u pravilu ne predstavlja nikakvu prijetnju osobama s metalnim implantatima, ali još uvijek postoje iznimke.

Pacijenti sa sljedećim vrstama implantata nikada ne smiju podvrći MR kralježnici:

pejsmejkeri; defibrilatori; spajalice za aneurizmu glave; metalne zavojnice u krvnim žilama; kohlearni implantat.

Ljudi s takvim uređajima u tijelu ne samo da ne bi trebali biti testirani na stroju, već bi općenito trebali izbjegavati nalaz u blizini MR-a.

Kad su u tijelu prisutni medicinski i elektronički uređaji, o tome je obavezno obavijestiti tehnologa jer oni mogu utjecati na rad aparata, a također nose i određenu opasnost, čija visina ovisi o snazi ​​magneta koji se nalazi u aparatu. Treba navesti prisutnost takvih uređaja:

umjetni srčani ventil; pejsmejkeri; implantirani otvor; metalne proteze; stimulansi živaca; metalne ploče, stentovi i nosači.

Metalni dijelovi koji se koriste u ortopediji u pravilu ne predstavljaju opasnost za snimanje magnetskom rezonancom. Unatoč tome, ako je od postavljanja umjetnog zgloba u tijelu prošlo vrlo malo vremena, tada će stručnjaci morati potražiti alternativu za dobivanje slika. Ako se postavi pitanje vezano za njihovu prisutnost, provodi se posebna rendgenska analiza. Osobe koje imaju metalne predmete u tijelu prvo moraju napraviti rendgenski snimak, a tek potom, ako nema kontraindikacija, napraviti MRI pretragu. Nužno je da se MRI specijalista mora informirati o metalnim fragmentima, mecima i tako dalje, ostavljenim u tijelu nakon nesreće.

Ponekad postoje slučajevi kada se tinta na tetovaži zagrijava tijekom pregleda. Brtve, kao i nagrade u usnoj šupljini, u pravilu ne dolaze u kontakt s magnetskim poljem, ali ti elementi iskrivljuju sliku lica i mozga. Zato je bolje reći radiologu o takvoj činjenici. Važno je napomenuti da roditelji koji prate svoju djecu također moraju odlagati sve metalne predmete. Moraju obavijestiti stručnjake o prisutnosti različitih medicinskih i elektroničkih uređaja u odraslih..

Može se zaključiti da je MRI kralježnice vrlo informativna i popularna. Priprema za ovu vrstu pregleda omogućava dobivanje najtočnije slike, što će omogućiti dijagnosticiranje i utvrđivanje vrste liječenja.

Često imaju bolove u leđima ili zglobovima?

Imate sjedilački način života? Ne možete se pohvaliti kraljevskim držanjem i pokušati sakriti stolac ispod odjeće? Čini vam se da će ovo ubrzo nestati, ali bolovi se samo pojačavaju... Isprobane su mnoge metode, ali ništa ne pomaže... A sada ste spremni za upotrebu bilo koju priliku koja će vam pružiti dugo očekivano blagostanje!

Postoji učinkovit lijek. Liječnici preporučuju >>!

Kategorija: Metode istraživanja Posjeta: 10106

Donedavno se rendgenski zrak uglavnom koristio za proučavanje zdravlja kralježnice, a zatim ga je zamijenio CT. Danas je najinformativnija i najsigurnija metoda dijagnosticiranja bolesti ovog dijela tijela MRI kralježnice. Ova metoda jedinstvena je po neinvazivnosti, postupak je bezbolan i manje štetan od CT kralježnice ili rendgenskih zraka..

Značajke magnetske tomografije kralježnice

Ova moderna dijagnostička metoda omogućava dobivanje jasne i detaljne slike bilo kojeg dijela kralježnice u različitim ravninama. Uz pomoć ove studije možete ne samo istražiti sve strukture i tkiva ovog dijela tijela, već i otkriti bilo kakve strukturne anomalije ili patologije. Magnetsko istraživanje, poput CT-a, može se izvesti više puta, obično je potrebno procijeniti napredovanje patoloških procesa.

Bez obzira na dio kralježnice koji se skenira, djeluje jedinstvena istraživačka metoda, koja se temelji na korištenju magnetskog polja velike snage, kao i na frekvencijskom pulsu. Istodobno, svi podaci idu u računalo koje ih pomoću posebnih programa pretvara i prikazuje u obliku slika na ekranu monitora..

Kada je takva dijagnoza potrebna??

Magnetska rezonanca kralježnice često se propisuje kada se pacijent žali na bol, nelagodu, nakon ozljede određene kralježnice. MRI kralježnice najčešće preporučuje traumatolog ili kirurg. Ovaj će postupak pokazati stanje koštanih struktura leđa, pomoći u procjeni anatomskih značajki kralježnice i lako vizualizirati sve promjene.

indikacije

Propisana je kao rutinska dijagnoza pacijentima koji imaju prirođene anomalije u strukturi kralježnice. MRI kralježnice treba obaviti za ozbiljne ozljede leđa ili nogu. Primjenjiv je za otkrivanje hernijskih intervertebralnih diskova, a koristi se i za procjenu učinkovitosti njihove terapije. Postupak se izvodi pri prvoj sumnji na prisutnost tumora. A ako se prethodno utvrde, određuje se njihova veličina, položaj, kao i dobra kvaliteta ili zloćudnost. MRI kralježnice je neophodna za poraz metastaza određenog dijela, pomaže u procjeni brzine širenja raka. Za otkrivanje žarišta infekcije ili upale propisana je magnetska studija. Postupak se preporučuje za vaskularne bolesti, za poremećaje cirkulacije u ljudskom tijelu. Koristi se za dijagnosticiranje demijelinizirajućih bolesti. MRI kralježnice propisuje se kada se pacijent žali na bol ili nelagodu, kao i na disfunkciju određenog dijela kralježnice tijekom fizičke aktivnosti.

kontraindikacije

MRI bilo kojeg dijela kralježnice ne može se izvesti kod onih koji imaju metalne proteze, uključujući proteze. Ne skenirajte ako imate pejsmejkere, inzulinske pumpe, neurostimulatore. Oni ne mogu propasti kad su izloženi magnetskom polju i često iskrivljuju istraživačke podatke. MRI kralježnice ne koristi se za pacijente koji imaju instalirane metalne vaskularne kopče, kao ni umjetne srčane zaliste. Bolje je odabrati alternativnu dijagnostičku metodu, poput CT ili X-zraka, za one koji se boje zatvorenih prostora. Skeniranje se ne provodi na mentalno bolesnim ljudima, kao ni na onima koji nisu u mogućnosti kontrolirati pokrete tijela. Postupak se ne preporučuje ozbiljno bolesnim osobama, pogotovo kada je bolest u fazi dekompenzacije. Skeniranje u ranoj trudnoći je kontraindicirano. Kontrastni MRI ne smije se raditi onima koji pate od bolesti bubrega. Nije moguće skenirati vrlo pretile ljude teže od 120 kg.

