Liječenje hernije vrata

Hernija vratne kralježnice: simptomi i liječenje

Između kralježaka postoji intervertebralni disk, koji djeluje kao amortizer. Nukleus pulposus nalazi se u sredini diska, okružen jakim vanjskim vlaknastim prstenom.

Izduživanje ili prolapsanje jezgre izvan fiulusa anulusa naziva se hernija diska, javlja se kod svih sredovječnih i starijih ljudi, kao rezultat prirodnog starenja kralježnice. Hernija diska može uzrokovati kompresiju živčanog korijena s razvojem radikulopatije u samo 2-5% bolesnika.

Hernija vratne kralježnice: simptomi
Akutno razdoblje hernije diska traje do 3 mjeseca.
U vrijeme hernije diska pojavljuju se oštri, pucnjavi, gorući bolovi u vratnoj kralježnici s ozračenjem na ruku, refleksi ispadaju, osjetljivost je poremećena, snaga mišića u zoni inervacije korijena se smanjuje. Bol se pojačava pri pomicanju glave, praćeno ukočenošću, peckanjem, pucanjem hladnoće, osjećajem puzanja i drugim neugodnim senzacijama. Svaki korijen ima svoje područje raspodjele boli i ukočenosti na udu.

Poraz korijena C1, C2, C3 izuzetno je rijedak. U vratnoj kralježnici najveće opterećenje pada na donju kralježnicu, dakle, najčešće su korijeni C6 i C7 uključeni u patološki proces.
Sa porazom korijena C1 i C2 javljaju se bol, ukočenost i parestezije u parieto-okcipitalnoj regiji, s porazom korijena C3, iste se tegobe lokaliziraju u stražnjem uhu.

Poraz korijena C4 karakterizira bol i ukočenost u ramenom pojasu i ključnoj kosti, osjećaj kvržice u grlu, bol u srcu.
Porazom korijena C5 bol i ukočenost proširili su se s vrata na vanjsku površinu ramena. Snaga deltoidnog mišića se smanjuje, pacijent ne može pomaknuti ruku u stranu.

Poraz korijena C6 popraćen je bolovima od vrata do palca. Čvrstoća i parestezije izraženiji su u donjim rukama. Smanjeni refleks bicepsa.
Kada se korijen C7 komprimira, bol i ukočenost od vrata i lopatice proširuju se na 2. i 3. prst ruke. Smanjuje se refleks s 3. glavom mišića. Smanjuje čvrstoću prianjanja.

Poraz korijena C8 popraćen je bolom i ukočenošću u vratu, škarama, koji se zatim proširio na mali prst. Slabost se razvija u prstima.
Uz pomoć intersticijske električne stimulacije moguće je pouzdano potvrditi ili isključiti prisutnost disko-radikularnog sukoba u herniziranom intervertebralnom disku. Ako nakon 3 probne sesije postoji pozitivan trend, hernija diska ne komprimira korijen.

Unutar 3 mjeseca, veličina kile može se povećati s neodgovarajućim opterećenjem, mogu se povećati bol i neurološki deficit. Ako je bol nestala tijekom terapije, hernija diska ostala je na mjestu sa svim fazama i opasnostima. Stoga morate biti oprezni prilikom vježbanja..

Terapeutske vježbe u akutnom razdoblju treba izvoditi pod nadzorom iskusnog instruktora, izbjegavajući oštre zavoje i okrete u vratnoj kralježnici.
Nakon 6 mjeseci, hernija zbog prirodnih procesa kod većine bolesnika smanjuje se 2 puta. Sekvestrirane kile potpuno nestaju kod polovice bolesnika.

Nakon 1-2 godine, veličina kile ostat će nepromijenjena. Ali oporavak je uvjetovan i podrazumijeva prestanak sindroma boli i potpuno vraćanje radne sposobnosti..

Hernija vratne kralježnice: pregled
Trenutno je najbolja metoda za dijagnosticiranje hernije diska magnetska rezonanca (MRI) kralježnice. Za dobivanje visokokvalitetnih slika potrebni su vam uređaji kapaciteta 1 T i više s prorezom u 3 ravnine.

Istodobno, gotovo svim sredovječnim i starijim osobama dijagnosticira se asimptomatska hernija intervertebralnih diskova tijekom pregleda. Razina hernije diska otkrivena na MRI trebala bi se podudarati s klinikom lezije ovog korijena. Ako MRI pokazuje herniju C3-4, a prsti propadaju, hernija nije "kriva", trebate potražiti tunelopatiju.

Ogromna hernija diska može biti slučajni nalaz na MRI bez ikakvih manifestacija.
Mala hernizacija diska s prolapsom na disku može uzrokovati ozbiljne neurološke komplikacije i nepodnošljivu bol.

Na sindrom boli utječe smjer prolapsa hernije diska. Samo bočne kile koje mehanički oštećuju živčane korijene mogu uzrokovati autoimune upale i radikularni sindrom (radikulopatija).

Morate imati na umu da otkrivena hernija diska nije pokazatelj kirurškog liječenja. Značajan dio liječnika ne pregledava slike, već samo čita zaključak. Mnogi liječnici obraćaju pažnju samo na veličinu kile, ali ne uzimaju u obzir kliničke manifestacije..
Stoga je vrlo važno pronaći svog liječnika koji će pravilno analizirati vašu kliničku situaciju..

Hernija vratne kralježnice: liječenje bez operacije
Dakle, hernija diska nije presuda za kirurško liječenje..
Kada kontaktirati neurokirurge?

Ne postoje apsolutne indikacije za hitnu operaciju hernije cervikalne kralježnice. Trenutno se hernije vratne kralježnice praktički ne operiraju..

Propisujemo kompetentnu konzervativnu terapiju i promatramo dinamiku sindroma boli. Prognoza kile vratne kralježnice najčešće je povoljna. Velika većina pacijenata oporavlja se u roku od 3 mjeseca. Veličina hernije diska spontano se smanjuje bez obzira na primijenjenu metodu liječenja.

Ako je bol nepodnošljiva ili se morate što prije oporaviti, morate se obratiti neurokirurgu radi epiduralne blokade kortikosteroidima.

Zapamtite da ne postoji niti jedan lijek koji rješava herniju..
Ručna terapija ne "ispravlja" herniju diska i ne doprinosi njihovom smanjenju.

Intravenski ili intramuskularni kortikosteroidi (deksametazon, prednizolon, ambene itd.) Se ne preporučuju. Vučenje cervikalne kralježnice je kontraindicirano.

U akutnom razdoblju, primarni zadatak je ublažiti bol što je ranije moguće. Za bilo koju fizičku aktivnost popravite vratnu kralježnicu Shantsovim ukosnicom. Pomičite se u nedostatku boli, izbjegavajte položaje i pokrete koji povećavaju bol.

Liječenje lijekovima
Za smanjenje sindroma boli od prvih sati bolesti koriste se nesteroidni protuupalni lijekovi (ksefokam, voltaren ili deksalgin itd.). U prva tri dana je poželjnije koristiti lijekove intravenski ili intramuskularno, a zatim prebaciti na oralnu primjenu. Nikada ne prekoračite dnevne doze, ne uzimajte nekoliko lijekova odjednom, pažljivo pročitajte upute. Lokalno, s nesteroidnim nesteroidnim lijekovima, možete koristiti i gele i masti.

Za intenzivnu bol s neučinkovitim protuupalnim lijekovima koristite tramadol.
Za uklanjanje mišićnog spazma dodatno se propisuju mišićni relaksanti (midocalm, sirdalud ili baklofen).

Za radikulopatiju s neuropatskom boli protuupalni lijekovi nisu učinkoviti; u ovom su slučaju antidepresivi, antikonvulzivi, tramadol, versatis flaster.
Za mješovitu bol protuupalni lijekovi kombiniraju se s amitriptilinom ili gabagammom.

Kod kronične boli u liječenju dolaze do izražaja fizikalna terapija, psihoterapija i antidepresivi koji ne samo da smanjuju istodobnu depresiju, već imaju i analgetski učinak..
U bilo kojoj fazi liječenja hernije vratne kralježnice, akupunktura, intersticijska električna stimulacija, hirudoterapija, terapijska gimnastika učinkovita su.

Prevencija pogoršanja
Valja zapamtiti da je hernija diska treća faza spinalne osteohondroze. Godinu dana nakon prolapsa kile, visina intervertebralnog diska značajno se smanjuje. To dovodi do preopterećenja intervertebralnih zglobova s ​​razvojem artroze u njima. Stoga će se bol u vratu pojavljivati ​​češće nego kod zdravih ljudi..

Ako pacijent i dalje vodi isti način života koji ga je doveo do stvaranja hernije diska, tada će nakon liječenja bolest brzo napredovati.
Pacijent se mora sjetiti svoje bolesti, naučiti pravilno sjediti i kretati se. Glavna stvar je da stvarno procijenite svoje fizičke sposobnosti, koje se s godinama smanjuju..

Prevencija egzacerbacija osteohondroze cervikalne kralježnice svodi se na izbjegavanje dugih, neugodnih položaja, dugotrajnog sjedenja za stolom ili računalom. Važno je pravilno opremiti svoje radno mjesto, naizmjenična razdoblja rada i odmora. Nosite autobus Shants kada putujete na dugim putovanjima. Pronađite pravi ortopedski jastuk. Radite terapijske vježbe za jačanje mišića vrata.

Hernija simptoma cervikalne kralježnice, liječenje

Hernija vratne kralježnice je stanje u kojem dio strukture koji spaja dva kralješka strši izvan zgloba. Ova izbočina događa se u smjeru u kojem se nalaze elementi živčanog sustava, leđna moždina i živci koji se protežu od nje, kao i velike žile koje hrane mozak. Gusta masa deformiranog diska, pritiskom na ove organe, može poremetiti cirkulaciju krvi u njima. To uzrokuje pojavu karakterističnih simptoma..

Kila vratne kralježnice opasna je bolest koja zahtijeva brzu dijagnozu i liječenje. Cilj terapije je popraviti izbočeni dio kralježničnog diska unutar njega, omogućavajući perifernim strukturama da obnove zaštitnu "barijeru". Ako se ovo stanje otkrije u ranim fazama i liječi, konzervativna terapija ima dobar učinak. Inače, da bi se uklonio sindrom boli i vratila kvaliteta života, potrebno je pribjeći operaciji. Iako se potonji, s obzirom na trenutne vještine kirurga i njihovu opremu, izvodi prilično brzo i jednostavno, ne biste trebali čekati dok se ne pojave indikacije..

Što je intervertebralna hernija

Kralježnica nije čvrsta struktura. Sastoji se od 34 kralješka, od kojih su 24 pokretno povezani, uz pomoć nekoliko zglobova (1 velika - između tijela i nekoliko manjih, između procesa kralježaka). Preostalih 10 su križnica i kokcij, 5 od kojih su svaki zavareni zajedno i modificirani kralježnici.

Cervikalna regija je od svih mobilna: ona mora držati glavu i okretati je u različitim smjerovima. To je moguće zbog sljedećih značajki ovog segmenta:

 • Ovdje postoji zavoj u obliku slova C, izbočen prema naprijed. Ovo je važno za potporu prilično teške lubanje. U tome pomažu i ligamenti, kojih ima mnogo u ovom segmentu..
 • Torakalna regija, prateći cervikalnu regiju, također je konveksna, ali njezin je zavoj usmjeren na drugu stranu. Dakle, teret se raspoređuje odmah na 2 osovine..
 • Prva dva kralješka nisu poput ostalih: prvi nalikuje prstenu koji se vrti oko izbočenja drugog kralješka. To vam omogućuje da kimate glavom, naginjete je naprijed-natrag i na strane.

Bilo koji vratni kralježak je otkazna kost, koja se sastoji od zasebnih koštanih snopova. Svi kralješci, osim prva dva vratna kralješka, sastoje se od cilindričnog tijela iz kojeg se uski polukružni lukovi protežu udesno i lijevo, a od njih se šalje 7 procesa: 2 sa strane, 2 gore, 2 dolje i 1 natrag. To posljednje vidimo kod ljudi: formira konturu kralježnice, i moguće je osjetiti to (a kod ljudi bez izražene pretilosti - i vidjeti). Ti kralješci koji idu gore-dolje formiraju punopravne zglobove. Kada se ovi koštani zglobovi blokiraju, dolazi do skolioze, nestabilnosti kralježaka i pucanja u leđima. Situacija s neravnomjernim opterećenjem na različitim stranama kralježnice i "labavost" inter-zglobnih zglobova dovode do razvoja hernije intervertebralnog diska.

Postoji i zglob između tijela kralježaka, ali pokreti u njemu su minimalni: gornji kralježak može pritisnuti prednji ili stražnji dio tijela donjeg „susjeda“, tako da se udaljenost povećava između zadnje polovice tijela kralježaka ili između njegovih prednjih dijelova. Dakle, osoba se može nagnuti naprijed ili natrag..

U opisanom zglobu između tijela kralježaka nalazi se „krivac kila“ - intervertebralni disk. Sastoji se od želatinozne (žele-slične) konzistencije centra - pulpne jezgre, okružene prstenom od gustog tetivastog tkiva koji se naziva "vlaknasti prsten". Nukleus pulposus je neophodan da bi se osigurala apsorpcija šoka kad se kralješci pomiču. U stanju se lagano kretati u različitim smjerovima, prilagođavajući se promjenjivom smjeru gravitacije. U njegovom središtu nalazi se mala šupljina promjera 1-1,5 cm 3.