Koje bolesti kralježnice otkrit će MRI?

Ovaj je pregled složen po prirodi, ocjenjuje stanje kostiju i mekih tkiva, kao i krvnih žila. Što pokazuje MRI kralježnice i koje bolesti može otkriti?

MRI pretraga frakture kralježnice

Otkriti će prirođene malformacije bilo kojeg dijela kralježnice. Dijagnosticira bilo kakve strukturne anomalije ili ozljede intervertebralnih diskova, poput puknuća. Bolje od ostalih dijagnostičkih metoda, pokazat će pritiskuju li oštećeni diskovi na korijene živaca. MRI kralježnice će otkriti suženje spinalnog kanala. Pronaći će ne samo tumore kralježnice, već i metastaze koje su ga pogodile, a koje bi se mogle širiti iz prostate, pluća ili organa sternuma. Često otkriva područja nedovoljne cirkulacije krvi. Prepoznaje područja oštećenja živčanih vlakana. Dijagnosticira multiplu sklerozu kao i osteoporozu. Bolje od bilo koje druge studije, otkriti će upalne procese u vaskularnom sustavu.

Kako se pripremiti za postupak?

MRI kralježnice je običan pregled, priprema za njega je minimalna. Vrijedno je napomenuti da rendgenski snimci i CT zahtijevaju posebnu dijetu ili štrajk glađu, a dopušteno je jesti i piti prije MRI-ja ako se skeniranje izvodi bez kontrasta. Priprema prije skeniranja s kontrastom značajno se razlikuje od konvencionalnog MRI:

Bolje je unaprijed pitati liječnika koje će sredstvo koristiti kao kontrast kako bi se uvjerili da nema alergije na njega. Liječnici često zabranjuju skeniranje kontrasta ako pacijent pati od atopijskog dermatitisa ili bronhijalne astme. Ako ste jako anksiozni, možete uzeti sedativ, što se također preporučuje osobama klaustrofobičnim ili imaju poteškoća u kontroli vlastitog pokreta. Sedacija se može koristiti i za skeniranje kod male djece. Vrijedno je unaprijed ukloniti sav metalni nakit, kao i informirati liječnika o kroničnim bolestima i mogućoj trudnoći.

Ovo su samo opće preporuke, u svakom slučaju priprema za skeniranje je individualna.

Kako se vrši MRI kralježnice??

Magnetsko skeniranje kralježnice provodi se u dva scenarija: s uvođenjem kontrastnog sredstva ili bez njega.

Od pacijenta se traži da legne na stol s tomografom, koji je gurnut u tunel stroja. Glava i udovi osigurani su remenima kako bi se spriječilo da slučajni pokreti pacijenta ne ometaju skeniranje. Po potrebi se uvodi kontrast, započinje rotacija prstena tomografa. Osoba ne osjeća neugodne senzacije, može se čuti samo lagano pucanje aparata. Zabranjeno je najmanje kretanje, mora se promatrati potpuna nepokretnost. Liječnik je u susjednoj sobi, možete ga kontaktirati mikrofonom. Skeniranje se odvija u roku od sat vremena. Nakon završetka postupka, njegovi se rezultati dešifriraju..

MRI kralježnice

Dešifriranje MRI podataka

Dešifriranje podataka skeniranja provest će dijagnostičar, obično to traje ne više od sat vremena. Prve zaključke o stanju kralježnice i okolnih tkiva liječnik može izvući već tijekom pregleda, ali kako bi se dobila objektivna procjena, bolje je pričekati do kraja postupka. Nakon pregleda pacijentu se predaju primljene slike, njihovo dekodiranje omogućit će uskom stručnjaku da postavi ispravnu dijagnozu.

Alternativne metode istraživanja

U usporedbi s alternativnim dijagnostičkim metodama, MRI ima značajne prednosti:

Za razliku od računalne tomografije, ona bolje vizualizira vaskularni sustav. X-zrake, za razliku od magnetske tomografije, pokazuju samo stanje kostiju, tvrdih struktura, X-zrake nisu u stanju vizualizirati promjene u mekim tkivima. X-zrake i računalna tomografija imaju štetno zračenje na ljudsko tijelo, dok su magnetska istraživanja dopuštena i trudnicama i djeci. Ultrazvučna metoda je čak sigurnija od MRI, ali je istovremeno mnogo manje informativna, sposobna je pokazati samo meka tkiva. MRI, u usporedbi sa svim sličnim metodama ispitivanja, omogućuje dobivanje jasnijih slika organa u trodimenzionalnoj slici i različitim odjeljcima.

MRI kralježnice

MRI kralježnice je inovativna, učinkovita, apsolutno sigurna metoda dijagnoze zračenja. MRI je jedinstven dijagnostički alat koji nema analoge u otkrivanju bolesti povezanih sa središnjim živčanim sustavom, kao i kralježnicom, mišićnim i zglobnim sustavima, kao i nizom mnogih unutarnjih organa. Ova vrsta dijagnoze omogućuje vam izračunavanje progresivne bolesti ili čak činjenice njegove prisutnosti od najranijih stadija. MRI kralježnice je uobičajena vrsta pregleda, budući da je kralježnica prilično ranjiva komponenta osobe i sklona je višestrukim kroničnim bolestima, kao i podložna traumatskim utjecajima. Stoga je tomografija jedinstvena moderna metoda otkrivanja bolesti, koja ne podrazumijeva kiruršku intervenciju, bilo kakav vanjski prodorni učinak u obliku injekcija, injekcija. Budući da se princip rada temelji na praćenju brzine protoka spinalne tekućine, kao i na aktivnost moždane kore.

U posljednje vrijeme sve veći broj pacijenata daje recenziju spinalne MRI kao vrlo učinkovite dijagnostičke metode.

Kako se radi MRI kralježnice, koja je specifičnost postupka i postoje li kontraindikacije za njega?

Indikacije za MRI kralježnice

Postoje mnoge indikacije za magnetsku rezonancu kralježnice, kao i za zglobove, mišiće i kosti koji čine kompleks. Glavne uključuju:

 • Degenerativno-distrofične lezije tijela intervertebralnih diskova i kralježaka;
 • Traumatske lezije diskova kralježaka i diskova;
 • Sumnje na prisutnost metastaza, kao i primarnih tumora kostiju, mišića, kralježaka;
 • Osteomijelitisne lezije koštanog tkiva:
 • Pitanja koja utječu na mogućnost pregleda zglobova. Što MRI kralježnice pokazuje u ovom slučaju? Zadovoljavajuće stanje meniscija, ligamenata, hrskavice, neskularna nekroza.