Fibrosus anulusa sastoji se od gustih vlakana vezivnog tkiva koja su isprepletena u raznim smjerovima. Njegova središnja vlakna leže lagano, postupno prelazeći u kapsulu jezgre pulposusa. Na periferiji su vlakna anulus fibrosusa vrlo gusto smještena, rastu u koštani rub gornjeg i donjeg kralješka. Osim toga, u cervikalnom dijelu stražnja polovica prstena je slabija od prednje, a sam disk ne odvaja tijela kralježaka duž cijele duljine.

Čitav kralježnički disk hrani se na sljedeći način: kako se jaz između kralježaka povećava, širi se poput spužve, privlačeći kisik i potrebne tvari iz susjednih tkiva. Kad se jaz smanji, disk se smanjuje, odustajući od otpadnih proizvoda vlastitog metabolizma. Ovi se fenomeni događaju samo tijekom pokreta, a što je puniji njihov volumen, tim se disk bolje hrani. S godinama se njegova prehrana pogoršava zbog pogoršanja prodiranja tvari u strukturu i obrnuto, ali taj se proces primjetno ubrzava tjelesnom neaktivnošću ili obavljanjem monotonih pokreta. Tada vlaknasti prsten, ne primajući potrebne tvari, postaje tanji i stvara područje sa smanjenim tlakom, gdje želatinozno jezgro, koje je postajalo gušće, žuri. Izvodeći udar u stranu u oslabljenom prstenu, jezgra tvori herniju. A ako se prije izbacivanja u razmak između kralježaka situacija još uvijek može ispraviti tako što će prvo stvoriti odmor za disk, a zatim mu osigurati dovoljnu prehranu, a zatim nakon pojave kile, pogotovo kad se u proces uključe kosti kralješaka, koja raste na mjestu prorijeđenog diska, to je teže učiniti. Pored toga, potreban vam je jasan plan za izvođenje takvih radnji..

Kao što je rečeno, fibrosus anulusa početno je slabiji u svojoj posteriornoj regiji. Stražnji dio je onaj od kojeg se odvajaju polukružni lukovi. Između njega i tijela kralježaka postoji okrugla rupa. Svi takvi intervali kralježaka povezani su u jedan kanal, u kojem se nalazi leđna moždina. Iz ovog dijela središnjeg živčanog sustava spinalni živci se protežu do organa, ostavljajući kralježnični kanal kroz rupe između bočnih procesa kralježaka. Izduživanje, nukleus pulposus može istisnuti jednu od tih struktura živčanog sustava, što je vrlo opasno, jer upravo od vrata potiče dizanje, održavanje krvnog tlaka i rad srca. U regiji kralježaka 5., 6. i 7. otvora kroz koje izlaze spinalni živci imaju trokutasti oblik, što olakšava stiskanje korijena na ovom mjestu. Zato je hernija c5 c6 najčešća.

Uz to, u vratnom dijelu blizu kralježaka prolazi kralježnica, koja krv dovodi do obdugata mozga i stražnjih dijelova mozga, koji su odgovorni za vid, ravnotežu i sluh. Nukleus pulposus, koji je postao hernija, može ozlijediti i nju. Tada simptomi koji se pojavljuju ukazuju na poraz odjela, čija je opskrba krvlju poremećena..

Zašto se razvijaju intervertebralne kile?

Izduživanje jezgre pulpoza između vratnih kralježaka javlja se kod 5 osoba od 10 tisuća stanovništva, najčešće u muškaraca starijih od 60 godina. Najosjetljiviji na ovu bolest su vozači, sportaši (bokseri, plivači, košarkaši, hrvači), plesači.

Ovaj odjeljak čini samo 8% svih intervertebralnih kila: većina ih je lokaliziranih u lumbalnom dijelu, većina "učitanih".

Bolest se javlja zbog:

 • osteohondroza - stanje kada vlaknasti prsten intervertebralnog diska ne dobiva dovoljno prehrane, zbog čega se on osuši, deformira, postaje krhak;
 • spondiloza - upala zgloba između procesa gornjih i inferiornih kralježaka. Kao rezultat ove patologije, postoji pogrešna raspodjela opterećenja na intervertebralnom disku;
 • oštar pokret vrata;
 • česte ozljede vrata;
 • monotoni pokreti vrata ili pronalaženje u nepomičnom i neugodnom stanju. To je obično popraćeno profesionalnom aktivnošću..

Čimbenici rizika za pojavu intervertebralnih kila cervikalne kralježnice uključuju:

 • bolesti kralježnice: ankilozirajući spondilitis, tuberkulozni ili drugi spondilitis;
 • stalna, kronična dehidracija, kada manje tekućine uđe u tijelo nego što izgubi: s navikom piti malo vode, raditi u vrućoj radionici, bolesti koje uzrokuju gubitak tekućine s proljevom, nedostatak daha, vrućicu;
 • nepravilno držanje;
 • metabolički poremećaji zbog endokrinih bolesti ili nedovoljnog unosa potrebnih tvari u tijelo;
 • pušenje, kada sva tkiva tijela, bez iznimke, pate od nedostatka kisika;
 • anomalije u razvoju vratnih kralježaka;
 • hypodynamia;
 • raditi s vibracijom.

Znakovi patologije

Početni simptomi kile cervikalne kralježnice su sljedeći:

 • nelagoda se javlja povremeno u vratu;
 • osoba više ne može do brade doći do brade. Tijekom ovog testa, vrat se može lagano povući, ali to nije popraćeno glavoboljom ili jakom nelagodom;
 • ako je glava oštro okrenuta u stranu, u vratu se osjeća mrvica.

Progresija bolesti dovodi do pojave simptoma koji ovise o mjestu kila:

lokalizacijasimptomi
Između prvog i drugog kralješkaPoraz diska ove lokalizacije dovodi do:

 • glavobolje u jednoj polovici glave;
 • vrtoglavica;
 • poremećaji spavanja;
 • psihoza;
 • zujanje u ušima;
 • nedostatak koordinacije pokreta
Između drugog i trećeg kralješkaOdavde dolazi do nutrine i opskrbe krvlju očima, jezikom, čelom. Stoga su simptomi lezije na ovom odjelu sljedeći:

 • "Goosebumps" pred očima;
 • znojenje glave;
 • glavobolja;
 • tortikolis;
 • pogoršanje ukusa;
 • depresivno stanje;
 • nervoza;
 • napadi panike;
 • osjećaj puzanja na vlasištu
Između treće i četvrteOdavde potječe živčani korijen koji inervira obraze, zube, vanjsko uho, kosti lica. Udaranje u njega dovodi do razvoja:

 • slabljenje osjeta mirisa;
 • oštećenje sluha;
 • pogoršanje vida;
 • trigeminalna neuralgija
Između četvrtog i petog kralješkaOdavde dolazi do inervacije nosa, usana, usta. Kršenje toga dovodi do pojave takvih simptoma:

 • paraliza mišića lica s jedne strane;
 • glavobolja;
 • česte bolesti uha;
 • stalno ponavljajuće bolesti nosa;
 • nemogućnost podizanja ispruženih ruku na strane;
 • teško je nagnuti vrat na stranu i natrag;
 • slabost u fleksiji-ekstenziji ramena
Hernija 5. i 6. kralježakaU intervalu između tih kralježaka nalazi se korijen koji inervira glasnice, ždrijelo, ždrijelo. Prikvačen je:

 • promuklost;
 • osjet stranog tijela u grlu;
 • česte očne bolesti;
 • uporna grlobolja;
 • ponavljajuće bolesti organa usne šupljine;
 • ukočenost i lagano drhtanje ruku;
 • disfunkcija proširenja fleksije zgloba;
 • može doći do ležerne paralize zgloba;
 • trnce, peckanje ili utrnulost uz vanjsku površinu podlaktice;
 • slabost u bicepsu ramena;
 • bol u ruci koja se širi od ramenog zgloba do palca
Oštećeni disk između 6 i 7 kralježakaOd ovog intervala mišići vrata, ramena su inervirani, a krajnici su također dodatno inervirani. Kršenje korijena dovodi do razvoja:

 • kratkoća daha;
 • promuklost glasa;
 • žitarica;
 • kronični kašalj;
 • slabost tricepsa;
 • škakljanje i peckanje iza stražnje strane ruke do srednjeg prsta
Patio je intervertebralni disk između 7. vratnog i prvog torakalnog kralješkaOdavde dolazi do inervacije štitnjače, laktova, regije ramena. Kad se ovaj korijen ukoči, pojavljuju se sljedeći simptomi:

 • bol u lopatici ili ramenu;
 • česti bronhitis;
 • bolest štitnjače;
 • česta artroza, bursitis;
 • "Letargija" stisak ruke;
 • osjećaj "pamučnosti" šake, više na području ruke;
 • može doći do kršenja finih motoričkih sposobnosti ruke;
 • osjetljivost se mijenja od skapule do malog prsta

Ti se simptomi ne razlikuju od znakova tumora ili upale korijena kralježnice, kao ni od osteohondroze ovog odjela. Ove se patologije mogu razlikovati magnetskom rezonancom ili računalnom tomografijom vratne kralježnice..

Na herniju se može posumnjati i s već postojećom dijagnozom "Osteohondroza cervikalne kralježnice" zbog činjenice da tijekom liječenja ove bolesti ili nema poboljšanja, ili se stanje još više pogoršava.

Kako se postavlja dijagnoza

Prije propisivanja liječenja mora se potvrditi cervikalna hernija. Za ovu osobu mora biti pregledan neurolog. Određivanjem refleksa iz tetiva na rukama i osjetljivosti gornjih ekstremiteta, liječnik će locirati oštećeni korijen živaca, a upisujući rezultate istraživanja u mapu, kasnije može procijeniti učinkovitost liječenja..

Samo instrumentalna ispitivanja mogu potvrditi dijagnozu:

 1. X-zraka kralježnice. Ovo je najpristupačnija vrsta istraživanja, ali u slučaju intervertebralne kile može ukazivati ​​samo na neizravne znakove patologije.
 2. Magnetska rezonancija. Ovo je studija koja se ne može koristiti u prisustvu metalnih proteza ili pejsmejkera u tijelu, jer je "provedena" velikim magnetom. Na temelju njegovih rezultata dijagnosticira se hernija..
 3. CT skeniranje. Ovo je rendgenska vrsta studije, kontraindikacija kojoj su trudnoća i hranjenje, ona postavlja dijagnozu ne goru od prethodne. Bolje "vidi" kosti, a MRI je informativnija u pogledu vizualizacije mekih tkiva. Budući da je to u principu isto s hernijom, vodite se tomografijom koju je propisao liječnik neurolog.
 4. Myelogram. Ovo je kontrastni rendgenski pregled koji vam omogućuje procjenu stupnja suženja kanala kroz koji prolazi leđna moždina. Kontrastno sredstvo ubrizgava se probijanjem između kralježaka. Ova vrsta dijagnoze provodi se prema strogim indikacijama..

Liječenje bolesti

Neurolog bi trebao reći kako liječiti herniju koja je vođena podacima obavljenih instrumentalnih pregleda, kao i rezultatima dobivenim tijekom pregleda pacijenta. On odlučuje je li potrebno poslati osobu na neurokirurški savjet i započeti pripreme za kiruršku intervenciju ili u ovom slučaju nema izraženog poremećaja cerebralne cirkulacije, što daje šest mjeseci za liječenje hernije bez operacije. Ako tijekom ovih 6 mjeseci ne dođe do poboljšanja ili, što je još gore, stanje se pogorša, znakovi pogoršanja dovoda krvi u mozak rastu, vijeće neurokirurga odlučivat će o potrebi i vrsti intervencije. Više o tome kasnije. Sada razgovarajmo o metodama konzervativne terapije.

Konzervativno liječenje

Sastoji se od nekoliko "kitova" dizajniranih za:

 1. poboljšati ishranu fibrosusa anulusa bolesnog diska;
 2. opustiti mišiće vrata, grčeve kod ove patologije, kako bi se osigurala ravnoteža kralježnice u prevladavajućim uvjetima;
 3. ojačati puni volumen vratnih mišića tako da drže vrat u ispravnom položaju, ne dopuštajući mu da "klizi" prema slabijim mišićima;
 4. uklonite bol koja sprečava kralješke da zauzmu normalan položaj.

Za to se koriste sljedeće vrste liječenja.

način

U prvom tjednu obavezno nosite Shants ovratnik ili slične ortoze za pričvršćivanje (poput "Philadelphia" ili njegove izmjene). Ovo je alternativa mirovanju za hernije intervertebralnih diskova drugih odjela, potrebnim kako bi se „oboljeli“ disk mogao početi oporavljati, uzimajući nukleus pulposus natrag.

Ovratnik se može ukloniti samo kad prođe bol u vratu i rukama. Naglo to raditi ne vrijedi. Prvo biste ga trebali pokušati skinuti dok spavate, a zatim - za tuširanje. Zatim, u nedostatku boli, možete pokušati ukloniti držač danju. Nakon toga, ne biste trebali aktivno okretati glavu i masirati vrat..

Kupanje, zbog nefiziološkog položaja vrata, istodobno je vrijedno pričekati 3-4 tjedna, tuširati se cijelo ovo vrijeme.

Liječenje lijekovima

Sastoji se od upotrebe takvih lijekova:

 1. Protuupalno (ublažavaju bol uklanjanjem upalnih enzima). U prvih 3-5 dana bolje ih je uzimati u obliku injekcija (ovo je „Diklofenak“, „Analgin“, „Denebol“), a zatim prebacite se na uzimanje ovih lijekova u obliku tableta („Ibuprofen“, „Meloxicam“, „Nimesil“).
 2. Mišićni relaksanti (opuštajući mišići). To su lijekovi koji uklanjaju grčeve samo "stisnutih" mišića. To su "Tizalud", "Midocalm", "Tolperizon", "Sirdalud". U početku se propisuju u obliku intramuskularnih injekcija. a zatim prebacite na tablete.
 3. Chondroprotectors. To su "Artra", "Dona", "Structum" i drugi lijekovi. Potrebno ih je uzimati najmanje šest mjeseci kako bi započeli postupak popravljanja fibrosusa anulusa.
 4. Ako postoji izrazita slabost, ukočenost ili peckanje u ruci, može biti od pomoći blokada zahvaćenog segmenta novokainom uz dodatak glukokortikoida. Ovaj se postupak ne smije ponavljati češće 3-4 puta u 2 mjeseca liječenja..

Fizioterapijske metode

Za liječenje hernije vratne kralježnice preporučuje se upotreba sljedećih fizioterapeutskih metoda, ali nakon 7 dana od početka liječenja, kada više nema boli:

Masaža

Masaža hernije treba obaviti s velikom pažnjom, nakon 7 dana od početka terapije, i to samo vrlo kvalificirani stručnjak koji ne samo da može opustiti zategnute i tonizirati oslabljene mišiće, već i da ne stegne kralježnice ili kičmenu moždinu. Ako nema takvog stručnjaka na umu, bolje je učiniti bez ovog postupka..

Ručna terapija

Ova vrsta liječenja, poput vježbe terapije za herniju, u rukama profesionalaca je stvarno sposobna obnoviti kralježnicu. Nadležni kiropraktičar nikada neće poduzimati postupak bez mogućnosti da se upozna s pacijentovim MRI ili CT pretragama. Vodit će ih, gdje bi mu trebali biti usmjereni napori da ispravi situaciju..

fizioterapija

Vježbe za herniju vratne kralježnice podijeljene su u tri razdoblja. U prvom, akutnom, koji traje prvih 7 dana od početka liječenja, možete izvoditi vježbe disanja za dijafragmatično disanje dok ležite.

Nakon tjedan dana, već možete proširiti izvedene vježbe. Još ne možete pomaknuti vrat, ali morate započeti jačati mišiće u rukama. Da biste to učinili, napravite:

 • kružni pokreti četkama;
 • stiskanje šaka u šake i stiskanje pesnica;
 • kružni pokreti u zglobovima lakta;
 • fleksija-ekstenzija na laktovima.

Gimnastika s kilom nakon 2 ili više tjedana od početka liječenja sastoji se od vježbi koje će ojačati mišićni korzet vrata:

 • ležeći na leđima, pritisnite stražnju stranu glave na kauču;
 • iz istog položaja pritisnite čelom doktora ili pomoćnika čelom;
 • ležeći na trbuhu, pritisnite čelo na kauču;
 • iz prethodnog položaja trebate pritisnuti stražnji dio glave na ruku asistenta;
 • sada trebate pritisnuti ruku asistenta čelom, zatim stražnjim dijelom glave (ali ne u punoj snazi) iz sjedećeg položaja;
 • sjediti na isti način, ali stavljajući ruke na stol, podignite i spustite ramena;
 • iz sjedećeg položaja ruke slobodno leže na koljenima, polako okrenite glavu sada udesno, a zatim lijevo, postepeno povećavajući kut rotacije;
 • sljedeća faza bit će naginjanje glave udesno i lijevo, a zatim naprijed i natrag;
 • stanite na noge, ruke slobodno vise uz tijelo, leđa su ravna. Postupno spustite glavu, pokušavajući doći do brade do prsa.

Budite svjesni da ako osjetite bol, vrtoglavicu ili bilo kakve neugodne simptome, vježbanje treba prekinuti..

Dodatne terapije

Hirudoterapija (liječenje pijavicama), akupunktura, kao i metoda post-izometrijskog opuštanja - vježbe izvedene na poseban način, uz stručnjaka za fizioterapijske vježbe stvarno pomažu u liječenju hernije.

Operativni tretman

Operacija za uklanjanje hernije vratne kralježnice planirana je za:

 • znakovi poremećene cirkulacije krvi u mozgu. To su vrtoglavica, glavobolja, oslabljen sluh, vid, miris;
 • neučinkovitost konzervativnog liječenja;
 • prisutnost velikih sekvestora (odvojenih fragmenata pulpsusa jezgre) u spinalnim kanalima.

Uklanjanje kila provodi se na jedan od sljedećih načina:

 1. Prednja diskektomija i osteosinteza. Na prednjem dijelu vrata napravljen je rez oko 3 cm. Iz njega se istiskuju tkiva: organi, krvne žile, mišići, živci koji se guraju u stranu. Zatim se vrši uklanjanje dijela diska koji pritisne na strukture živčanog sustava. U rezultirajućoj šupljini koštana masa, koja će spojiti 2 kralješka zajedno. Umjetni disk može se umetnuti umjesto mase radi održavanja pokretljivosti između kralježaka.
 2. Posteriorna diskektomija. U ovom slučaju, rez se vrši na stražnjoj strani vrata. Mišići se na tupi način guraju na bočne stranice (s gazom obloženom stezaljkom ili stezaljkama), izloženo je koštano tkivo kralježnice, čiji će dio morati ukloniti kako bi se omogućio pristup disku. Nadalje, hernija diska se uklanja, a izlazno mjesto prethodno stisnutog spinalnog živca u koštanom prstenu lagano se širi.
 3. Mikroendoskopska discektomija. To je operacija koja minimalno traumatizira tkivo. Pristup se pruža s stražnje strane vrata, ali manipulacije se izvode malim instrumentima. Vidljivost operativnog polja omogućava endoskop - uređaj s kamerom umetnutom u rez, dok je na slici prikazana "slika".

prevencija

Da biste spriječili hernirani disk cervikalne kralježnice, slijedite sljedeća pravila:

 • izbjegavajte neugodne položaje glave;
 • povremeno zagrijavajte vrat dok radite za računalom;
 • spavati na tvrdom krevetu (optimalno s ortopedskim madracem) s malim jastukom;
 • leđa držite ravno;
 • nemojte preopteretiti kralježnicu.

Kad se pojave prvi znakovi patologije, ne odgađajte liječenje za kasnije - odmah se obratite neurologu.

Hernija vratne kralježnice: simptomi i liječenje

Hernija je prolaps intervertebralnog diska, što kasnije dovodi do začepljenja živčanog korijena i razvoja komplikacija. Bolest uvijek prati jaka bol i nelagoda. Hernija vratne kralježnice je najopasnija bolest, jer kroz to područje prolaze mnoge arterije koje opskrbljuju kisikom unutarnje organe - jetru, srce. Da biste izbjegli komplikacije i mogli voditi normalan život, važno je pravodobno dijagnosticirati, započeti liječenje.