MRI kralježnice kontraindikacije i mjere opreza

Nije uvijek moguće provesti određeni postupak, postoji niz objektivnih ograničenja koja se odnose na bolesti koje su nespojive s postupkom. Glavne kontraindikacije uključuju. MRI pretraga kralježnice nije moguća u sljedećim slučajevima:

 • Pacijent ima pokretače srčanih stimulatora;
 • Prisutnost slušnih pomagala i implantata neodređenog podrijetla;
 • Neadekvatno mentalno ili bihevioralno stanje pacijenta - napadi panike, psihomotorna dezinhibicija itd.;
 • Prisutnost alkohola ili droga u krvi;
 • Nemogućnost dugog mirovanja (s jakom boli);
 • Teška klaustrofobija s napadima panike;
 • Potreba za stalnim nadzorom ključnih vitalnih znakova (puls, brzina disanja, otkucaji srca);

Ako anamneza sadrži presedan kirurške intervencije, prisutnost stranih tijela, tada je potrebno dostaviti potvrdu o kompatibilnosti tih implantata s pojačanim magnetskim poljem tomografa. Pacijentice žene imaju dodatna ograničenja, na primjer, trudnoća se može smatrati relativnom kontraindikacijom, menstruacija, dojenje, prisutnost intrauterinih uređaja ne mogu biti kontraindikacije.

Uvjeti za prolazak tomografije kralježnice:

Postupak MRI kralježnice u početku uključuje ispunjavanje upitnika. Ova mjera omogućuje vam da utvrdite prisutnost kontraindikacija dijagnostičkom postupku. Prije nego što se napravi MRI kralježnice, pacijent neovisno naznačuje anatomsku regiju potrebnu za dijagnozu u strogom pisanju. To se događa na temelju zaključaka liječnika, ali vlastita je inicijativa također moguća. Popunjavanje upitnika služi kao jamstvo pristanka na primjenu kontrastnog sredstva. Moderne klinike nude usluge ispitivanja takvih dijelova kralježnice kao što su: lumbosakralni, cervikalni i torakalni..

Odnosno, moguć je sveobuhvatan i lokalni pregled bilo kojeg dijela kralježaka. Međutim, pacijent treba imati na umu da snimanje magnetskom rezonancom kao istraživačkim alatom ima svoja ograničenja i ograničenja. Njegove granice osjetljivosti nisu uvijek sposobne otkriti bolesti u najranijim fazama, posebno kad su u pitanju onkološke bolesti. U slučaju da liječnik ima sumnje u učinkovitost identificiranja patoloških procesa u tijelu ili će biti korisno koristiti složene postupke, određuje se alternativna metoda istraživanja za stvaranje složenog učinka. Konačnu odluku o odbijanju postupka donosi dežurni radiolog MRI.

MRI pregled kralježnice

Postupak MRI pregleda ne zahtijeva posebnu posebnu obuku, posebno u slučaju dijagnosticiranja stanja kralježnice, međutim, ako je potreban pregled zdjeličnih organa, bit će potreban puni mjehur.

Sasvim je jednostavno napraviti MRI kralježnice. Postupak je sljedeći: pacijent za vrijeme pregleda zauzima vodoravni položaj, a zatim se postavlja u posebnu cijev (tunel). Tuba ima snažno magnetsko polje koje je puno više od norme. A ovisno o vrsti tomografske dijagnostike, u mirnom je stanju prosječno 15 do 20 minuta. MRI dijagnostika kralježnice moguća je samo u načinu potpunog mirovanja, imobilizacije. Priprema za MRI kralježnice sastoji se u njegovoj anatomskoj fiksaciji u točno jednom položaju.

Elektromagnetski uređaji strogo su zabranjeni tijekom MRI

Sam postupak je apsolutno bezbolan i ne uzrokuje bolnu nelagodu, međutim, pacijente plaši jak humak, koji je sam po sebi bezopasan, kako bi se spriječile neugodnosti, vama, kao pacijentu, ponudit će se slušalice. Drugi mogući razlog za nelagodu, radije psihološki, je zatvoren, uski prostor. Pacijenti imaju priliku iskoristiti pravo na poziv pratećih osoba: rodbine, poznanika i prijatelja. Preduvjet za njihovo sudjelovanje u dijagnostici je nepostojanje kontraindikacija za jaka magnetska polja, oni također potpisuju dokument o pristanku da budu u području pojačanog magnetskog zračenja..

Suština prolaska MRI kralježnice je jednostavna, a isto tako i gotovo identična ispitivanju ostalih dijelova i organa tijela. Ali kako se dodatno pripremiti za MRI kralježnice, postoje li još standardi za liječnike pored ozvučenih? Povezuju se s mnogim čimbenicima. Zbog jakog magnetskog polja u sobi MRI zabranjen je prolaz invalidskih kolica. Uklanjaju se štake, okviri, štapovi za hodanje jer mogu sadržavati metalne dijelove. Elektromagnetski uređaji, metalni nakit itd. Strogo su zabranjeni. Učinkovitost i dobrobit vašeg zdravlja ovisit će o tome kako se provodi MRI kralježnice..

3 kontraindikacije za MRI lumbalne kralježnice i kako se pripremiti za to?

U dijagnostičkoj praksi otkrivanja patologija lumbosakralne kralježnice, MRI je jedna od najučinkovitijih i najsigurnijih instrumentalnih metoda. Takav pregled omogućuje vam da identificirate i najmanja odstupanja različitog podrijetla i praktički nema kontraindikacija.

Unatoč visokoj cijeni, tomografija je popularna i među liječnicima i kod pacijenata. No da biste dobili istinsku sliku studije magnetske rezonancije, morate znati kako se pripremiti za postupak i kako dešifrirati rezultate ispitivanja..

Kad je imenovan

Dijagnoza bolesti i ozljeda kralježnice u lumbalnoj regiji započinje anamnezom, pregledom i neurološkim testovima. Ali takve metode nisu dovoljne za postavljanje dijagnoze. Za proučavanje promjena koje su se dogodile u kostima i mekim tkivima potrebna je instrumentalna dijagnostika. Ostale metode istraživanja u obliku rendgenskih zraka i ultrazvuka ne otkrivaju uvijek cjelovitu sliku. Stoga liječnici često propisuju CT ili MRI lumbalne kralježnice. Izbor ovisi o ciljevima studije i prisutnosti kontraindikacija. Znajući što je MRI, možete točno odrediti kada će takav pregled biti prikladan, a u kojim je slučajevima bolje odbiti..