Uzroci hernije vratne kralježnice

Intervertebralna kila vratne kralježnice nastaje zbog utjecaja različitih čimbenika. Razlozi razvoja bolesti uključuju:

 • Bolesti. Često je preduvjet za nastanak kile prisutnost drugih bolesti kralježnice, uključujući osteohondrozu, spondilozu, skoliozu.
 • Ozljede. Svako oštećenje, modrice, udarci u vratnu kralježnicu mogu izazvati nastanak bolesti. Priroda njihove pojave može biti različita: sportske ili kućne ozljede.
 • Dob. Ljudi od trideset do pedeset godina u opasnosti su od razvoja bolesti. U pravilu vode neaktivni način života, kralježnica i intervertebralni diskovi gube svoju prethodnu snagu, ne dobivaju potrebnu količinu korisnih komponenti.
 • Stil života. Sjedeći rad, mala aktivnost tijekom dana, nedostatak elementarne tjelesne aktivnosti može dovesti do stvaranja kila.
 • Loše navike, nezdrava prehrana. Pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola ili masne hrane inhibiraju opskrbu hranjivim tvarima u kralježnici, zbog čega intervertebralni diskovi slabe, gube elastičnost, elastičnost, što izaziva stvaranje kile.
 • Kongenitalna patologija. Formiranje ili promjene kralježnice.

Hernija simptomi ovisno o mjestu

Bolni osjeti u predjelu vrata mogu postati simptom kile u vratnoj kralježnici, ali postoji niz drugih znakova koji ukazuju na njezinu prisutnost:

 • Snažna bol u ramenima, vratu i ramenima koja se širi po cijelom udu.
 • Oprez prstiju, smanjena osjetljivost ruku.
 • Poremećaji spavanja, emocionalno, psihološko stanje.
 • Česte promjene pokazatelja krvnog tlaka.
 • Dvostruki vid, vrtoglavica ili loša koordinacija.

Ovisno o tome gdje je kila "narasla", mogu se primijetiti različiti simptomi:

 • Hernija nastala na razini C4-C5 očituje se bolom u podlakticama, deltoidnim mišićima, bolnim senzacijama povećavaju se pri podizanju ruke prema gore.
 • C5 C6 patologija vratne kralježnice - najčešća - bol u laktovima i bicepsima, peckanje u prstima i ruci.
 • Na razini C6-C7 karakterizira se drhtanje ruku, podlaktice, bolni osjećaji u zoni tricepsa.
 • Razinu C7-T1 karakterizira bol u malom prstu, utrnulost, pojava slabosti mišića u rukama.

Kako liječiti herniju vratne kralježnice

Izuzetno je važno započeti liječenje cervikalne hernije na vrijeme kako bolest ne bi utjecala na opće zdravstveno stanje. Kada identificiraju simptome bolesti, mnogi postavljaju pitanje: što učiniti? Prije svega, morate posjetiti medicinsku ustanovu, provesti dijagnostiku kako bi potvrdili dijagnozu, provjerili da nema druge bolesti i utvrdili lokalizaciju bolesti. Koriste se sljedeće dijagnostičke metode:

 • MR. Najučinkovitiji način za određivanje bolesti kralježnice, koji pruža priliku da se točno utvrdi priroda kila cervikalne kralježnice, mjesto žarišta bolesti.
 • Rendgenski. Dijagnostička metoda pomaže u utvrđivanju mogućih uzroka hernije, na primjer, prisutnosti ozljeda ili deformacija kralježaka ili intervertebralnih diskova.
 • Računalna tomografija. Postupak pomaže identificirati male hernije, procijeniti stanje intervertebralnih diskova.

Nakon uspostavljanja i potvrde dijagnoze - hernije vratne kralježnice, usredotočujući se na stadij razvoja bolesti i prisutnost komplikacija, liječnik propisuje liječenje. Moguće je koristiti konzervativne metode ili operativni zahvat. Bez obzira na izbor liječenja, cilj je:

 • Uklonite bol.
 • Uklanjanje upale, natečenost.
 • Nastavak normalne cirkulacije krvi.
 • Opuštanje mišića vrata.
 • Jačanje cervikalnog korzeta ili cijele kralježnice.

Kao liječenje koriste se sljedeće metode:

 • Korištenje lijekova.
 • Ručna terapija, masaža (za ublažavanje bolova).
 • Fizioterapijske vježbe.
 • Lasersko liječenje.
 • elektroforeza.
 • Upotreba posebnog ovratnika. Mnogi su zainteresirani za pitanje kako spavati s takvim korzetom, odgovor je jednostavan, za to se koriste posebni ortopedski jastuci.
 • Hirurška intervencija.

Liječenje lijekovima

Lijekovi se široko koriste za liječenje grlića maternice. Nekoliko skupina lijekova koristi se za uklanjanje problema raznih vrsta:

 • Lijekovi protiv bolova s ​​protuupalnim učinkom: Ibuprofen, Analgin, Ketorol, Diklofenak, Meloxican, Nemesil, Ketanov, Nise. Mast - Finalgon, Troxevasin.
 • Chondroprotectors koji pomažu usporiti razvoj kile i imaju regenerativni učinak: Chondrothin sulfate, Glucosamine.
 • Za ublažavanje boli mogu se koristiti blokade kenolom, hidrokortizonom i velikim udjelom novokaina.
 • Često se propisuju sedativi koji pomažu u ublažavanju razdražljivosti, tjeskobe i umiruju bol u vratnoj kralježnici: Elenij, Koaksil, Radedorm, Glicin.

Tjelovježba (fizioterapijske vježbe)

Tjelesni odgoj i određene vježbe učinkovit su način liječenja hernije. Primjer nekoliko:

 • Stojeći na koljenima i laktovima, naizmjenično se savijte i savijte leđa, pazeći da brada u prvom slučaju bude usmjerena prema gore, a u drugom - prema dolje..
 • Uzmite bučice s najviše 1-2 kg, ležite na podu ili drugoj ravnoj površini, licem prema gore. Ispružite ruke s bučicama iza glave i polako ih podignite i spustite.
 • Elementarna vježba: savijanje glave u stranu, naprijed i natrag.
 • Pogledajte fotografiju jednostavnih vježbi za bolesti vratne kralježnice:

Masaža

Masažni pokreti pomažu obnoviti strukturu kralježnice i mjesto diskova, pa je propisana sesija za herniju vratne kralježnice. Postupak ima svoje karakteristike:

 • Izvodi ga isključivo iskusni specijalist u bolničkom okruženju ili u posebnoj prostoriji za masažu.
 • Prvi sesiji usmjereni su na opuštanje i ne traju dugo..
 • Sa svakim postupkom povećava se intenzitet i snaga kojom masažni terapeut utječe na pacijenta.
 • Postupak uključuje ne samo masažu vratne kralježnice, već i ruku, ramena, cijelog područja leđa, posebna se pažnja posvećuje području kralježnice.

Ručna terapija

Ručna terapija pomoći će ublažiti bol, olakšati stanje. Pored toga, ovakav postupak usmjeren je na obnovu cervikalnog korzeta, smanjenje diska. Terapiju provodi isključivo masažni terapeut koji se specijalizirao za akupresuru kralježnice, jer u suprotnom jedan pogrešan pokret može pacijenta trajno onesposobiti.

Hirurška intervencija

Ponekad konzervativne metode ne donose pravilno olakšanje, a pacijentovo se stanje samo pogoršava. U tom se slučaju preporučuje kirurška intervencija. Pored toga, nemoguće je izbjeći operaciju:

 • Za intenzivnu bol dugo vremena.
 • U slučaju manifestacije neuroloških problema, poput paralize.
 • Nedostatak pozitivnih rezultata s drugim tretmanima.

Nekoliko opcija za operacije uklanjanja hernije kralježnice:

 • Laminectomy. Složeni postupak koji zahtijeva dugoročan oporavak.
 • Mikrokirurgija. Operacija koja vam omogućuje uklanjanje različitih vrsta kila bez ozljeđivanja susjednih kralježaka, diskova, tkiva.
 • Endoskopija. Nisko traumatična operacija, kao rezultat toga na mjestu nastanka hernije se vrši injekcija (punkcija).

Narodni lijekovi

Narodni lijekovi su popularni i često pomažu u liječenju mnogih bolesti, na primjer, često se koriste hirudoterapija ili razni kompresovi i masti. Sljedeća sredstva pomoći će da se riješite bolesti:

 • Ogulite i nasjeckajte tri stotine grama češnjaka (kroz mlin za meso ili češnjak), pomiješajte s votkom (150 ml). Smjesu stavite u staklenku, dobro pospite i pošaljite u tamni kutak deset dana. Kad se infuzira, navlažite gazu i stavite na vrat na bolno mjesto. Držite sat vremena. Ponovite postupak do potpunog oporavka s intervalom od jednog dana.
 • Konjska mast mora se rastopiti i nanijeti na gustu tkaninu. Na vrat nanesite kompres, pokrijte celofanom i omotajte šalom. Ponavljajte do 10 dana, dok bolest ne prestane.
 • Lagano omekšajte crvenu glinu, zamotajte u gazu i zagrijte do 37 stupnjeva u mikrovalnoj. Zamotajte sve u vrećicu i pričvrstite na bolno mjesto. Nakon što se glina potpuno osuši, uklonite je. Nastavite liječenje radeći postupak jednom dnevno.
 • Otopite tabletu mumije u žličici tople vode, dodajte sto grama meda. Na bolno mjesto nanesite nekoliko kapi jelevog ulja i dobivenu smjesu. Dobro trljajte laganim masažnim pokretima. Provedite postupak svaki drugi dan do početka potpunog olakšanja.

Koja je opasnost od kile i koje su posljedice

Živčana vlakna prolaze kroz vratnu kralježnicu, stoga, ako se korijen stegne, može se stvoriti kila, išijas ili se može dogoditi moždani udar. Osim toga, bolest može dovesti do lošeg transporta krvi u mozak, dakle, vrtoglavica može poremetiti, patiti memoriju i živčani sustav. A neblagovremenim liječenjem i uznapredovalom formom bolesti oštećuje se leđna moždina, što dovodi do paralize, invalidnosti.

Video

Vježba će pomoći izliječiti herniju: vježbanje, jogging. Na ovo područje kralježnice povoljno utječe joga i plivanje. Tijekom fizičkog napora važno je poštivati ​​nekoliko pravila: pravilnost (vježbati svaki drugi dan); započnite s zagrijavanjem i ne pravite oštre okrete glave; liječnik ili specijalist trebaju odabrati vježbe. Pogledajte videozapis s kompleksnim terapijskim vježbama za herniju vratne kralježnice:

Recenzije

Angelina, 48 godina: "Prije šest mjeseci postavili su dijagnozu - hernija vratne kralježnice. Liječnici su preporučili manualnu terapiju, određene fizičke vježbe. Nakon 3 mjeseca stanje mi se puno popravilo i sada se više uopće ne sjećam bolesti, ali radi prevencije nastavljam se baviti vježbanjem ".

Ruslan, 52 godine: „Saznavši da imam herniju diska vratnih kralježaka, počeo sam se zanimati za moguće metode liječenja. Većina pozitivnih recenzija svjedočila je učinkovitosti masaže, koja će vam pomoći da se riješite bolnih senzacija. S poteškoćama sam uspio pronaći dobrog terapeuta za masažu, ali nakon što sam prošao tečaj liječenja i radikalno promijenio svoj stil života, uspio sam pobijediti bolest bez operacije. ".

Maria, 50 godina: „Čuvši dijagnozu kile, odlučila sam se isprobati s tradicionalnom medicinom. Moj izbor je pao na jeftin i jednostavan način - kompresice od češnjaka i votke, što sam radio dva mjeseca. Kao rezultat toga, bolovi su nestali, zdravlje se poboljšalo i osjećam se dobro. ".

Hernija vratne kralježnice

Intervertebralne kile cervikalne kralježnice mogu ne samo značajno smanjiti kvalitetu života i uzrokovati jake bolove, već i izazvati ozbiljne i ponekad opasne komplikacije. Stoga je vrlo važno, kada otkrivaju takve, pažljivo pratiti njihov napredak, primijeniti konzervativne metode liječenja i, ako se pojave indikacije, odmah ih kirurški ukloniti..

Značajke kirurških metoda za liječenje cervikalnih hernija

Treba imati na umu da je operacija za uklanjanje cervikalne hernije kralježnice mnogo teža od slične na lumbalnoj kralježnici. Stoga bi ga se trebalo povjeriti samo visokokvalificiranim kirurgima s bogatim praktičnim iskustvom, koji su iz prve ruke upoznati s modernim minimalno invazivnim kirurškim metodama..

To su vertebrolozi klinike SL. Naši stručnjaci imaju dugogodišnju praksu, duboko znanje iz područja kičmene kirurgije i visoke stope uspješnog uklanjanja herniranih diskova. U stanju su izvesti bilo koju operaciju, a najnovija oprema omogućuje im obavljanje čak i najsloženijih tehničkih postupaka. Svakom pacijentu pružamo priliku za oporavak.

U većini slučajeva operacije na vratnoj kralježnici zahtijevaju opću anesteziju, čak i ako se slični postupci na lumbalnoj kralježnici izvode pod spinalnom anestezijom. Iz sigurnosnih razloga u pravilu se bira prednji ili anterolateralni tip pristupa. No, moderne minimalno invazivne metode mogu učinkovito ukloniti hernial formaciju i istodobno ne uključuju rizik od velikih ožiljaka..

Indikacije za uklanjanje hernije vratne kralježnice

Pacijentima kojima je dijagnosticirana hernijalna formacija u početnim fazama prikazan je složen konzervativni tretman, uključujući uzimanje pojedinačno odabranih lijekova, fizioterapiju, terapiju vježbanjem. Kirurgija za uklanjanje hernije vratne kralježnice je ekstremna mjera potrebna za potpunu neučinkovitost konzervativne terapije, provedene najmanje 1,5 mjeseca, i napredovanje bolesti, što je popraćeno:

 • jaka bol u vratu, pogoršana bilo kojim pokretom;
 • ukočenost ili trnce u rukama;
 • česte, dugotrajne glavobolje;
 • oštećenje sluha i vida;
 • oslabljena motorička sposobnost gornjih udova.