Indikacije za postupak

Raspon razloga za provođenje istraživanja na skeneru za magnetsku rezonancu je prilično širok. Za prepoznavanje patologija kralježnice koje su se pojavile ne samo u mekim tkivima, već i u koštanoj tvari, žilama i živcima, potrebna je jasna vizualizacija. Trodimenzionalne slike ispitivanog područja, napravljene na uređaju, omogućuju vam da otkrijete te promjene bez štete za pacijenta.

Prije svega, MRI se propisuje nakon bilo kakvih ozljeda i ozljeda lumbosakralne kralježnice.

 • predstojeća operacija u lumbalnoj regiji;
 • praćenje stanja nakon operacije;
 • sumnja na prisutnost onkoloških tumora;
 • prisutnost herniranih diskova (izbočenja).

Liječnik može propisati pregled na tomografu za:

 • redovita ili ponavljajuća bol u donjem dijelu leđa koja zrači na noge, stražnjicu;
 • kršenje osjetljivosti u bilo kojem području donjih ekstremiteta;
 • kvarovi zdjeličnih organa;
 • pareza leđa, nogu, paraliza ispod struka;
 • poremećaji cirkulacije u donjim ekstremitetima.

Ako pacijent, zajedno s indikacijama i kontraindikacijama za MRI, odbija se ispitivanje u korist sigurnijeg, koje se odabire pojedinačno u određenoj situaciji..

kontraindikacije

Nema specifičnih kontraindikacija za MRI izravno iz lumbosakralne kralježnice. Ali postoje opće zabrane koje se mogu podijeliti na izravne i relativne.

 1. Ako pacijent ima bilo kakve metalne implantate u tijelu, na primjer, proteze, vaskularne isječke.
 2. U prisutnosti poticajnih implantata poput pejsmejkera, neurostimulatora, inzulinskih pumpi. Tomograf s magnetskim svojstvima može onesposobiti takve uređaje.
 3. Za žene u 1. tromjesečju krhkosti i za vrijeme laktacije.
 • dob pacijenta je do 7 godina - mala djeca nisu sposobna dugo mirno stajati tijekom pregleda;
 • strah od skučenog prostora;
 • težina veća od 120 kg - 150 kg.

Bolesnici s klaustrofobičnim i pretile mogu se pregledati aparatom otvorenog tipa.

Nema drugih ograničenja za magnetsku rezonancu lumbalne kralježnice - pitanja poput toga da li trebate piti ili možete jesti prije MRI u ovom su slučaju nebitna..

Izuzetak su pregledi s kontrastom koji se izvode na prazan želudac. Vrijedno je unaprijed se posavjetovati s liječnikom, ne samo o prehrani, već i o uzimanju lijekova..

Što pokazuje: koje su bolesti dijagnosticirane

MRI lumbalne kralježnice pomaže brzo i za relativno pristupačnu cijenu može pokazati širok raspon bolesti različitog podrijetla.

 • poremećaji traumatskog podrijetla;
 • osteohondroza i njezine komplikacije;
 • kokcigealna cista;
 • osteoporoza;
 • sindrom konjskog repa;
 • osteoartritisa;
 • spinalna stenoza;
 • ankilozirajući spondilitis i spondiloza;
 • fuzija kralježaka;
 • apscesi i zarazne, upalne koštane patologije;
 • Multipla skleroza:
 • tumorske formacije.

Za pregled zdjeličnih organa propisuje se druga vrsta pregleda. Mišljenje da MRI lumbalne kralježnice pokazuje nepravilnosti ginekološke prirode kod žena je pogrešno. U ovom slučaju je indiciran MRI zdjelice..

Video

Kako se pripremiti za MRI i je li potrebno

Za razliku od drugih vrsta pregleda, posebna priprema za MRI lumbalne kralježnice nije potrebna. Postupak se smatra prilično jednostavnim i provodi se u bilo koje vrijeme, ako je potrebno, čak i noću..

U nekim situacijama MRI pretraga lumbosakralne kralježnice zahtijeva uvođenje kontrasta. U tom se slučaju preporučuje odbiti unos hrane najmanje 4 - 6 sati prije primjene lijeka. Treba imati na umu da može doći do alergijske reakcije na kontrastno sredstvo.

Prije MRI pretrage pacijent mora ukloniti sve metalne predmete, telefon, magnetske kartice i mentalno se pripremiti za činjenicu da će morati ležati nepomično oko pola sata.

MRI trošak

Ako vam je doslovno prije 10 godina bilo problematično napraviti MRI za lumbalnu kralježnicu, morali ste putovati u velike gradove ili zakazati sastanak na pregled mjesecima unaprijed, danas je tomografija pristupačan pregled. Štoviše, troškovi dijagnostike postali su mnogo manji.

U međuvremenu, faktor prestiža ostao je u procjeni cijena. U elitnim klinikama dijagnostika će biti znatno skuplja nego u redovnoj klinici.

Trošak odražava i vrstu korištene opreme i njezinu funkcionalnost. Cijena će biti puno skuplja ako se dijagnostika provede na modernom aparatu otvorenog tipa. Za pregled se plaća dodatna naknada.

 • 3.000 - 4.800 rubalja kod provođenja bez kontrasta;
 • 6 200 - 12 500 rubalja - s kontrastom.

Postoje opcije kako besplatno dobiti MRI skeniranje. Da bi to učinio, pacijent treba posjetiti svog terapeuta, proći preliminarni pregled. Nakon što postavite preliminarnu dijagnozu - potražite uputnicu koju potpisuje medicinsko povjerenstvo bolnice. Ako imate liječničku politiku i uputnicu, pacijent ima pravo na besplatnu MR pretragu u roku od 30 dana. No obično su uredi institucija koje pružaju takve usluge previše zauzete. Stoga, ako je potrebna hitna dijagnoza, bolje je dati prednost plaćenom pregledu..

Kako se izvodi postupak

MRI se provodi za lumbosakralnu kralježnicu prema utvrđenoj shemi.

Pacijentu se nudi da skine odjeću, osim donjeg rublja, i legne na poseban stol za tomografiju. Ako se postupak izvodi s kontrastom, uvođenje kontrastnog sredstva provodi se prethodno intravenski.

Uređaj je smješten u zasebnoj sobi. Radiolog je smješten u zasebnoj prostoriji u kojoj je instalirana računalna oprema. Specijalist promatra ispitivanu osobu kroz čašu i po potrebi ga može kontaktirati.