Ponekad, kada postoji ozbiljan rizik za zdravlje, operacija se ne može odgoditi. Izvodi se hitno za sekvertirane kile, komprimiranje formiranjem velikih krvnih žila koje dovode mozak krv, ili snažnu kompresiju živaca i leđne moždine, što je pretrpano poremećajem njihovog trofizma i paralize.

U takvim situacijama, na temelju rezultata dijagnostičkih postupaka, spinalni kirurg, vertebrolog preporučuje jednu ili drugu vrstu kirurške intervencije. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, kao i dobro definirane indikacije i kontraindikacije..

Mikrokirurške tehnike

Najnovije dostignuće medicine je uklanjanje hernije u vratnoj kralježnici s naknadnom protetikom intervertebralnog diska. To znači uklanjanje patoloških izbočenja malim poprečnim rezom dužine 1,5-2 cm.

Sve manipulacije provode se pod kontrolom rendgenskih zraka koristeći moderne cijevi za pojačavanje slike. Kroz mali rez kroz koji se izvodi operacija ubacuje se poseban dilator

 • Kirurg gura natrag paravertebralno tkivo i otkriva tijela kralježaka diskom u kojem postoji kila.
 • Umetnut je Caspar ekspander, disk s hernijom pažljivo se uklanja, krajnja ploča susjednih kralježaka su izložena i očišćena.
 • Diskovna proteza postavljena je preko krajnjih ploča unutar tijela kralježaka.
 • Rendgenska kontrola se vrši i operacija završava.
 • Trajanje oko 50 minuta. Nakon 12 sati možete ustati, hodati, sjediti.

Danas su mikrokirurške operacije na vratu moguće s prednjim ili stražnjim pristupom..

 • koristi se za prednju kompresiju leđne moždine i korijena, najčešći pristup, koji vam omogućuje da u potpunosti riješite problem hernije diska u vratu;
 • slabo traumatična operacija brzo uklanja bol i obnavlja oštećene živčane strukture;
 • Rehabilitacija je kratka s mogućnošću povratka na posao za 14 dana;
 • Obnova oštećenih živčanih završetaka događa se odmah nakon operacije. U nekim slučajevima, kada se već dogodila paraliza hernije u vratnoj kralježnici, potrebno je vrijeme nakon operacije, što može biti od mjesec do šest.
 • Koristi se za posteriornu kompresiju ili stenozu spinalnog kanala.
 • Nisko traumatični rez preko kojeg se uklanjaju osteofiti i ligamenti koji pritišću leđnu moždinu ili korijenje
 • Koristi se za cervikalnu mijelopatiju

Stupanj opasnosti prilikom uklanjanja hernije vratne kralježnice

Glavna prednost svih gore navedenih pristupa je gotovo potpuna odsutnost rizika od komplikacija. Vjerojatnost njihove pojave manja je od 1%. Ovo su danas najnježnije metode uklanjanja hernije. Ali pristup prednjeg ili stražnjeg dijela nije prikazan svima. Indikacije za takve operacije vrlo su stroge. Štoviše, njihov trošak je veći nego kod drugih kirurških intervencija, jer je potrebno ugraditi disk protezu.

Uklanjanje hernije diska indicirano je za veličine od 5-6 mm, jak sindrom boli, neurološke komplikacije i gotovo potpunu odsutnost drugih bolesti ili poremećaja kralježnice i leđne moždine. Operacija daje više od 98% uspješnog uklanjanja nelagode i omogućava vam da dugo ne ostanete u klinici. Štoviše, većina pacijenata primjećuje trenutno poboljšanje svog stanja..

Najpopularnija, sigurna i najučinkovitija tehnika je postavljanje disk proteze. Proteza može biti statična, poput kaveza ili dinamičke proteze. Razlika između njih je mala, ali budući da ne postoje idealno slične bolesti i stanja, spinalni kirurg će odabrati najprikladniju opciju na temelju MRI, dijagnoze, testova, dobi i drugih ženskih pokazatelja.

Diskovna protetika

Parafaringealni mikrokirurški pristup omogućuje sigurno pristup hernijalnom disku bez ureza mišića. Pirogov trokut je mjesto koje vam omogućuje sigurno uklanjanje izbočenja diska i ne nanošenje štete okolnim tkivima. Tkiva su vrlo nježno razvedena posebnim alatima, mišićne žile i ligamenti pomaknuti su se u stranu. Prevertebralno tkivo pomaknuto je u stranu i izloženi je intervertebralni disk, koji se uklanja.

Postoje posebni modeli proteza koje vertebrolog odabire tijekom operacije, postavljajući različite veličine modela između tijela, nakon uklanjanja diska. Kad se model uskladi s njegovom veličinom, ugrađuje se umjetni disk. Na taj se način obnavlja anatomija kralježnice i tijelo ne osjeća da je disk uklonjen. Dimenzije proteze su iste i nema opterećenja na susjednim segmentima kralježnice.

Za umetanje proteze koristi se poseban instrument. Instaliran je Caspar distraktor, koji tijela kralježaka gura na strane, a u ovom se trenutku proteza lako ugrađuje u intermedijski prostor. Ostale prednosti metode su:

 • Obnavljanje integriteta intervertebralnog diska;
 • mali rizik od razvoja postoperativnih komplikacija;
 • kratko razdoblje rehabilitacije;
 • nedostatak izražene postoperativne boli.

Operacija se koristi kada se hernija formira sa strane ili u sredini diska. Nije kontraindiciran u upalnom procesu spinalnog kanala, ali ne može se izvesti u slučaju njegove stenoze. U potonjem slučaju rješenje problema je moguće samo pristupom straga ili kombinacijom stražnjeg i prednjeg pristupa..

Cijene operacije za herniju vratne kralježnice

Trošak uklanjanja hernije diska vratne kralježnice počinje od 270 000 rubalja i ovisi o:
- metoda uklanjanja hernije diska (stražnje ili stražnje)
- tvrtke proizvođača implantata.
- Klinike (gdje će se operacija izvoditi) i odjeljenje odjeljenja.
- analize prije operacije (ako se pregledaju kod nas)
U cijenu je uključeno:
- Dolazak u kliniku prije i nakon operacije;
- Implantati
- rad;
- Anestezija;
- Postoperativno promatranje.
- Promatranje i savjetovanje tijekom rehabilitacijskog razdoblja.
- Ispiti prije operacije (ako predate s nama)
Cijena je za metodu mikrokirurškog uklanjanja. Sve usluge klinike i troškovi prikazani su u cjeniku

U našoj klinici moguće je provesti operacije grlića maternice različitog stupnja složenosti. Traje 50 do 120 minuta. Nakon operacije, pacijent može ustati, hodati i sjediti gotovo odmah. Jednostavna rehabilitacija omogućuje vam da napustite kliniku petog dana.


Za Više Informacija O Bursitis