Medic može kontrolirati kretanje stola pomoću daljinskog upravljača.

Nakon premještanja stola u područje aparata započinje sam pregled tijekom kojeg se mogu čuti klikovi i / ili šum. Novi uređaji djeluju gotovo nečujno. Pacijentu se mogu ponuditi slušalice.

Tijekom pregleda uređaj izrađuje računala slojevito po sloj, koji iz različitih uglova prikazuju stanje kralježnice i obližnjih tkiva.

Do trenutka MRI lumbosakralne regije radi se 15 - 20 minuta. Kontrastni postupci traju oko pola sata. U nekim situacijama ispitivanje može trajati i do 45-60 minuta.

Vrste MRI

Tijekom provođenja istraživanja u standardnim zatvorenim aparatima moguće je učiniti:

 • konvencionalna tomografija lumbalne kralježnice;
 • proučite s kontrastom ako je potrebno za procjenu stanja krvnih žila.
 • trtica;
 • sakroilijakalni zglobovi

Na modernoj otvorenoj opremi provodi se MRI s vertikalizacijom.

 1. U standardnom vodoravnom položaju.
 2. Prebacivanjem pacijenta, bez prekida pregleda, u vertikalni položaj.

Ovom metodom možete procijeniti stanje intervertebralnih diskova i položaj kralježaka pod silom gravitacije, što značajno proširuje dijagnostičke mogućnosti.

Dešifriranje rezultata

Na kraju studije pacijent u ruke prima računalni disk s pregledom, slikama i opisom s MRI lumbosakralne kralježnice. Na temelju opisa, slika, zaključi se o prisutnosti odstupanja, ali dijagnoza se ne postavlja.

Koliko dugo traje MRI lumbalne kralježnice za dešifriranje ovisit će o složenosti odstupanja..

U nekompliciranim slučajevima dekodiraju se rezultati računalne dijagnostike ne više od sat vremena. Da biste dešifrirali slike u slučaju višestrukih ili malih lomova, onkologija može potrajati više vremena, u nekim situacijama - i do jedan dan.

Na temelju rezultata pregleda pacijentu se preporučuje posjetiti liječnika koji se ne može samo upoznati sa zaključcima specijalista, već i proučiti moguće patologije na MRI slikama kralježnice, što će omogućiti postavljanje ispravne dijagnoze i propisivanje liječenja.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter. Definitivno ćemo to popraviti, a vi ćete imati + karmu

Kako se vrši snimanje leđa magnetskom rezonancom?

MRI kralježnice danas je jedna od najinformativnijih i najsigurnijih dijagnostičkih tehnika. U procesu istraživanja, specijalist ima priliku vizualizirati i detaljno proučiti kičmeni stub, leđnu moždinu, mrežu žila lokaliziranih u blizini kralježnice, mekih tkiva, ligamenata, zglobova. Rezultat beskontaktnog i bezbolnog postupka je 3D slika skeniranog područja.

Indikativni list

Indikacije za dijagnozu su različite i formuliraju se ovisno o zahvaćenom području kralježnice. Ispod su glavne indikacije za MRI, grupirane po ovom kriteriju:

MRI vratne kralježnice

 • ozljeda (sumnja na njega) u lokalnom području;
 • češće glavobolje, vrtoglavica;
 • ukočenost gornjih udova, vratne kralježnice i glave;
 • nesvjesticu;
 • bol u vratu, stražnjoj strani glave, u folikulima kose;
 • tromboza cervikalnih žila;
 • neoplazme;
 • osteohondroza cervikalne regije;
 • nelagoda u cervikalnoj regiji;
 • patologija leđne moždine;
 • neuspjeh cirkulacije krvi u mozgu.

MRI toraksa

 • bol u leđima;
 • osteohondroza torakalne regije;
 • bol u srcu, interkapularni dio;
 • neuralgija;
 • osjećaj nelagode, bol u području jetre;
 • osjećaj stezanja u prsima;
 • bol u epigastričnoj zoni.

MRI lumbosakralne regije

 • pareza, paraliza nogu;
 • neuspjeh u procesu opskrbe krvlju donjih udova i male zdjelice;
 • hernije diskova lumbalne kralježnice;
 • bol u križnici, donjem dijelu leđa i nogama;
 • ozljede križnice i donjeg dijela leđa;
 • nenormalna odstupanja u razvoju lokalnog područja kralježnice;
 • maligni tumori i metastaze u lumbalnoj regiji;
 • osjećaj ograničenja u lokalnom odjelu;
 • upala leđne moždine;
 • smanjenje lumena spinalnog kanala u donjem dijelu leđa i sakralnoj regiji.

Koje će bolesti dijagnosticirati MRI?

Magnetska rezonanca leđa određuje lokalne patologije u početnim fazama njihova razvoja. Slika prikazuje krišku, odnosno strukturu kralježaka, kao i diskove i živčane završetke.

Budući da se skeniraju tri dijela kralježnice, vjerojatne dijagnosticirane patologije također se mogu rangirati ovisno o području istraživanja..

Snimanje magnetskom rezonancom cervikalne kralježnice pomaže identificirati sljedeće bolesti kralježnice:

 • izbočenja, kila;
 • neuspjeh u cirkulaciji krvi krvožilnog sustava i tkiva;
 • neoplazme;
 • osteohondroza lokalnog područja;
 • infekcije leđne moždine, kostiju.
Spinalna hernija

Pregled područja prsnog koša otkriva:

 • degenerativno-distrofične patologije;
 • poraz infekcijom, gljivicama;
 • osteomijelitis;
 • manifestacije tuberkuloze u kostima;
 • intervertebralne hernije (izbočenja);
 • neoplazme u lokalnom području;
 • odstupanja u strukturi kralježaka.

Prilikom propisivanja magnetske rezonancije lumbosakralne regije moguća je daljnja dijagnoza niza sljedećih patoloških poremećaja:

 • upala u lokalnom području;
 • infekcije i lezije neinfektivne prirode;
 • Reiterov sindrom;
 • ankilozantni spondilitis;
 • osteohondroza kralježnice;
 • artroza;
 • spondyloarthrosis;
 • oštećenja u lokalnom odjelu (kompresijski prijelom kralježnice, kontuzija, prijelom lukova i tijela kralježaka, dislokacija itd.).

Na fotografiji magnetske rezonancije kralježnice specijalist može utvrditi i disfunkciju vaskularne mreže, nedostatke živčanih završetaka. Sveobuhvatni MRI pregled kralježnice pomaže dijagnosticirati cijeli spektar patologija.

Ograničenja postupka

MRI leđa smatra se sigurnom dijagnostičkom metodom, međutim, ne može se učiniti bez ograničenja ispitivanja. Među njima:

 • prisutnost implantiranih pejsmejkera, uređaja za dostavu inzulina i drugih elektroničkih proizvoda koji se ne mogu ukloniti iz pacijentovog tijela;
 • prisutnost metalnih kopči, metalnih implantata i srčanih zalistaka u žilama mozga;
 • ortodontski i ortopedski proizvodi od metala;
 • osobe koje pate od klaustrofobije (dopušteno je koristiti alternativnu napravu otvorenog tipa);
 • psihološka nestabilnost pacijenta (moguće MRI pretraga pod anestezijom);
 • prvo tromjesečje trudnoće;
 • dojenje (nakon postupka, hranjenje se mora prekinuti 2 dana);
 • težina pacijenta preko 180 kg.

Ako se provodi postupak s kontrastom, na popis kontraindikacija dodaju se: alergijska reakcija na kontrast, bubrežne tegobe kod pacijenta, kronični oblik alergijskog dermatitisa i upalne patologije dišnog sustava.

Među relativne kontraindikacije studije su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, menstruacija, začepljenost nosa i druga stanja koja mogu uzrokovati nelagodu pacijenta unutar topografske kapsule.

Pripremna faza

MRI različitih dijelova kralježnice ne zahtijeva posebnu pripremu za pregled. Ako skeniranje nije popraćeno ubrizgavanjem kontrastnog sredstva, pacijent ne može gladovati, piti tekućinu prije postupka.

Pacijent će se morati pripremiti za dijagnozu kako slijedi:

 • uzeti krvni test kako biste isključili alergiju na kontrastno sredstvo (podložno njegovom uvođenju);
 • uzima psiholeptik u slučaju da pacijent pati od fobije zatvorenog prostora, ne kontrolira pokrete vlastitog tijela;
 • koristiti sedative ako se planira MRI pretraga djetetove kralježnice;
 • uklonite nakit, pribor koji sadrži metalne elemente neposredno prije postupka;
 • obavijestiti stručnjaka o postojećim patologijama, trudnoći.

Što ponijeti sa sobom za MR? Obično ništa više od rezultata prethodnih studija (ako ih ima). Neke ustanove traže od pacijenta da uzme ručnik.

MRI s kontrastom

Napredak u istraživanjima

Kad je pacijent u dijagnostičkoj sobi, može leći na opremljeni stol. Nije potrebno istovremeno se skinuti, samo trebate odabrati odjeću s minimalnim brojem zatvarača.

U nekim centrima pacijentu se daje komplet odjeće za jednokratnu upotrebu: u tom slučaju se mora pacijent presvući odmah iza ekrana i tek onda leći na stol.

Udovi i glava osobe učvršćeni su posebnim trakama kako bi se osigurala nepokretnost pacijenta tijekom ispitivanja.

Ako je pacijentu prikazana upotreba kontrasta (za tumore, metastaze, kroničnu autoimunu bolest itd.), Lijek se daje u ovoj fazi.

Liječnik napušta sobu prije pretrage. Pacijent može komunicirati sa stručnjakom preko posebnog gumba ili mikrofona unutar kapsule.

U procesu istraživanja osoba treba ostati nepokretna, jer pokreti mogu iskriviti rezultate.

Obično se postupak odvija bez nanošenja neugodnosti pacijentu: svježi zrak ulazi u tomograf. Uređaj stvara buku i iskače tijekom rada - ispitanik se traži da nosi slušalice ili umetne čepove.

Prosječno trajanje postupka je 30-60 minuta. Ovaj pokazatelj ovisi o ispitivanim dijelovima kralježnice..

Na kraju događaja pacijent može ustati, obući se (ako se skine) i napustiti ured. Podaci koji se prenose na računalo interpretiraju se u obliku trodimenzionalnih slika.

Liječnik donosi zaključak na temelju dobivenih informacija i prosljeđuje ga pacijentu. Ako je dijagnoza namijenjena malom djetetu, anestezija se koristi prije skeniranja djeteta..

Dešifriranje rezultata

Liječnik dijagnostike odgovoran je za dekodiranje slika. Nadolazeći posao zahtijeva značajnu količinu znanja stručnjaka: liječnik međusobno povezuje oblike i lokalizaciju organa, procjenjuje stanje leđne moždine i obližnje anatomske strukture. Ponekad specijalist treba usporediti dobivenu sliku s rezultatima prethodnih pregleda.

Prve patološke pojave liječnik će primijetiti tijekom procesa istraživanja. Međutim, liječnik pribjegava izradi zaključka tek nakon završetka dijagnoze MRI..

Obično to traje oko sat vremena. Zaključak MRI izdaje se pacijentu koji svom liječniku prenosi informacije o dijagnozi i propisivanju metoda liječenja protruzije, upale, traume itd..

Pitanje troškova

Odmah vrijedi shvatiti da li se MRI obavlja besplatno? Postupak se može dovršiti besplatno uz osiguranje police obaveznog zdravstvenog osiguranja.

No, budući da govorimo o skupoj dijagnostici, formira se dugačak red za besplatno testiranje. Pacijent mora čekati na postupak nekoliko mjeseci..

Trošak istraživanja u Rusiji kreće se od 3500-5000 rubalja. Cijena MRI ovisi o vrsti uređaja koji se koristi, kvalifikacijama stručnjaka, području ispitivanja, ozbiljnosti kliničkog slučaja, troškovima kontrasta, kao i cjenovnoj politici medicinskog centra.

Alternativna tehnika

Računala tomografija i radiografija prilično su vrijedne alternative MRI kralježnice. Tehnike su atraktivnije u pogledu cijene, no ne mogu se nazvati apsolutno sigurnim za zdravlje (provode se pomoću rendgenskih zraka).

CT će biti prikladna dijagnostička metoda za ispitivanje pacijenata s implantiranim metalnim proizvodima, ortopedskim i ortodontskim implantatima. Što se tiče trudnica i male djece, računalna tomografija je zabranjena u njihovom slučaju..

Najštetnija dijagnostička metoda

Druga alternativa je ultrazvuk. Vrijedno je napomenuti dostupnost i sigurnost postupka. Međutim, ovu se metodu ne može nazvati poprilično informativnom. Ultrazvuk se koristi za primarnu dijagnozu.

Kad stručnjacima bude teško postaviti točnu dijagnozu, koristi se MRI ili CT. Imenovanje ovih studija kao dijela primarne dijagnostike nije prikladno..

Snimanje magnetskom rezonancom kralježnice točan je, informativan i bezbolan način dijagnosticiranja lokalnih bolesti. Ovim postupkom specijalist procjenjuje stanje kičmenog stuba i obližnjih anatomskih struktura (venska mreža, meka tkiva, ligamentni aparat itd.).

Indikacije za MRI su: bol u lokalnom području, nelagoda, osjećaj ukočenosti i drugi simptomi karakterističnih patoloških procesa.

Ovisno o lokalizaciji znakova, provodi se tomografija vratne, torakalne ili lumbosakralne kralježnice. Studija ima popis apsolutnih i relativnih kontraindikacija. Priprema za događaj je minimalna.

Trajanje postupka kreće se od pola sata do jednog sata. Trošak dijagnostike je visok u usporedbi s troškovima drugih dijagnostičkih tehnika.

Kao alternativa slikanju magnetskom rezonancom u odgovarajućim se okolnostima koristi računalna tomografija ili ultrazvuk.

Kako je MRI kralježnice i kako se pravilno pripremiti za studiju

MRI kralježnice jedna je od najinformativnijih i najsigurnijih metoda dijagnostike. Tijekom studije procjenjuje se stanje kičmenog stuba, živčanih završetaka, krvnih žila, leđne moždine, zglobova, ligamenata i obližnjih mekih tkiva. Prednost MRI u odnosu na druge instrumentalne metode je sposobnost prepoznavanja patologije u ranoj fazi razvoja.

Poteškoća u dijagnosticiranju kralježnice leži u uskom smještaju mekih tkiva i kralježaka. Konvencionalne vrste, kao što su ultrazvuk, rendgen, CT ne mogu dati potpunu sliku zdravstvenog stanja, posebno u početnom stadiju bolesti, pa se koristi osjetljivija oprema kako bi se utvrdilo što je potrebno za liječenje.

Prednosti snimanja magnetskom rezonancom za živčano tkivo:

 • bolje vizualizira lezije živčanih struktura mozga i leđne moždine;
 • omogućuje vam određivanje upalnih i tumorskih formacija na razini histološkog pregleda;
 • stvara volumetrijsku sliku zahvaćenog područja;
 • omogućava vidjeti najmanje tumorske formacije ili metastaze pomoću kontrastnog sredstva.

Budući da MRI pruža slike po sloj, istodobno možete vidjeti mjesto koštanog tkiva kralježnice u odnosu na meka tkiva - kršenje, promjene kompresije. Kontrastno sredstvo omogućuje vam da vizualizirate točno mjesto tumora prije operacije. Kirurška fuzija kralježaka kod osteohondroze, stenoze, prijeloma ne može se liječiti bez preliminarne procjene stanja koštanog tkiva na temelju zaključka radiologa.

Kako djeluje MRI

Stroj za magnetsku rezonancu je veliki magnet koji prenosi uzbuđenje tkivima ljudskog tijela pomoću magnetskih polja i radio valova. Ti se signali prikazuju natrag i bilježe senzori koji prenose informacije na računalo, koje zauzvrat analizira i sastavlja izvještaj o stanju ljudskog zdravlja..

Uz pomoć MRI-a moguće je:

 • odvojeno pregledati koštano tkivo kralježnice i procijeniti stupanj oštećenja;
 • vizualizirati cerebrospinalnu tekućinu, njezin kvalitativni i kvantitativni sastav;
 • procijeniti stanje mekih tkiva i identificirati početak tumorskog procesa na molekularnoj razini;
 • skenirati žile u blizini kralježnice, prepoznati kršenja u opskrbi krvlju određenih područja;
 • izmjerite temperaturu u bilo kojem dijelu kičmenog stuba;
 • odrediti prisutnost zaraznog procesa;
 • pratiti kralježnicu nakon operacije.

Prednost metode je neinvazivnost, bezbolnost, odsutnost zračenja, velike mogućnosti u usporedbi s drugim vrstama dijagnostike, posebno u ranim fazama bolesti. MRI pretraga omogućuje vam da vidite tkivo u rezu od najmanje 3 mm. Nedostatak metode je visoka cijena, uređaj nije dostupan u svim medicinskim ustanovama.

Indikacije za studiju

Indikacije za magnetsku rezonancu su:

 • bol u leđima nejasne etiologije;
 • glavobolje povezane s problemima u kralježnici;
 • osteohondroza i izbočenja;
 • neoplazme - benigne ili zloćudne, koje zahtijevaju kirurško uklanjanje;
 • sumnje na demijelinizaciju živčanih vlakana, kada mijelinska ovojnica postaje tanja pod utjecajem različitih čimbenika;
 • traumatične ozljede kralježnice, ako postoji paraliza ili djelomični gubitak osjetljivosti udova;
 • ukloniti sve vrste intervertebralnih hernija;
 • kongenitalna ili stečena stenoza, kod koje dolazi do suženja spinalnog kanala i oštećenja živčanog tkiva.

Kontraindikacije za MRI kralježnice

MRI se može obaviti bez štete zdravlju većine ljudi. Postoje iznimke u obliku apsolutnih i relativnih kontraindikacija..

apsolutan

Apsolutne kontraindikacije za magnetsku rezonancu su:

 • prisutnost metalnih pejsmejkera;
 • nošenje inzulinske pumpe;
 • kopče na posudama;
 • metalno-keramičke proteze;
 • umjetni zglobovi (osim titana);
 • umjetne srčane ventile;
 • metalne ograde na koštanom tkivu ili igle;
 • težina pacijenta preko 160 kg.

Ako je nemoguće dijagnosticirati magnetskim tomografom, potrebno je upotrijebiti druge vrste istraživanja - ultrazvuk, rendgen, računalna tomografija.

rođak

Trudnoća se može nazvati relativnom kontraindikacijom, iako nema podataka o štetnosti ove vrste dijagnoze za ženu ili dijete. Liječnici još uvijek preporučuju MRI pretragu trudnica u drugom ili trećem tromjesečju..

Bolesnici s klaustrofobijom mogu uzeti sedativ ili zamoliti nekoga tko im je blizu da bude s njima u sobi za MRI. Situaciju komplicira činjenica da u skučenom prostoru osoba čuje razne buke koje oprema emitira, pa se osjećaj straha može povećati, pacijent će se početi kretati, što je neprihvatljivo tijekom postupka, jer utječe na rezultate. Slika kralježnice bit će netočna.

Snažna bol možda ne dozvoljava osobi da ostane u jednom položaju dulje vrijeme, ponekad neugodno (studije ramenog zgloba). To uključuje stanje nakon ozljede, prijelome kralježnice. Ispitivanje traje 15 minuta bez upotrebe kontrastnog sredstva i 40 minuta s kontrastom.

MRI se preporučuje djeci nakon 7. godine života, pod uvjetom da su mirno u tunelu. U slučaju nemira, preporučuje se uzimanje sedativa. Ako postoji hitna potreba za tomografijom, moguće je primijeniti anesteziju i popraviti udove.

Težina pacijenta i opseg njegovog struka ne smiju dopustiti da se stane u tunel tomografa, tako da se ako se takva studija može obaviti, posavjetujte s liječnikom..

MRI kralježnice

Kralježak je podijeljen u pet odjeljaka:

 • cervikalni - sastoji se od 7 kralježaka. Odjel je najmobilniji, jer osoba stalno pomiče glavu;
 • prsa - uključuje 12 kralježaka. Gotovo nepomično. No, unatoč toj značajki, još uvijek se može oštetiti;
 • lumbalni - sastoji se od 5 kralježaka. Odjel je mali, ali može izdržati gotovo sve opterećenje koje je na tijelu. Kralježnice su veće nego u ostalim dijelovima kralježnice;
 • sakralni - sastoji se od 5 kralježaka. Kako osoba odraste, oni rastu zajedno u jednu trokutastu kost;
 • kokcigealni - zbog individualnih karakteristika može uključivati ​​od 3 do 5 kralježaka.

Danas je moguće izvršiti MRI kako cijelog kralježničkog stuba, tako i određenog dijela njega.

MRI toraksa

Liječnici mogu propisati terapiju magnetskom rezonancom ako se sumnja da pacijent razvije sljedeće bolesti:

 • osteochondrosis;
 • intervertebralna hernija;
 • ankilozantni spondilitis;
 • poremećaji cirkulacije;
 • nedostaci u strukturi kičmenog stuba;
 • neuralgija;
 • jaka bol u leđima;
 • bol u epigastričnoj regiji;
 • osjećaj ukočenosti u sternumu;
 • ozljeda prsnog koša ili kralježnice;
 • maligna ili benigna neoplazma.

MRI torakalne regije može se provesti radi praćenja učinkovitosti terapije ili kao postoperativna kontrola.

MRI vratne kralježnice

Vratna kralježnica ozlijeđena je češće od ostalih. To je zbog velike mobilnosti. Magnetska rezonanca provodi se radi otkrivanja:

 • kila;
 • nenormalne strukture ili začepljenih krvnih žila;
 • osteochondrosis;
 • reumatoidni artritis;
 • tromboza cervikalnih krvnih žila;
 • patologija leđne moždine;
 • upalne bolesti, uključujući ENT organe;
 • neoplazme različite prirode i metastaze.

Liječnici mogu pribjeći istraživanju ako se pacijent žali na glavobolje različitog intenziteta, vrtoglavicu, česte nesvjestice, bol i nelagodu u ramenom pojasu i vratu.

MRI lumbosakralne regije

Dijagnostički postupak je potreban kada se pacijent žali na bolove u leđima, nogama, ukočenost u određenim područjima donjih ekstremiteta. Urolog ili proktolog može poslati na pregled ako osoba ima problema s defekacijom ili mokraćnim sustavom.

 • kila;
 • osteoartritisa;
 • anomalije u strukturi kičmenog stuba;
 • osteochondrosis;
 • neoplazme;
 • trauma;
 • pareza i paraliza nogu;
 • osjećaj ukočenosti u kralježnici;
 • upala leđne moždine;
 • kršenje opskrbe krvlju donjih ekstremiteta.

Da biste dobili točne dijagnostičke rezultate, važno je pravilno se pripremiti za studiju, strogo slijediti preporuke liječnika u vezi s ponašanjem tijekom postupka.

Priprema za MRI kralježnice

Postupak je apsolutno siguran i ne zahtijeva promjene u uobičajenoj dnevnoj rutini. Ne treba prekinuti dijetu ili uzimati lijekove za MRI kralježnice. Kako ide postupak - reći će dežurni liječnik.

Pacijenta upozoravamo da je nemoguće pomicati se tijekom pregleda, da uređaj tijekom cijelog vremena proizvodi glasne zvukove, ali toga se ne treba bojati, jer ljudi ne doživljavaju nikakve posebne senzacije.

Mnogi se pitaju je li moguće jesti prije MRI kralježnice? Mnogo ovisi o tome što će se točno istražiti. Ako postoji koštano tkivo, onda možete. Ako postoji cerebrospinalna tekućina, tada će liječnik savjetovati što jesti, jer stanje tekućine ovisi o tome koju hranu je pacijent jeo. Ako se radi o masnoj teškoj hrani, tada će očitanja uređaja to zabilježiti brzinom kretanja i dosljednošću. Odbijanje hrane i vode potrebno je uglavnom za pregled trbušnih organa.

Što vam je potrebno za kvalitetan MRI

Naravno, radni aparat, radiolog koji će dešifrirati slike i dati mišljenje.

Mirno stanje pacijenta na stolu glavni je uvjet, jer jasnoća slika i konačna dijagnoza ovise o njemu.

Ne morate brinuti o posljedicama postupka MRI na kralježnicu ili zdravlje općenito. Čak i tijekom trudnoće u prvom tromjesečju, provodi se pregled ima li potrebe za pojašnjenjem razloga za nelagodu žene.

Na pitanje koliko se često može napraviti MRI kralježnice? Možete odgovoriti: ako nema apsolutnih kontraindikacija, onda ih ima toliko.

Također možete kontrolirati postupak liječenja ovom metodom. Nekoga će možda zaustaviti troškovi postupka - prilično je visok zbog česte uporabe.

Postoje ograničenja u primjeni kontrastnih sredstava za bolesnike s bubrežnom insuficijencijom. Kontrastno sredstvo na osnovi gadolinija, koje se ubrizgava u venu, posebno je korisno kada je potrebno utvrditi prisutnost metastaza ili lokalizaciju tumora prije njegovog uklanjanja. U rijetkim slučajevima, tvar može izazvati alergije na koži. Na temelju pacijentove anamneze, liječnik može preporučiti davanje kontrasta kod teškog zatajenja bubrega. U drugim slučajevima, bezopasna je i brzo se izlučuje iz tijela..

Preporučujemo video o pripremi za MRI kralježnice:

Magnetska tomografija je informativna metoda ispitivanja bolesti kralježnice. Omogućuje vam da vidite poremećaje u živčanom, koštanom i mišićnom tkivu. Ispitivanje je skupo, ali točno. Ne zaboravite da oprema zahtijeva troškove popravka i održavanja..


Za Više Informacija O Bursitis